Αναγνώστες

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Η πόλη ήταν κοσμοπολίτισα και την κάναν "πόλη φαντασμάτων". (Ενα σχολιο του Cirut Για τη Θεσσαλονικη)



Ο cirut
είπε...
Δεν μ' αρέσει η Θεσσαλονίκη να προσπαθεί να γίνει ...Αθήνα. Είναι φαιδρό να τη λένε "ερωτική πόλη". Ερωτικό είναι και ένα υπόγειο, που περισσεύει ο πόθος. Δεν μ' αρέσει η συναισθηματική καπηλεία της πόλης. Είναι διεθνώς κοινότυπο και λειψό ψυχικά. Δεν μ' αρέσει το νέο Βαλκανικό όραμα. Η πόλη ήταν κοσμοπολίτισα και την κάναν "πόλη φαντασμάτων". Μου αρκεί να είναι μια ανοιχτή πόλη, στοργική για τον ξένο,ανθρώπινη για τους κατοίκους. Λείπει το όραμα των ιθυνόντων, περισσεύει η εθνικίλα, η λεκτική έπαρση αντάμα με τη μάσα και το τσαλαπάτημα της δημιουργίας. Δεν ξέρω αν θέλω μια Θεσσαλονίκη βιομηχανική κι "αναπτυγμένη". Χρειάζεται η δουλειά, αλλά με άλλο πρόσωπο. Σήμερα η ΒΙΠΕΘ (Σίνδος) έγινε Logistomana,μεταφορικές και αποθήκες για τα Βαλκάνια, περατσάδα Κινέζικων προϊόντων ή δυτικών made in China. Το επιθυμητό μοντέλλο ανάπτυξης δεν ξεκαθάρισε. Το νέφος των αυτοκινήτων και 3-4 βιομηχανιών inhouse πνίγει την πόλη. Και συγκοινωνία δεν έχουμε. Δεν συμφωνήσαμε και δεν λύσαμε κανένα πρόβλημα ουσίας. Όλοι στην ατομική επιδίωξη και κάναμε και τη Χαλκιδική Πάρκο Ψυχαγωγίας. Αυτή η πόλη είναι πια άρρωστη. Και δεν τη σώζουν οι οδυρμοί....
13 Οκτώβριος 2008 8:46 πμ

6 σχόλια:

Γιάννης είπε...

τελικά τίποτε δεν του αρέσει του cirut,...ζητήματα γούστου.
1. πράγματι προσπαθεί να γίνει αθήνα, αλλά δε θα τα καταφέρει ποτέ.
2. το ερωτικό δεν το κατάλαβα ποτέ, πάντως είναι με διαφορά η ωραιότερη πόλη - θάλασσα, λόφοι, κάστρα κ.λπ.- της ελλάδας. οι πολυκατοικίες υπάρχουν παντού, ενώ όπου δεν έχει, μαζεύουν κάθε όποτε θυμηθεί ο θεός τα σκουπίδια.
3. αυτά με τα κοσμοπολίτικα, συγγνώμη, αλλά είναι απάτη. αφού έσφαξαν τους έλληνες οι τούρκοι, έφεραν τους εβραίους ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός στην πόλη αναμεταξύ τους προς όφελος των τούρκων. ειλικρινά μια τσαπατσούλικη ωραιοποίηση της τουρκοκρατίας. η έπαρση; σίγουρα. αλλά μήπως υπάρχει τόπος δίχως έπαρση; η θεσσαλονίκη ανακάλυψε την έπαρση για την ιστορία; την τελειοποίησε πολύ ε; ε, αμφιβάλλω πολύ για αυτό.
4. οι κινέζοι θα αποικίσουν κάθε τόπο.
5. το νέφος όντως είναι για κλάματα, ας ελπίσουμε ότι το μετρό..
6. η χαλκιδική δε μ' άρεσε ποτέ, τα παιδικά μου καλοκαιρινές διακοπές τις πέρναγα πιερία, πολύ καλλίτερα, άσε που είχε και γιουγκοσλάβους και είχε κάτι το εξωτικό η λεπτοκαρυιά, το λιτόχωρο, ο πλαταμώνας..

Νοσφεράτος είπε...

για το 2.Ηταν η ωραιοτερη ..Φαινεται εχεις καιρο ναρθεις ..και κυριως να την περπατησεις ..Τι να σου πω Γιαννη μου..Μαυρο χαλι ,,Και ματώνει η καρδια μας ..
για το 6... χε χε,,,, Δυστυχώς ..Και εκει εχεις καιρο ναρθεις μαλλον ..

-- Ασε δεν θελω να σε στεναχωρησω αλλο..

Νοσφεράτος είπε...

Αρολαυτα αυτά την αγαπάμε ..Για να ειμαστε ειλικρινεις την Λατρευοουμε ,,

Γιαυτό και Σιχαινομαστε αυτους που ασχημονουν πανω της

Γιάννης είπε...

