Αναγνώστες

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Από το η Μανα και το νόημα της ζωής του Γιάλομ

 36


Η ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗ

Όταν μαθαίνεις ότι η αρρώστια σου σε οδηγεί  γεῖ στὸν θάνατο, ἡ φρίκη πολλαπλασιάζεται καὶποσε οδηγ εντείνεται ἀπ' τὴν ἀπόσυρση τῶν ἄλλων. 


Ἡ ἀπομόνωση του - μελλοθάνατου ἀσθενοῦς ὀξύνεται ἀπὸ τὰ ἀνόητα προσχήματα ὅσων ἐπιχειροῦν νὰ κρύψουν τὸ πλησίασμα τοῦ θανάτου. Ἀλλὰ ὁ θάνατος δὲν κρύβεται. Τὰ ἴχνη του διακρίνονται παντοῦ: οι νοσοκόμες μιλοῦν χαμηλόφωνα, οἱ γιατροὶ στὴν ἐπίσκεψη δι νουν περισσότερη προσοχή σὲ λάθος σημεῖα τοῦ σώματος, οἱ φοιτητές μπαίνουν στὸ δωμάτιο στὶς μύτες τῶν ποδιῶν τους, ἡ οἰκογένεια χαμογελάει μὲ γενναιότητα, οἱ ἐπισκέπτες προσ παθοῦν νὰ δείξουν χαρωποί


 Κάποτε μιὰ ἀσθενὴς μὲ καρκίνο μοῦ εἶπε ὅτι κατάλαβε πὼς ὁ θάνατος πλησίαζε, ὅταν ὁ για τρός της, ποὺ ὡς τότε τελείωνε κάθε ἰατρική της ἐξέταση δι νοντάς της ἕνα παιχνιδιάρικο μπατσάκι στὸν ποπό, τὴ χαιρέ τησε μὲ μιὰ θερμὴ χειραψία.


Περισσότερο ἀπ᾿ τὸν θάνατο αὐτὸ ποὺ φοβόμαστε εἶναι ἡ ἀπόλυτη ἀπομόνωση ποὺ τὸν συνοδεύει. 



Προσπαθοῦμε νὰ πε ράσουμε τὴ ζωή μας δυὸ δυό, ὁ καθένας μας ὅμως ὀφείλει νὰ πεθάνει μόνος – κανεὶς δὲν μπορεῖ νὰ πεθάνει τὸν δικό μας θά- νατο μαζί μας ἢ ἀντὶ γιὰ μᾶς. Τὸ γεγονὸς ὅτι οἱ ζωντανοὶ ἀπο φεύγουν τοὺς μελλοθάνατους προοικονομεῖ τὴν τελικὴ ἀπόλυ τη ἐγκατάλειψη. 



Ἡ Πώλα μοῦ ἔμαθε πῶς ἡ ἀπομόνωση τοῦ μελλοθάνατου λειτουργεῖ ἀμφίδρομα.


 Ὁ ἀσθενὴς ἀποκόπτεται ἀπ᾿ τοὺς ζωντανούς, γιατὶ δὲν θέλει νὰ παρασύρει τὴν οἰκογέ νεια ἢ τοὺς φίλους του στὴ δική του φρίκη μιλώντας γιὰ τοὺς φόβους του καὶ γιὰ τὶς μακάβριες σκέψεις του. 

Κι οἱ φίλοι σι γὰ σιγὰ ἀποτραβιοῦνται νιώθοντας ἀνίκανοι, ἀμήχανοι, ἀβέ βαιοι γιὰ τὸ τί νὰ ποῦν καὶ τί νὰ κάνουν καὶ ἀπρόθυμοι νὰ πά ρουν ἀπὸ πολὺ κοντὰ μιὰ πρόγευση τοῦ δικοῦ τους θανάτου.




Πόλεμος και κινηματογράφος


 134- 136 


 / ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ


 Το 1943, με το που τελειώνει η Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα, ο Roosevelt

γέρος πια και καταβεβλημένος από την αρρώστια που σε λίγο θα τον νικήσει, κηρύσσει εξ αμελείας τον γενικευμένο πόλεμο. 


Ο συμμαχικός αεροπορικός στόλος μπορεί στο εξής να θέσει σε εφαρμογή μια νέα στρατηγική: το βομβαρδισμό ζώνης, που αποσκοπεί πλέον στην ισοπέδωση όχι πια συγκεκριμένων στόχων, αλλά ολόκληρων περιοχών:


 θα έχουμε την επιχειρηση «Γόμορρα», που μέσα σ' έναν καταιγισμό πυρός καταστρέφει το Αμβούργο, το βομβαρδισμό της Ρουρ και τον ανεπανάληπτο κατακλυσμό της... 


Αυτή τη φορά, η μάζα των γερμανών κομπάρσων-επιζώντων ορμάει σ' έναν παν-κινηματογράφο, σ' έναν κινηματογράφο τόσο γενικευμένο όσο και ο ίδιος ο πόλεμος...


. Κατά τρόπο παράδοξο, 

τα πλήθη ζητούν απ' τον συγκεκριμένο πόλεμο να είναι ένα θέαμα όλο και πιο μεγαλειώδες, 


ικανό γι' άλλη μια φορά να ανταγωνιστεί τις χολιγουντιανές υπερπαραγωγές και τους μεγαλεπήβολους βιβλικούς κατακλυσμούς του, κι είναι αποφασισμέ νοι να μην φεισθούν προσπαθειών, να δουλεύουν και δεκαέξι ώρες την ημέρα, αν έτσι διατάξει ο Φίρερ.


Η 18η Φεβρουαρίου 1943 είναι μια ιστορική ημερομηνία, η ημερομηνία κατά την οποία εκφωνήθηκε ο λόγος του γενικευμένου πολέμου, όπως ονο μάστηκε. 


Ο Speer και ο Goebbels, ο αρχιτέκτονας των ερειπίων και ο υπουργός προπαγάνδας, αποφάσισαν σε αγαστή συνεργασία να αντιπαρέλθουν τις αντιρρήσεις των στελεχών του κόμματος που αντιτίθενται όπως ο Hitler, στην όξυνση της κατάστασης.


Ο Goebbels, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη συνάντηση του Κλειστού Σταδίου του Βερολίνου, ρωτάει ολόκληρη τη γερμανική κοινωνία: 

«Οι Άγγλοι ισχυρίζονται ότι ο γερμανικός λαός δεν επιθυμεί τον γενικεύ μένο πόλεμο, αλλά τη συνθηκολόγηση. 

Σας ρωτάω: “Επιθυμείτε τον γενικευμένο πόλεμο; Επιθυμείτε να γενικευτεί, να οξυνθεί ο πόλεμος περισσότερο απ' ό,τι μπορούμε να φανταστούμε σήμερα;"».


Μετά την τραγική επιδοκιμασία της ενθουσιώδους συνέλευσης, ο δρό μος είναι ανοικτός, και ο «Γκαουλάιτερ» καταλήγει: «Εντάξει, λοιπόν λαε 

ας ξεσπάσει η θύελλα!». 


Στο εξής, ο πόλεμος δεν εξαπλώνεται πια μόνο στο χώρο και τις διαστάσεις του, αλλά σε ολόκληρη την πραγματικότητα, χωρίς όρια και σκοπό.

Σελ135 

Στη διάρκεια του τρομερού χειμώνα του 1942-1943, η νι στρατιά του Paulus περικυκλώνεται και καταστρέφεται στο Στάλινγκραντ είναι μια από- φασιστική νίκη, που σηματοδοτεί την αρχή της μεγάλης σοβιετικής αντέ πίθεσης...


