Αναγνώστες

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Για τον Λακαν η σεξουαλικότητα ....

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Για τον Λακαν η σεξουαλικότητα ....

Για τον Λακαν η σεξουαλικότητα ειναι μια λεπτή απροσδιόριστη ουσία που όμως υπάρχει πραγματικά : το πετάλιο :
Γιατί«κάθε φορά πού σπανέ οι μεμβράνες του αυγού απ όπου θα βγει το έμβρυο πού εξελίσσεται σε νεογέννητο, φανταστείτε για μια στιγμή ότι κάτι από κει μέσα πετάει όπως…, η ανθρωπομελέττα ή το πετάλιο ….
Το πετάλιο είναι κάτι το εξαιρετικά επίπεδο , που μετακινείται σαν την αμοιβάδα . Απλώς είναι λίγο πολυπλοκωτερο . Αλλά περνά παντού.
Και καθώς είναι κάτι που έχει σχέση με εκείνο που το έμφυλο ον χάνει μέσα στην σεξουαλικότητα , είναι όπως η αμοιβάδα σε σχέση με τα έμφυλα όντα , αθάνατο. Αφού επιβιώνει σε κάθε διαίρεση , αφού εξακολουθεί να υπάρχει σε κάθε διαιρετογενή επέμβαση . Και τρέχει .Ε λοιπόν ~δεν είναι κάτι το καθησυχαστικό . Υποθέστε μόνο πώς έρχεται να σας τυλίξει το πρόσωπο , την ώρα που κοιμόσαστε ήσυχα»….
Αυτό το πετάλιο , αυτό το όργανο που έχει για χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει , αλλά που δεν παύει γι αυτό να είναι εν όργανο –είναι η λίμπιντο το πετάλιο η ομελέταΑν θέλετε να τονίσετε την ενέργεια του ως φάρσας , ονομάστε το άνθρωπ-ομελέτα (Home lette )
Είναι η λίμπιντο , σαν καθαρό ένστικτο ζωής , δηλαδή ζωής απερισταλτης , ζωής αθάνατης , ζωής που δεν έχει ανάγκη από κανένα όργανο , ζωής απλοποιημένης και ακατάλυτης.
Αυτό ακριβώς αφαιρείται από το ζωντανό ων, λόγω του ότι είναι υποταγμένο στον κύκλο της σεξουαλικής αναπαραγωγής
Τα αντικείμενα α δεν είναι παρά οι εκπρόσωποι της ,οι μορφές της. Ο μαστός σαν διφορούμενο, ο πλακους για παράδειγμα – αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό το κομμάτι του εαυτού του που το άτομο χάνει στη γέννηση και που μπορεί να χρησιμεύσει για να συμβολίσει το πιο βαθιά χαμένο αντικείμενο''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...