Αναγνώστες

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

περι Φαντασιακών κοινοτητων του Αντερσον



  • Γιαννη
    μια διευκρινηση για να συννενοηθουμε καλυτερα
    ο Αντερσον π.χ οταν αναφερεται στο εθνος ως ”Κατά Φαντασιαν ή Φαντασιακά βιωμένη κοινοτητα (Immagined)…δεν εννοει ουτε Μυθους ουτε φαντασιωσεις …..

    Εννοει -πολυ απλά οτι ολες οι Κοινοτητες απο καταβολής κοσμου - ειτε Θρησκευτικές είτε Εθνικές …ολες οσες,τουλαχιστον, δεν στηριζονται σε ”προσωπο με προσωπο” επικοινωνια(και ισως ακομα και αυτες) αναγκαστικά ειναι Immagined δηλαδή βιωνονται φαντασιακά και οχι πραγματικά (αφου π.χ και τα μέλη του μικροτερου δυνατου εθνους δεν μπορουν να γνωρισουν από κοντα,προσωπο με προσωπο τα μέλη του ιδιου εθνους ….
    το οτι λοιπόν τα εθνη ειναι ”κατα φαντασιαν” αυτό δεν τα κανει λιγοτερο πραγματικά-δηλαδή Υπαρκτα- απο οτι τις προηγουμενες π.χ Θρησκευτικές κοινοτητες …( χριστανοσυνη , Ισλαμ κ.λ.π)

    κι αυτες κατα φαντασιαν ητανε …αλλά ηταν και υπαρκτες ,πραγματικές κοινοτητες ,γυρω απο αυτες οικοδομηθηκαν κρατη, αναπτυχθηκαν διχτυα εμποριου ,εκπαιδευσης κ.λπ

    Για τα υπόλοιπα θα επανέλθω …

    Σχόλιο από Νοσφεράτος Νοέμβριος 19, 2007


    Εν γενει …καπως ετσι ..Ομως ο Αντερσον ασχολειται ειδικά με τον Τυπο της ”κατα φαντασιαν ” Κοινοτητας του εθνους
    ο ορισμός του Β Anderson : «Το έθνος αποτελεί ‘’μια φαντασιωμένη ή φαντασιακά βιωμένη (imagined)) πολιτική κοινότητα’’ φαντασιωμένη ως περιορισμένη και κυρίαρχη η οποία:
    α) είναι φαντασιωμένη γιατί τα μέλη και του πιο μικρού έθνους δεν πρόκειται ποτέ να γνωρίσουν τα άλλα μέλη της κοινότητας αν και τα φαντάζονται να συμμετέχουν σε αυτήν.
    β) το έθνος φαντασιώνεται ως περιορισμένο, επειδή και το πιο μεγάλο από αυτά έχει ορισμένα σύνορα
    γ) φαντασιώνεται ως κυρίαρχο, επειδή η έννοια γεννήθηκε σε μια εποχή, στην οποία ο Διαφωτισμός και η Γαλλική Επανάσταση κατέστρεψαν την νομιμότητα ενός ιερού δυναστικού Βασιλείου.
    δ) φαντασιώνεται ως κοινότητα, επειδή το έθνος γίνεται αντιληπτό ως βαθιά, οριζόντια συντροφικότητα.»


    Σχόλιο από Νοσφεράτος Νοέμβριος 19, 2007
    Γιαννη :επομένως και οι τάξεις “βιωνονται φαντασιακά και οχι πραγματικά (αφου π.χ και τα μέλη κάθε τάξης δεν μπορουν να γνωρισουν από κοντα,προσωπο με προσωπο τα μέλη της ιδιας τάξης)”.. πώς θα φαινόταν αυτό; όχι τόσο ανταποκρινόμενο στην πραγματικότητα, νομίζω..Τα ίδια και για το έθνος….

    Ε Οχι …εγώ νομιζω οτι και οι ταξεις βιωνονται Φαντασιακά οσο και πραγματικά οπως και τα εθνη … Π.χ Οταν λεει ενας κομμουνιστής εργατης ‘με περηφανεια ” Εγώ ανηκω στην εργατική ταξη ” αυτό Συγκροτει και την Εργατική ταξη ως ταξη τουλαχιστον οσο και οι αντικειμενικοι οροι της υπαρξης του …( Αυτό εξαλλου δεν ειναι και η γνωστή μαρξική διαλεκτική: ”Απο την ταξη καθ’ εαυτήν στην ταξη για τον εαυτότης; ”

    Γιαννη δες σε παρακαλώ πιο προσεκτικά τα παραπανω μου σχολια …. Το ”κατα φαντασιαν ”εθνος δεν ειναι ψευδής συνειδηση , το είπαμε….

    Σχόλιο από Νοσφεράτος Νοέμβριος 19, 2007

    Πόντε

    Οι” κατα φαντασιαν κοινοτητες” εχουν μεταφραστει εδώ και καιρό και στα Ελληνικά …
    Εξαλλου εδω και πολύ καιρό εχει παψει να θεωρειται και η Ιδεολογια(ως εννοια ) απλώς ως ”Ψευδής συνείδηση” κατι που αποτελει εναν απο τους Αρχικους μυθους του Διαφωτισμου ( Η Γνωση Αληθεια vs Ψευδους συνειδησης )



    http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/11/13/5-11-2007/
    σχ128κ.ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...