 Στα τέλη του 1943, το Βερολίνο ισοπεδώνεται από τις βόμβες των Συμμάχων. 


Στο εξής, πολλοί από τους γερμανούς ηγέτες έχουν πεισθεί ότι η ήττα είναι αναπόφευκτη.


Καθώς οι άμεσες επιτυχίες σπανίζουν όλο και περισσότερο, ο Hitler αποφασίζει να προσφέρει στην κοινή γνώμη ένα φλασμπάκ με τις νίκες που είχαν καταγάγει στις αρχές της σύρραξης. 


Δίνει διαταγή στο σκηνοθέτη Veit Harlan να γυρίσει στη Νορβηγία μια ιστορική ταινία για τις βίαιες μάχες των Γερμανών με τους Συμμάχους στο Ναρβίκ, τρία χρόνια νωρίτερα. 


Από την άλλη, ζητά από το στρατηγό Dietl να υποδυθεί τον εαυτό του στην αναπαράσταση της κατάληψης και της κατοχής της πόλης. 


Ο Veit Harlan φτάνει, λοιπόν, στο φιόρδ του Ναρβίκ, όπου ξεπροβάλλουν ακόμη τα σκουριασμένα σκαριά των γερμανικών αντιτορπιλικών και τα βυθισμένα αγγλικά πλοία.


 Η ίδια η πόλη είναι ένα ερειπωμένο στρατόπεδο, όπου οι στρατιώτες του Ράιχ επιβιώνουν κακήν κακώς. 


Οι Άγγλοι, αμέσως πληροφορούνται το μεγαλεπήβολο κινηματογραφικό σχέδιο του Hitler. Στο Λονδίνο μαθαίνουν ότι ο Φίρερ έχει αποφασίσει να μετακινήσει και να θέσει στη διάθεση του Veit Harlan πολλά πολεμικά πλοία και εκατό αεροπλάνα, από τα οποία πρόκειται να πέσουν χιλιάδες αλεξιπτωτιστές. Τ


ο Ναρβίκ, λοιπόν, που υπήρξε μια τσουχτερή ήττα κι ένα πλήγμα στο κύρος των Βρετανών, επρόκειτο χάρη στον κινηματογράφο, να γίνει και πάλι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων στόχος: γιατί να μην συμμετάσχουν και οι Άγγλοι στο ριμέικ, και να είναι αυτή τη φορά στο τέλος Οι νικητές;


Σπεύδουν, λοιπόν, ν' αναγγείλουν στο ραδιόφωνο ότι, αν ο Veit Harlan πέλει να κινηματογραφήσει τη μάχη, θα παρουσιάσουν, με τη συνδρομή του «Home Fleet», μπροστά στις κάμερές του εικόνες εξαιρετικά ρεαλιστικές και αιματηρές. 

Σελ 36


Οι γερμανοί στρατιώτες από την άλλη, παρά την αφο σίωσή τους στον Hitler, εξέφραζαν ελάχιστο ενθουσιασμό:


«Τους φαινόταν πιο λογικό να πεθάνουν για την πατρίδα, παρά για τον κινηματογράφο» διαπιστώνει ο Veit Harlan.


 «Οι ναύαρχοι Raeder και Dönitz μεσολάβησαν, όπως φαίνεται, στον Hitler, το ίδιο και ο Goering, και τα κατάφεραν: το σχέδιο που με τόσες τυμπανοκρουσίες είχε αναγγείλει ο ίδιος ο Hitler, ξεχάστηκε».


Ο Goebbels από την άλλη έδειξε τρομερά απογοητευμένος. Εκμυ-στηρεύτηκε στο σκηνοθέτη ότι απ' όλα αυτά θα μπορούσαν να αποκομίσουν ορισμένα συγκλονιστικά ντοκουμέντα. Πράγματι, στην περίπτωση που θα επενέβαιναν οι Άγγλοι, είχε κανονίσει να στείλει επιτόπου πολ λούς ρεπόρτερ...


Λίγο μετά, ο Hitler διατάζει να γυριστεί η ταινία Kolberg, το πρώτο γύρι σμα της οποίας πραγματοποιείται στις 28 Οκτωβρίου 1943. 


Ενώ η γερμανική στρατιά υποχωρεί σε όλα τα μέτωπα, ο Φίρερ γι' άλλη μια φορά απαι τεί να τεθεί ο στρατός στη διάθεση των σκηνοθετών: είναι στρατιωτική διαταγή.


Τη στιγμή που υπάρχουν φοβερές ελλείψεις, έξι χιλιάδες άλογα και περίπου διακόσιες χιλιάδες άντρες συμμετέχουν στις σκηνές της μάχης, ενώ καταφθάνουν βαγόνια ολόκληρα φορτωμένα με αλάτι, για να αναπα- ρασταθεί το χιόνι που, υποτίθεται, κάλυπτε το λιμάνι.


 Ολόκληρες συνοικίες της πόλης Κόλμπεργκ ανακατασκευάζονται κοντά στο Βερολίνο για να τις βομβαρδίσουν τα «κανόνια του Ναπολέοντα», ενώ η πόλη συντρίβεται πραγματικά από τις βόμβες.


Έξι κάμερες, εκ των οποίων μία στημένη σε καράβι και μια άλλη στο καλάθι ενός αερόστατου, κινηματογραφούν ταυτοχρόνως την πτώση της πόλης, τριάντα πυροτεχνουργοί προκαλούν άπειρες εκρήξεις μέχρι που δημιουργούν πλημμύρα, αλλάζοντας τη ροή ενός ποταμού μ' ένα σωρό ειδικά φτιαγμένα κανάλια, ενώ πυρομαχικά κρυμμένα κάτω απ' το νερό πυροδοτούνται μ' ένα ηλεκτρικό σύστημα τηλεχειρισμού. 


Όταν, τον Ιανουάριο του 1945, η ταινία είναι έτοιμη να προβληθεί, οι αίθουσες πρώτης προ βολής του Βερολίνου είναι πια σωροί ερειπίων.

Η Ανθρωπολογικού τύπου μεταβολή που ζούμε

 Μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπολογικού τύπου μεταβολές της εποχής μας  έχει να κάνει με την συνειδητοποίηση ότι είμαστε μόνοι ,ότι δεν έχουνε στηρίγματα ούτε μεταφυσικά - θεολογικά ούτε κοινωνικά .

 Το πρώτο  έχει να κάνει με την εξαφάνιση του Θεού ,ως θείας πρόνοιας .

Ζούμε ,για πρώτη φορά στην Ιστορία συμπεριλαμβανομένης και της προϊστορίας σε κοινωνίες που είναι ριζικά εκκοσμικευμενες  ,όπου Δεν υπάρχει Θεός ..


Θα μου πει κάποιος :" και πως εξηγεις την πλημμυρίδα της θρησκευτικής πίστης  των ημερών μας ; ΜΑ εξηγείται ακριβώς από αυτή την Απουσία : Καθώς ο θεός πέθανε   τον επινοουνε και πάλι με πάθος : όταν το νερό από την μπανιέρα αδειάζει ξαφνικά  ενώ κάνουμε μπάνιο  ψάχνουμε απεγνωσμενα την τάπα ,το  βουλωμα της ώστε να την εμποδίσουμε να αδειάσει τελείως .