εντάξει, δεν περπατιέται η εγνατία.
κι αν φτιάξουν την υποθαλάσσια και φανε το πάρκο νέας παραλίας, θα είναι εγκληματίες.
αλλά περπατιέται. δεν έχει τα πεζοδρόμια μισού μέτρου στο κέντρο, όπως η αθήνα, το φρακάρισμα στους δρόμους το θυμάμαι απο το '90, δεν εμφανίστηκε τώρα -θα έχεις δει μικρές επαρχιακές πόλεις, για να δεις τι θα πει μποτιλιάρισμα. τα κτήριά της είναι χάλια, αλλά το 50 (οι πολυκατοικίες) και το 70 (το απθ) φτιάχτηκαν..δε χάλασε τώρα-τώρα.
για το 6. όντως δεν μπορώ να έχω πια άποψη, βλέπω όμως ότι γεμίζει μονοκατοικίες από όλυμπο ώς θάλασσα, και όντως γίνεται αηδία.

Ανώνυμος είπε...

@γιάννης

1. Λόγω ..διαστροφής επαγγελματικής και οικολογικής, έχω μια λίστα από περίπου 2000 αμαρτίες, που ταλανίζουν αυτή την πόλη. Κορυφαία το κτίσιμο του Δημαρχείου Θεσ/νίκης σε κεντρικό σημείο, χώρο πρασίνου της πόλης, ενώ αντιπροσφερόταν το Λιμάνι και το Γ! Σώμα Στρατού, προσεχώς. Το κτίριο διαιρεί το ενιαίο πράσινο του κέντρου και φέρνει και 2000 αυτοκίνητα τη μέρα εκεί.

Δυστυχώς η καταγραφή μου (κοινές διαπιστώσεις τα μισά) δείχνει ανεπίστροφες πορείες φθίσης.

2. Ναι, είναι όμορφη η Σαλονίκη, όπως και η Αθήνα άλλωστε. Να γιατί πονάει το έρμο το θέμα.

3. Μη φανταστείς ότι το βάζουμε κάτω, όμως. Εκεί στις άκρες ψαχνόμαστε, μα δε χανόμαστε. Κάποιοι πιστεύουν στην ομορφιά και το αλκολίκι είναι χειρότερο της θρησκείας. Για να μην πω πολλά, παραπέμπω:

http://arxskg.blogspot.com/2007/12/blog-post_03.html

http://bp0.blogger.com/__ShIb_qGeDQ/RoSbPj9QTQI/AAAAAAAAAC0/H6XRdp6Etrw/s400/poli+meta.jpg

4. Ως βλάχος, μπορώ να μιλήσω για την κοσμοπολίτισα Θεσσ. νομίζω, αφού από μωρό γνώρισα πολλές φυλές βαλκάνιες στο μακεδονικό χώρο, που σήμερα ξέφτισαν. Διαφωνώ και για το γιατί φέραν τους σεφαραδίτες εδώ, μπορώ να θυμηθώ ίσως άλλα 50 φύλλα που έφεραν, για διάφορους λόγους από το 1500. Μόλη τη φαγούρα φυλών και λαοτήτων, που υπήρχε και μεταξύ "Ελλήνων" της εποχής άλλωστε, το πολύχρωμο υπήρξε και επιβίωσε.

Στο όνομα της Ατλαντίδας της ομορφιάς, λοιπόν...

Γιάννης είπε...

cirut,
αυτά είναι γνωστά αμαρτήματα και πολύ καλά τα καταγγέλλει ο καθένας, μπας και σωθεί τίποτε.

αλλά θα έχεις δει, λόγω επαγγελματικής και οικολογικής διαστροφής τις άλλες πόλεις, επαρχιακές και μη. τυχαίνει να έχω δει κι εγώ λίγες. μια από αυτές που έχω κατά νου είναι πανέμορφη με τα δρομάκια της, όπου δεν περνά αμάξι, και τα παλιά της κτήρια. να μιλήσει κανείς για το αποχετευτικό ή την συλλογή των σκουπιδιών π.χ. ή για την αφροντισιά εκ μέρους των ιδιοκτητών, των κτηρίων, συγκριτικά με την τσιμεντούπολη θεσσαλονίκη; άστο καλλίτερα.

δεν είναι λοιπόν η θέση μου "μην πείτε τίποτε κατά της θεσσαλονίκης" ως τοπικισμός. είναι "αν πείτε, κοιτάξτε και τριγύρω της - στην ελλάδα"

για τα υπόλοιπα, και να διαφωνούμε (που διαφωνούμε, σίγουρα), είναι δευτερεύοντα.

Ο χρόνος του Έρωτα σύμφωνα με τον Οκτάβιο Παζ

 ... Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΚΤΑΒΙΟ  ΠΑΖ ΔΙΠΛΗ ΦΛΟΓΑ σελ 213,  214  ...Κάθε ζευγάρι πάσχει από τη νοσταλγία του παραδείσου, κάθε ...