   Στις προηγούμενες κοινωνίες ο Θεός συνυπήρχε ΕΝΤΟΣ της καθημερινής πρακτικής :


 Στο μέτρημα του χρόνου ( καμπάνα ) στη καθαγιασμένη εργασία ,στην δομή της( πατριαρχικής )  οικογένειας ,στην παράδοση .


Στην εποχή μας ο Θεός Αδειάζει ,διαχωρίζεται ,είναι κάτι εκεί Έξω ) όταν υπάρχει και τον δεχόμαστε - έξω όχι εντός του καθημερινού βίου : είτε ως ατομική πίστη στο ιδεολογικό σύμπαν του κυρίαρχου φιλελευθερισμού ειτε ως αποπλαισιωμενος ( από την παράδοση ) θεός  στην φονταμενταλιστικη   θρησκευτική  επανεπινοηση  ,ο θεός γίνεται όλο και πιο πολύ κάτι ξεκομμένο ,εκτος πεδίου ,το παιχνίδι της ζωής γίνεται όλο και πιο κοσμικό,

 όπου η επίκληση του θείου γίνεται - όταν γίνεται - εκ των υστέρων  και ως Άλλοθι - έστω  ως Υστερικό άλλοθι .


Είναι σαν να καταρρέει η Πρόταση και να χύνονται διάχυτες οι Λέξεις

 σε ένα παιχνίδι σκραμπλ : λέξεις με θεϊκή σημασία ,εδώ κι εκεί ,

λέξεις και γράμματα ,διάσπαρτα ,σπασμένα ..


Το δεύτερο έχει να κάνει με την ραγδαία εξαφάνιση του κοινωνικού δεσμού ,είτε  την εξαφάνιση του  Δημόσιου χωρου ( ιδιωτικοποίηση - περιφράξεις - )  

είτε την ιντερνετοποιηση των πάντων - κάτι που επιταχύνθηκε στη διάρκεια της Πανδημίας και συνδέεται με την μοναξιά ,- είτε με την ραγδαία καταστροφή των δεσμών συγγένειας αλλά τις μεταμορφώσεις του έρωτα και της Μυχιοτητας ...


Η ζωή μας γίνεται όλο και πιο μοναχική ,όλο και πιο σολιψιστικη ( ο καθένας και η δική του " αλήθεια " κλεισμένος σε " περικλειστες κοινότητες "..


 Σήμερα  νιώθουμε και είμαστε όλο και πιο πολύ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ στην εξατομίκευση : 


Οχι σε μια εξατομίκευση Δημιουργική όπου το άτομο αναλαμβάνει την μοίρα του  παίρνοντας Αποφάσεις που αφορούν στη ζωή του και στον κόσμο αλλά σε μια Πολύ - εξατομίκευση  άκρως κομφιρμιστικη ( πολύ  - γιατί ο καθένας μας διασπάται καθημερινά σε πάμπολλους  ρόλους  ( τους οποίους επιπλέον καλείται να επινοήσει και να τους δώσει τι δικό του χρώμα  ) ενώ ταυτόχρονα οι έξωθεν απαιτήσεις  γίνονται όλο και πιο αδηριτες .


Η προσαρμογή  και μάλιστα η Πολυ-  προσαρμογή η μουλτιτασκιγκ προσαρμογή  είναι η απαίτηση των ημερών μας .Θέλω να πω πως ο καθένας από μας εγκαλείται  να προσαρμοστεί όχι σε έναν αλλά σε πολλούς ρόλους στη διάρκεια της κάθε μέρας ,ρόλους που ενέχουν επιπλέον πολλαπλές και αντιφατικές απαιτήσεις ...Αυτό οδηγεί σε  πολλαπλό κομφορμισμό ,   άγχος και burning out

..ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 


Πέτρος Θεοδωρίδης ..

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Το τέλος του Φιλελευθερισμού ( Βαλλερσταιν )

 θα ήταν χρησιμότερο να θεωρήσουμε το συγκεκριμένο έτος  ( το 1989 ) ως το τέλος της περιόδου 1789-1989, της περιόδου, δηλαδή, που περι κλείει τον θρίαμβο και την κατάρρευση, την άνοδο και τον οριστι κό αφανισμό του φιλελευθερισμού ως παγκόσμιας ιδεολογίας -ως γεωκουλτούρας, όπως την ονομάζω εγώ- του σύγχρονου κοσμοσυστήματος. 




Υπό αυτή την έννοια, το 1989 σηματοδοτεί το τέλος μιας πολιτικοπολιτισμικής εποχής -εποχής θεαματικών τεχνολογικών επιτευγμάτων- κατά τη διάρκεια της οποίας τα συνθήματα της Γαλλικής Επανάστασης θεωρήθηκαν από τον περισσότερο κόσμο ότι αντανακλούσαν αναπόφευκτες ιστορικές αλήθειες, οι οποίες, αργά ή γρήγορα, επρόκειτο να υλοποιηθούν.


Ο φιλελευθερισμός ουδέποτε υπήρξε δόγμα της Αριστεράς,  συνιστούσε πάντοτε την πεμπτουσία του κεντρώου δόγματος. 


Οι υποστηρικτές του ήταν βέβαιοι για τη μετριοπάθεια, τη σοφία τους και την ανθρωπιά τους. 


Τάσσονταν, συγχρόνως, εναντίον ενός αρχαϊκού παρελθόντος αδικαιολόγητων προνομίων (το οποίο θεωρούσαν ότι εκπροσωπείτο στη συντηρητική ιδεολογία) και εναντίον μιας επικίνδυνης ισοπέδωσης που δεν λογάριαζε ούτε αρετή ούτε αξία (κάτι που θεωρούσαν ότι ενσάρκωνε η σοσιαλιστική/ριζοσπαστι κή ιδεολογία). Οι φιλελεύθεροι πάντοτε ήθελαν να βλέπουν την πολιτική σκηνή σαν να ήταν συγκροτημένη από δύο άκρα μεταξύ των οποίων βρίσκονταν οι ίδιοι. Ισχυρίστηκαν ότι ήταν εξίσου ενάντι οι και στους αντιδραστικούς, αλλά και στους ρεπουμπλικάνους (ή δημοκρατικούς) την περίοδο 1815-1848· εναντίον τόσο των φασι στών όσο και των κομμουνιστών την περίοδο 1919-1939· εναντίον των ιμπεριαλιστών, αλλά και των ριζοσπαστών εθνικιστών την περίοδο 1945-1960· εναντίον και των ρατσιστών, αλλά και των «μαύ ρων» ρατσιστών στη δεκαετία του '80.

ήταν, πιθανώς, αληθές. Δυστυχώς όμως, η ομάδα αυτή παρέμεινε για πάντα μια μειονότητα, αιωνίως επιχειρούσα να καταστεί πλειονότητα. Οι φιλελεύθεροι πάντοτε υποστήριζαν ότι μόνον ένα φιλελεύθερο κράτος μπορούσε να εγγυηθεί μία μη καταπιεστική τάξη πραγμά των. Επικριτές από τα δεξιά γνωμάτευαν ότι το φιλελεύθερο κρά τος, μη θέλοντας να φαίνεται καταπιεστικό, επέτρεπε -και στην συ σία ενθάρρυνε την αναρχία. Από την πλευρά τους, επικριτές από τα αριστερά πάντοτε ισχυρίζονταν ότι η τάξη ήταν, στην πραγματικότητα, το κύριο μέλημα των φιλελευθέρων, όταν αυτοί βρίσκο- νταν στην εξουσία, οπότε και επιδίδονταν σε κανονικότατη κατα στολή που μόνον εν μέρει μπορούσε να αποκρυφτεί. Το θέμα δεν είναι να ξανασυζητήσουμε ακόμη μία φορά τα ελατ


τώματα ή τα λάθη του φιλελευθερισμού ως βάσης της καλής κοινω νίας. Αυτό που μάλλον χρειάζεται είναι να καταπιαστούμε με την κατανόηση της ιστορικής του κοινωνιολογίας. Πρέπει να αναλύ σουμε ξεκάθαρα την ιστορική του εμφάνιση την επαύριο και συνε πεία της Γαλλικής Επανάστασης τη μετεωρική του άνοδο στο θρό νο της κυρίαρχης ιδεολογίας, αρχικά σε μόνο λίγα κράτη (πλην όμως στα πλέον ισχυρά) και έπειτα σε όλον τον κόσμο, ως κοσμοσύστη- μα να αναλύσουμε, τέλος, την πρόσφατη, ξαφνική του εκθρόνιση. Το ότι ρίζες του φιλελευθερισμού βρίσκονται στις πολιτικές ανα-


ταράξεις που ενεργοποίησε η Γαλλική Επανάσταση, είναι κάτι που έχει ευρύτατα υποστηριχθεί στη βιβλιογραφία. Ο ισχυρισμός μου όμως, ότι ο φιλελευθερισμός υπήρξε το κεντρικό δόγμα της γεω- κουλτούρας του κοσμοσυστήματός μας είναι πολύ περισσότερο αμ- φιλεγόμενος. Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές θα συμφωνούσαν ότι ο φιλελευθερισμός ήδη θριάμβευε στην Ευρώπη του 1914 και άλ- λοι θα υποστήριζαν ότι τότε ακριβώς άρχιζε η παρακμή του, εγώ, αντιθέτως, υποστηρίζω, ότι το απόγειό του σημειώθηκε την περίοδο μετά το 1945 (και μέχρι το 1968), την εποχή δηλαδή της ηγεμονίας των ΗΠΑ στο κοσμοσύστημα. Άλλωστε, και την άποψή μου για το πώς θριάμβευσε ο φιλελευθερισμός -οι ουσιαστικοί του δεσμοί με

τον ρατσισμό και τον ευρωκεντρισμό-πολλοί θα την αμφισβητούσαν. Υποθέτω, ωστόσο, πως το πλέον προκλητικό είναι να υποστηρί ζω ότι η κατάρρευση του κομμουνισμού και των καθεστώτων του, δεν αντιπροσωπεύει την τελική επιτυχία του φιλελευθερισμού ως ιδεολογίας, αλλά την αποφασιστική υπονόμευση της ικανότητας της φιλελεύθερης ιδεολογίας να συνεχίσει τον ιστορικό της ρόλο. Ασφαλώς, ανάλογη εκδοχή αυτής μου της θέσης έχει υποστηριχθεί από τους τρωγλοδύτες της παγκόσμιας Δεξιάς. Πολλοί από αυτούς όμως, είναι είτε κυνικοί που απλώς προβάλλουν συνθήματα είτε αδιόρθωτοι νοσταλγοί μιας οικογενειο-κεντρικής ουτοπίας που ιστο ρικά ουδέποτε υπήρξε. Πολλοί άλλοι, είναι απλώς φοβισμένοι από την επικείμενη αποσάθρωση της παγκόσμιας τάξης που ορι θώς πιστεύουν ότι συντελείται.


Μια τέτοιου είδους αποκήρυξη του φιλελεύθερου ρεφορμισμού


εφαρμόζεται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον τίτλο «Συμ- βόλαιο με την Αμερική», ταυτοχρόνως δε επιβάλλεται με το ζόρι σε χώρες όλου του κόσμου υπό την αιγίδα του ΔΝΤ. Αυτές οι εμφα νώς αντιδραστικές πολιτικές, ενδέχεται να ενεργοποιήσουν σημα ντική πολιτική αντίδραση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ήδη συμ- βαίνει στην Ανατολική Ευρώπη, αφού μάλλον επιδεινώνουν παρά βελτιώνουν την άμεση οικονομική κατάσταση του μεγαλύτερου μέ ρους του πληθυσμού. Μια τέτοια αντίδραση όμως, δεν θα σημαίνει επιστροφή στην πίστη προς τον φιλελεύθερο ρεμορμισμό. Θα ση μαίνει απλώς πως ένα δόγμα που συνδυάζει ένα ψευδεπίγραφο λι βάνισμα της αγοράς με νομοθεσίες εναντίον των φτωχών και των ξένων, ό,τι ακριβώς προωθούν σήμερα και οι αναζωογονημένοι αντι δραστικοί, δεν μπορεί να προσφέρει βιώσιμο υποκατάστατο των ανεκ πλήρωτων υποσχέσεων για μεταρρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση, η επιχειρηματολογία μου δεν είναι ίδια με τη δική τους. Η δική μου συντάσσεται με την άποψη όλων όσοι υποστηρίζουν αυτό που από καλώ, σε ένα από τα δοκίμιά μου, «νέες μορφές απελευθέρωσης». 


48

47

Πάντοτε οι φιλελεύθεροι υποστήριζαν ότι το φιλελεύθερο κρά τος-μεταρρυθμιστικό, νομοταγές ίσως ακόμα και ελευθεριακό ήταν το μόνο κράτος που μπορούσε να εγγυηθεί την ελευθερία. Και για τη μικρή σχετικά ομάδα της οποίας την ελευθερία εγγυάτο, αυτό


46




Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τρένα και κινηματογραφος .

 κινηματογράφος και τρένα 


 TONY JUD


Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ


ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ


ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ


ΑΘΗΝΑ 2013

Ο. κινηματογράφος καὶ ὁ σιδηρόδρομος ἄνθησαν χέρι χέρι – ἀπὸ τὴ δεκαετία τοῦ 1920 ὡς τὰ τέλη τῆς δεκαετίας τοῦ 1950– καὶ εἶναι ἱστορικὰ ἀδιαχώρι- στοι. Ἕνα ἀπὸ τὰ πρωιμότερα κινηματογραφικά ἔργα ἀφοροῦσε ἕνα τρένο: Ἡ ἄφιξη ἑνὸς τρένου στὸ σταθμὸ Λὰ Σιοτὰ τῶν ἀδελφῶν Λυμιέρ (L'arrivée d'un train à la Ciotat, 1895). Τὰ τρένα εἶναι μιὰ ἐμπειρία τῶν αἰσθήσεων: ὀπτικὴ καὶ (ἰδίως τὴν ἐπο- χὴ τοῦ ἀτμοῦ) ἀκουστική. Προσφέρονταν ἔτσι ὡς φυσικό θέμα γιὰ τοὺς κινηματογραφιστές. Οἱ σταθ μοὶ εἶναι ἀνώνυμοι, γεμάτοι σκιές, κίνηση καὶ με- γάλους χώρους, δὲν εἶναι λοιπὸν παράδοξο ποὺ ἄσκη σαν τέτοια γοητεία στοὺς παραγωγούς κινηματο- γραφικῶν ἔργων. Ἐξακολουθεῖ ὡστόσο νὰ ἐντυπω- σιάζει τὸ ἐκπληκτικὰ εὐρὺ φάσμα ταινιῶν ποὺ ἀξιο- ποιοῦν τοὺς σιδηροδρομικούς σταθμούς, τὰ τρένα καὶ τὴν προσδοκία ἢ τὴν ἀνάμνηση ἑνὸς ταξιδιοῦ μὲ τὸ τρένο. Καμιὰ ἄλλη μορφὴ ταξιδιοῦ δὲν κατέχει τέ- τοια ἀκριβῶς θέση στὸν διεθνή κινηματογράφο: τὸ ἄλογο καὶ τὸ αὐτοκίνητο δὲν διαθέτουν τὰ πολυποί- κιλα χαρακτηριστικὰ τοῦ τρένου. Τὰ γουέστερν καὶ οἱ ταινίες δρόμου γρήγορα θεωροῦνται ξεπερασμένα, κι ἐνῶ εἶχαν διεθνὴ ἀπήχηση, γυρίστηκαν μόνο στὶς Ηνωμένες Πολιτεῖες.



Aπο τον Στρατηγό 1927 μέχρι το 


Ἔγκλημα στὸ Ὀριὰν Ἐξπρές (1974). ᾿Αξίζει ὅμως νὰ σταθοῦμε στὸ πιὸ γνωστὸ ἴσως ἀπ᾿ ὅλα, στὴ Σύν τομη συνάντηση (Brief Encounter, 1945) τοῦ Ντέι- βιντ Λήν, ὅπου ὁ σταθμός, τὸ τρένο καὶ οἱ προορι- σμοί του λειτουργοῦν σὰν κάτι παραπάνω ἀπὸ σκη * νικά βοηθήματα καὶ ἀφορμὴ γιὰ τὴν ἔκφραση συ ναισθημάτων καὶ εὐκαιριῶν. Ἡ ἐμμονή στη λεπτο- μέρεια (ἡ ὑπερβατικὴ ἐξουσία τοῦ πίνακα μὲ τὰ δρο μολόγια, ἡ διαρρύθμιση τοῦ σταθμοῦ καὶ ἡ θέση του ἐντὸς τῆς πόλης καὶ τῆς κοινότητας, ἡ ὑλικὴ ἐμπει- ρία τοῦ ἀτμοῦ καὶ τῆς καπνιᾶς, μαζὶ μὲ τὴ σημασία τους γιὰ τὴν πλοκή) ἀνάγει αὐτὰ τὰ στοιχεῖα σὲ κάτ πολὺ παραπάνω ἀπὸ σκηνικό. Οἱ σκηνὲς στὸ σταθμ τοῦ Κάρνφορθ, ποὺ ἀντιπαρατίθενται στὴν οἰκογε νειακὴ ζωή, ἀπειλώντας τὴ γαλήνη της, συμβολί ζουν τὸ ρίσκο, τὴν εὐκαιρία, τὴν ἀβεβαιότητα, τ καινούριο καὶ τὴν ἀλλαγή – μὲ δυὸ λόγια, τὴν ἴδι τὴ ζωή.


Οἱ σιδηρόδρομος

Θὰ ἦταν ἄσκοπο νὰ ἀπαριθμήσουμε ὅλα τὰ κινη ματογραφικὰ ἔργα ποὺ ἀφοροῦν ἢ ἀξιοποιοῦν τοὺς σιδηρόδρομους, ἀπὸ τὸν Στρατηγό (1927) μέχρι το


32

Ο χρόνος σβουριζει προς πάσα κατεύθυνση

 Έχετε  παρατηρήσει  το  ποσο    εύκολα     και  ανεξήγητα     χάνονται  -  λές  και τα κατάπιε  η θάλασσα  -   ζητήματα  που  μας  απασχόλησαν  έντονα     λίγες   μέρες     πρίν ;  


Ή   Κοινωνια  μας  ειναι     Κοινωνία - σμήνος     οπως   ελεγε ο  Μπάουμαν,      που    αλλάζει  κατεύθυνση  ανεξήγητα...                                 


Είναι  σαν  καθε  .μερα  , καθε  στιγμή     να  μην εχει    συνεχεια   και  συνοχή με  την προηγούμενη     αλλα  και   την επόμενη.                   


Ο Χρόνος  σβουριζει  προς  κάθε  κατεύθυνση.  Αυτο     φυσικα  εχει   την   εξήγηση του   στην πυκνότητα    πολλαπλότητα     και ετερόκλητο  της πληροφόρησης,      στους    καθημερινούς αντιπερισπασμούς της   εξουσίας   ...


                                                       


  Αλλά  και    στο  οτι  συρρικνώθηκε  πολύ    ο Δημόσιος  χώρος       η μαλλον   ιδιωτικοποιηθηκε  πολύ,  εξατομικευτηκε     πολύ :  


Καθώς  ο  καθενας    μας κλείστηκε στο  μικροσκοπικό  Ναρκισσιστικο  καβούκι  του   τα ζητηματα  που συγκρατούν     το  Κοινό  ενδιαφερον     σπάνε  ενα   ενα      σαν  τις κλωστές     που   συγκρατούν  την κοινωνία 

   μας ....

Πέτρος Θεοδωρίδης 

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT


Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ


ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ


ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ


ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013


Σελ 9 -10 

Κανένας ἄλλος τεχνολογικός σχεδιασμὸς ἢ κοινωνικὸς θεσμὸς δὲν ἀντιπροσωπεύει τὴ νεωτερικότητα οσο ὁ σιδηρόδρομος. 


Κανένα ἄλλο ἀνταγωνιστικόέσο μεταφορᾶς, καμιὰ κατοπινὴ τεχνολογική και- οτομία, καμιὰ ἄλλη βιομηχανία δὲν ἔχει ἐπιφέρει Οαλλαγές σὲ τέτοια κλίμακα, ἢ δὲν τὶς ἔχει διευκολυνει τόσο, ὅσο ἡ ἐφεύρεση καὶ ἡ καθιέρωση τοῦ οιδηρόδρομου. 


Ὁ Πῆτερ Λάσλετ ἀναφέρθηκε κάποτε στὸν «κόσμο ποὺ χάσαμε» στὸν ἀσύλληπτα αφορετικό χαρακτήρα τῶν πραγμάτων ὅπως ἦταν ποτε. Προσπαθήστε νὰ φανταστεῖτε ἕναν κόσμο πριν  ἀπὸ τὸ σιδηρόδρομο, καθὼς καὶ τὴν ἔννοια τῆς αποὁστασης καὶ τὰ ἐμπόδια ποὺ ἐπέβαλλε για πα δειγμα, ὁ χρόνος ποὺ χρειαζόταν γιὰ νὰ ταξιδέψει κανεἰς ἀπὸ τὸ Παρίσι στη Ρώμη – καὶ τὰ μέσα γιὰ πραγματοποιηθεῖ ἕνα τέτοιο ταξίδι – ἐλάχιστα εἶχαν ἀλλάξει ἐπὶ δύο χιλιετίες.


 ᾿Αναλογιστεῖτε πόσο περιορίζονταν οἱ οἰκονομικές δραστηριότητες καὶ οἱ δυνατότητες τῆς ἀνθρώπινης ζωῆς ἐξαιτίας τῆς ἀδυναμίας νὰ μεταφερθοῦν τρόφιμα, ἀγαθὰ καὶ ἄνθρωποι σὲ μεγάλους ἀριθμοὺς ἢ μὲ ταχύτητες ποὺ νὰ ὑπερβαίνουν τὰ δεκαπέντε περίπου χιλιόμετρα)τ ὴν ὥρα· ἀναλογιστεῖτε τὴ μονίμως τοπική φύση κάθε γνώσης – πολιτιστικῆς, κοινωνικῆς, πολιτι- κῆς – καὶ τὶς συνέπειες ἑνὸς τέτοιου κατακερματισμοῦ τοῦ κόσμου σὲ ἀπομονωμένες ἡ μία ἀπὸ τὴν ἄλλη περιοχές.


Καὶ πάνω ἀπ᾿ ὅλα, σκεφτεῖτε πόσο διαφορετικός φάνταζε ὁ κόσμος στοὺς ἄντρες καὶ τὶς γυναῖκες πρὶν ἀπὸ τὴν ἐμφάνιση τοῦ σιδηρόδρομου.


 Αὐτὸ ἐν μέρει ἦταν συνάρτηση μιᾶς περιορισμένης ἀντίληψης τοῦ κόσμου. Μέχρι τὸ 1830 ἐλάχιστοι ἄνθρωποι εἶχαν κάποια εἰκόνα γιὰ ἄγνωστα τοπία, μακρινές πόλεις ἢ ξένα μέρη, γιατὶ οἱ περισσότεροι δὲν εἶχαν οὔτε τὴν εὐκαιρία οὔτε κάποιο λόγο νὰ τὰ ἐπισκεφθοῦν. 

Ἐν μέρει ὅμως ὁ κόσμος πρὶν ἀπὸ τὸ σιδηρόδρομο ἔμοιαζε τόσο διαφορετικός ἀπ' ὅ,τι ἦταν μετὰ καὶ ἀπ' ὅ,τι ξέρουμε σήμερα γιατὶ οἱ σιδηρόδρομοι δὲν διευκόλυναν ἁπλῶς τὶς μετακινήσεις οὔτε ἄλλαξαν ἁπλῶς τὸν τρόπο ποὺ ἔβλεπε κανεὶς τὸν κόσμο καὶ τὸν ἀπεικόνιζε. Μετέβαλαν τὸ ἴδιο τὸ τοπίο.)


10


. Οἱ σιδηροδρο-μικὲς γραμμὲς ἐπινόησαν ἐκ νέου τὸ τοπίο. 


Πέρασαν μέσα ἀπὸ λόφους, κάτω ἀπὸ δρόμους καὶ διώρυγες, διέσχισαν κοιλάδες, κωμοπόλεις, ἐκβολές ποταμῶν. 


Ἡ σταθερή τροχιὰ μποροῦσε νὰ τοποθετηθεῖ πάνω σὲ σιδερένιες δοκούς, σὲ ξύλινα ὑποστυλώματα, σὲ γέφυρες μὲ πλίνθινες ἐπενδύσεις, σὲ ἐπιχώσεις μὲ λίθινες στηρίξεις ἢ σὲ πεπιεσμένη τύρφη.


 Ἡ εἰσα-γωγὴ ἢ ἡ ἀπομάκρυνση αὐτῶν τῶν ὑλικῶν μποροῦσε νὰ ἀλλοιώσει ἄρδην τὸ ἀστικὸ τοπίο καὶ τὴν ὕπαιθρο. 

Καθὼς τὰ τρένα γίνονταν πιὸ βαριές κατα- σκευές, ἔτσι κι αὐτὰ τὰ θεμέλια ἔκαναν τὴν παρου- σία τους ἀκόμη πιὸ χτυπητή: ἀποκτοῦσαν μεγαλύτερο πάχος καὶ βάθος, καὶ μεγαλύτερη ἀντοχή.


Οἱ σιδηροδρομικές γραμμές κατασκευάστηκαν γιὰ μιὰ συγκεκριμένη χρήση: τίποτε ἄλλο δὲν μποροῦσε νὰ κινηθεῖ πάνω τους ἀλλὰ καὶ τὰ τρένα δὲν μποροῦσαν νὰ κινηθοῦν πάνω σὲ τίποτε ἄλλο. Κι ἐπειδὴ δὲν μποροῦσαν νὰ χαράξουν τὶς διαδρομέςους ἢ νὰ τὶς κατασκευάσουν παρά μόνο σὲ ὁρισμέ-νες κλίσεις τοῦ ἐδάφους, μὲ περιορισμένες καμπύλες καὶ ἀπαλλαγμένες ἀπὸ ἐμπόδια ὅπως δάση, βράχια, καλλιέργειες καὶ ἀγελάδες, 


ὁ σιδηρόδρομος άπαιτοῦσε – καὶ παντοῦ κατακτοῦσε – ἐξουσίες ἐπὶ τῶν ἀνθρώπων καὶ τῆς φύσης: τὸ δικαίωμα νὰ περνᾶ μέσα ἀπὸ ἰδιωτικές γαῖες, τὸ δικαίωμα ἰδιοκτησίας, κατοχῆς καὶ καταστροφῆς – δικαιώματα ποὺ ἦσαν, καὶ ἐξακολουθοῦν νὰ εἶναι, χωρὶς προηγούμενο σὲ ἐποχὲς εἰρήνης,


 Εἶναι χαρακτηριστικό ὅτι ὅσες κοι- νότητες συμβιβάστηκαν μὲ τὸ σιδηρόδρομο γνώρι- σαν τὴν εὐημερία, ἐνῶ ὅσες πόλεις ἢ χωριὰ ἀντιστά- θηκαν ἀνοιχτὰ εἴτε ἔχασαν τὴ μάχη εἴτε, ἐὰν κατόρ- θωναν νὰ ἐμποδίσουν ἢ νὰ ἀναβάλουν τὴν κατασκευή μιᾶς γραμμῆς, μιᾶς γέφυρας ἢ ἑνὸς σταθμοῦ στὴν ἐπικράτειά τους, ἔμειναν πίσω: οἱ οἰκονομικές συ- ναλλαγές, τὰ ἀγαθὰ καὶ οἱ ἀγορές, ὅλα αὐτὰ τὶς προσπέρασαν καὶ πῆγαν ἀλλοῦ. Γ


ΧΡΟΝΟΣ


Ἡ κατάκτηση τοῦ χώρου ὁδήγησε ἀναπόδραστα στὴν ἀναδιοργάνωση τοῦ χρόνου. ᾿Ακόμη καὶ οἱ χα-μηλές ταχύτητες τῶν πρώτων τρένων - γύρω στὰ τριάντα μὲ ἑξήντα χιλιόμετρα τὴν ὥρα – ξεπερνοῦ- σαν καὶ τὰ πιὸ τρελὰ ὄνειρα ὅλων τῶν ἀνθρώπων ἐκτὸς μιᾶς δράκας μηχανικῶν. Οἱ περισσότεροι ταξι- διῶτες καὶ παρατηρητὲς δικαίως ὑπέθεταν ὄχι μόνο ὅτι ὁ σιδηρόδρομος ἔφερνε ἐπανάσταση στὶς σχέσεις μέσα στὸ χῶρο καὶ στὶς δυνατότητες ἐπικοινωνίας,


13


ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Χρόνου 



Τα τρένα ἦσαν ἐξαιρετικὰ ἐπικίνδυνα ἀφοῦ κινοῦνταν μὲ ἄγνωστες ἕως τότε ταχύτητες καὶ χωρὶς κανένα ἐμπόδιο νὰ ἀνακόπτει τὴν πορεία τους. Κάτι ποὺ ἴσχυε ἐξάλλου ἀπολύτως.


 Τὰ συστή πατα σηματοδότησης, ἐπικοινωνίας καὶ τροχιοδρό τησης πάντοτε ὑπολείπονταν τῆς σταθερὰ αὐξανό πενης ἰσχύος καὶ ταχύτητας τῶν κινητήρων: ἴσαμε πολύ πρόσφατα, πρὸς τὰ τέλη τοῦ 20οῦ αἰώνα, τὰ ρένα εἶχαν καλύτερες ἐπιδόσεις στὴν κίνηση παρὰ τὴν πέδηση. Γι' αὐτὸ καὶ ἦταν ζωτικῆς σημασίας ὰ τηρεῖται πάντοτε μιὰ ἀπόσταση ἀσφαλείας με- αξύ τους καὶ νὰ γνωρίζει κανεὶς ἀνὰ πάσα στιγμὴ τοῦ βρίσκονται. Κι ἔτσι - γιὰ λόγους τεχνικούς λλὰ καὶ ἀσφάλειας, ὅσο καὶ γιὰ λόγους ἐμπορικούς, νεσης ἢ διαφήμισης - γεννήθηκαν οἱ πίνακες τῶν ιδηροδρομικῶν δρομολογίων. 


Εἶναι δύσκολο νὰ κατανοήσουμε σήμερα τὴ σημασία καὶ τὶς ἐπιπτώσεις τοῦ πίνακα δρομολογίων, ποὺ πρωτοεμφανίστηκε στὶς ἀρχὲς τῆς δεκαετίας τοῦ 1840, ὄχι μόνο γιὰ τὴν ὀργάνωση τῶν ἴδιων τῶν  σιδηροδρόμων ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν καθημερινὴ ζωής όλων τῶν ἀνθρώπων.


Τὸν προνεωτερικό κόσμο τὸν καθό-ιζε ὁ χῶρος· τὸν κόσμο ποὺ τὸν διαδέχτηκε τὸν ὄριζε χρόνος. Ἡ μετάβαση συντελέστηκε στὰ μέσα τοῦ 9ου αἰώνα καὶ μὲ ἐκπληκτική ταχύτητα, συνοδευό μενη ἀπὸ τὸ πανταχοῦ παρὸν ρολόι τοῦ σταθμοῦ: σὲ τερίβλεπτους πύργους, ποὺ κατασκευάστηκαν εἰδικὰ γι' αὐτὸν τὸ λόγο, σὲ ὅλους τοὺς μεγάλους σταθ μούς, στοὺς χώρους μὲ τὰ ἐκδοτήρια, στὶς ἀποβάθρες καί, σὲ φορητὴ μορφή, στὴν τσέπη τῶν σιδηροδρο μικῶν ὑπαλλήλων. Ὅλα τὰ ἄλλα ἦσαν ἁπλῶς ἐπα- κόλουθα: ἡ ἐγκαθίδρυση ζωνῶν ὥρας που συμφωνή θηκαν σὲ ἐθνικὸ καὶ διεθνὲς ἐπίπεδο, τὰ ρολόγια στὰ ἐργοστάσια, ἡ γενικευμένη χρήση τοῦ ρολογιοῦ χειρο ρός· τὰ δρομολόγια μὲ τὶς ἀκριβεῖς ὧρες ἄφιξης καὶ ἀναχώρησης γιὰ τὰ λεωφορεῖα, τὰ ὀχηματαγωγά πλοῖα καὶ τὰ ἀεροπλάνα· τὰ ραδιοφωνικὰ καὶ τηλε- οπτικὰ προγράμματα· τὰ σχολικὰ ὡρολόγια προ- γράμματα, καὶ πολλὰ ἄλλα. Οἱ σιδηρόδρομοι ὑπερη φανεύονταν γιὰ τὴν κραταιὴ θέση τῶν τρένων στὴν ὀργάνωση καὶ τὸν ἔλεγχο τοῦ χρόνου – δεῖτε τὴ ζω γραφιστὴ ὀροφή (1899) στην τραπεζαρία τοῦ σιδη ροδρομικοῦ σταθμοῦ (σήμερα μουσείου) τοῦ Ὀρσαί: μιὰ «᾿Αλληγορία γιὰ τὸ χρόνο» ποὺ ὑπενθύμιζε σὲ ὅποιον γευμάτιζε ὅτι τὰ τρένα δὲν περιμένουν νὰ τοῦ σερβίρουν τὸ ἐπιδόρπιό του.


τὸ τὰ ἐγκαίνια τῆς σιδηροδρομικῆς γραμμής ουλ-Μάντσεστερ τὸ 1830, οἱ ἄνθρωποι δὲν ευαν μαζὶ σὲ μεγάλες ὁμάδες. Μιὰ τυπικὴ ἐπι- ρατηγὴ ἄμαξα χωροῦσε τέσσερις ἐπιβάτες μέσα καὶ δέκα ἀπέξω. ᾿Αλλὰ δὲν τὴν χρησιμοποιοῦσαν πολ- λοί, καὶ ὁπωσδήποτε ὄχι ὅσοι εἶχαν ἄλλη ἐπιλογή.


15


σταθμού


σιδηροδρομι


τοπίο μεταβολών το

Σε

ΤΟ ΒΛΕΦΑΡΟ ( ΡΟΛΑΝΤ ΜΠΑΡΤ )

 ΤΟ ΒΛΕΦΑΡΟ

ΡΟΛΑΝ ΜΠΑΡΤ


Ἡ ἐπικράτεια τῶν σημείων


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΑΚΩΒΟΥ


ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΠΠΑ





Κάτω από το βλεφαρο 

από πορσελάνη  

μια χοντρή σταγόνα μαύρη :

 Η Νύχτα του Μελανοδοχειου που γι ' αυτήν μιλάει ο Μαλαρμε! 


Σελ 127- 130




Οἱ λίγες γραμμές που συνθέτουν έναν ἰδεογραφικό

 χα ρακτήρα χαράζονται μὲ ὁρισμένη τάξη, αυθαίρετη αλλά κανονική ή γραμμή,

 ἀρχινημένη με μια χοντρή πινελιά, καταλήγει σε μια μικρή μύτη, καμπυλωτή, που την τελευταία στιγμή λοξεύει από την κατεύθυνσή της.


 Το ίδιο τοῦτο σχεδίασμα μιᾶς πίεσης τὸ συναντούμε στο γιαπωνέζικο μάτι. 


Λές κι ὁ καλλιγράφος ἀνατόμος βάζει το πινέλο του βαθιά στην ἐσωτερική γωνιά τοῦ ματιού και στρίβοντάς το λίγο, με μια μόνο πινελιά, ὅπως γίνεται στη ζωγραφική alla prima, 


ἀνοίγει το πρόσωπο ἀπό μιάν ἐλλειπτική σχισμή, πού τήν κλείνει πρὸς τὸν κρόταφο, μέ μια γρήγορη στροφή του χεριού του· 

το σχέδιο εἶναι τέλειο, γιατί εἶναι ἁπλό, άμεσο, στιγμιαίο, κι ώστόσο ώριμο ὅπως οἱ κύκλοι ἐκεῖνοι πού χρειάζεσαι μιάν ὁλόκλη ρη ζωή γιά νά μάθεις να τους φτιάχνεις με μιάν ἀλάθευτη μονοκοντυλιά. 


Έτσι, το μάτι περιέχεται ἀνάμεσα στις ἀκραίες παραλλήλους του καί στή διπλή (ἀνεστραμμένη) καμπύλη τῶν ἄκρων του: 


λές καί εἶναι τὸ ξεπατικωμένο ἀποτύπωμα ἑνός φύλλου, το πλαγιαστό χνάρι ἀπό ἕνα μεγάλο ζωγραφιστό κόμμα. 


Το μάτι εἶναι ἐπίπεδο (αὐτό εἶναι τὸ θαῦμα του)· οὔτε γουρλωτό οὔτε χωστό, χωρίς φούσκωμα, χωρίς σακκούλιασμα, καί θά λέγαμε χωρίς δέρμα, εἶναι ἡ λεία σχισμή σε μια λεία ἐπιφάνεια.


 Η κόρη τοῦ ματιού, ζωηρή, ἄστατη, εὐκίνητη, ἔξυπνη (γιατί το γραμμωτό τοῦτο μάτι, πού διακόπτεται ἀπό τό πάνω χείλος τῆς  σχισμής,

 μοιάζει ἔτσι σαν να κρύβει μια συγκρατημένη στοχαστικότητα, 

ἕνα πλεόνασμα

νοημοσύνης που φυλάγεται σάν ἐφεδρεία, ὄχι πίσω ἀλλά πάνω ἀπό τό βλέμμα),  ἡ κόρη δέν. ὑπερβάλλεται καθόλου ἀπό την κόχη, ὅπως γίνεται στη δυτική μορφολογία· το μάτιεἶναι ἐλεύθερο μέσα στη σχισμή του (πού τη γεμίζει κυ ριαρχικά καί ἐκλεπτυσμένα), καί κακώς (ἀπό πρόδηλο ἐθνοκεντρισμό) ἐμεῖς οἱ Γάλλοι τὸ ὀνομάζουμε χαλινω μένο· τίποτα δὲν τὸ συγκρατεί, γιατί εἶναι σχεδιασμένο κατάσαρκα, καί ὄχι λαξεμένο στον σκελετό, ὁ χώρος του εἶναι ὁ χῶρος ὁλόκληρου τοῦ προσώπου. 


Το δυτικό μάτι ὑποβάλλεται σε μιάν ὁλάκερη μυθολογία τῆς ψυχῆς, κεντροθετημένη καί κρύφια, πού ή φλόγα της, προφυλαγμένη μέσα στην κοιλότητα τῆς κόχης, ἀκτινοβολεῖ πρὸς ἕνα ἐξωτερικό σαρκικό, αἰσθησιακό, περιπαθές· 

το γιαπωνέ ζικο πρόσωπο, ὅμως, δέν ἔχει ἠθική ἱεραρχία· εἶναι όλοζώντανο, καί μάλιστα ζωηρό (ἀντίθετα ἀπό τόν θρύλο περί ἀνατολίτικης ἱερατικότητας), 

γιατί ἡ μορφολογία του δέν μπορεῖ νά διαβαστεῖ « σε βάθος », δηλαδή, σύμφωνα μέ τόν ἄξονα μιᾶς ἐσωτερικότητας· 


το μοντέλο του δέν εἶναι γλυπτικό ἀλλά σχεδιαστό : εἶναι ἕνα μαλακό, λεπτό, κρουστό ύφασμα (τό μετάξι, φυσικά), απλά καί σάν ἄμεσα καλλιγραφημένο με δυό κοντυλιές· ἡ «ζωή» δέν βρίσκεται στὸ φῶς τῶν ματιών, βρίσκεται στη δίχως μυστικά σχέση μιᾶς ἀμμουδιᾶς με τις χαραματιές της: 


μέσα σ' αὐτή τήν ἐκτροπή, σ' αὐτή τή διαφορά, σ' αὐτή τή συγκοπή πού εἶναι, ὅπως λέμε, ή κενή μορφή τῆς ἀπόλαυσης. 


Μέ τόσα λίγα μορφολογικά στοιχεία, τό ἀποκάρωμα (πού παρατηρούμε σε τόσα καί τόσα πρόσωπα στα νυχτερινά τραῖνα καί μετρό) δέν εἶναι πιά παρά μιά μπόσικη πράξη: δίχως πτύχωση τοῦ δέρματος, το μάτι δέν μπορεῖ νά « βασιλέψει »· ἁπλῶς διατρέχει τούς κανονικούς βαθμούς μιᾶς προχωρητικῆς ἑνότητας, που το πρόσωπο τή βρίσκει σιγά-σιγά : μάτια χαμηλωμένα, μάτια κλειστά, μάτια « κοιμισμένα ». Μιά κλειστή γραμμή κλείνει κι ἄλλο μ' ἕνα κατέβασμα τῶν βλεφάρων πού δέν λέει να τελειώσει.


130


127

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Αγχος κατά Σαρτρ

 

Διάλεξη του 1946 

Σαρτρ 

Τι είναι ο Υπαρξισμός 

Μεταφραση Κώστα Σταματίου 





Πρώτα - πρῶτα, τί ἐννοοῦμε μι λώντας για ἄγχος;


Ὁ ὑπαρξιστής φιλόσοφος διακηρύσσει πώς 

ὁ ἄνθρωπος ἴσον ἄγ.χος. 

Να τι σημαίνει αὐτός ὁ ἄν-θρωπος πού ἐκλέγει και δεσμεύει και πού ἔχει τη συναίσθηση πώς δὲν εἶναι μόνο αὐτό πού διάλεξε νὰ εἶναι· ἀλλά κι' ἕνας νομνοθέτης πού ἐκλέγει ταυτόχρο να γιά τόν ἑαυτό του καί τήν ἀνθρωποτητα ὁλόκληρη. δὲν εἶναι δυνατό να ξεφύγει απ' το συναίσθημα τῆς πλήρους και βαθειάς του εὐθύνης.


Βέβαια, πολλοί ἄνθρωποι δὲν εἶναι καθόλου άγχώδεις ισχυριζόμαστε. ὅμως, πώς ἀπλούστατα κρύβουν τὸ ἄγχος τους ἀπ' τόν ἑαυτό τους, προσπαθοῦν νὰ τοῦ ξεφύγουν 


βέβαια πολλοί πιστεύουν πώς, ἐνεργώντας, δέν δεσμεύουν παρά τόν ἑαυτό τους κι᾿ ὅταν τούς λέει κανείς: μὰ ἄν ὅλος ὁ κόσμος ἔκανε τὸ ἴδιο; σηκώνουν τούς ὤμους καί ἀπαντοῦν: ὅλος ὁ κόσμος δέν κάνει το ίδιο. Ωστόσο, πρέπει πραγματικά ν' ἀναρωτιέται κανείς: τι θα συνέβαινε ἄν ὅλος ὁ κόσμος του




Μιά φορά, ήταν μια τρελλή πού είχε φαντασιώσεις:


 τῆς μιλοῦσαν ἀπ' τὸ τηλέφωνο και τις ἔδιναν διάφορες προσταγές. 


Ο γιατρός τη ρώτησε:

«Μα ποιός είν αὐτὸς ποὺ σᾶς μιλάει;» 


Κι' ἐκεί νη απάντησε: «Λέει. πώς είναι ὁ Θεός!» Τι ὅμως, τῆς ἀπόδειχνε πώς ήταν πράγματι ὁ Θεός; "Ας υποθέσουμε πώς μοῦ πα-ρουσιάζεται ένας ἄγγελος'


 τί ά ποδείχνει πρῶτα - πρώτα πώς είναι ἄγγελος: Κι' ἄν μοῦ συμβαίνει ν' ακούω φωνές· 


τί μοῦ ἀποδείχνει πώς προέρχονται ἀπ' τὸν οὐρανό κι' ὄχι ἀπ' την κόλαση ἢ ἀπό κάποιο υποσυνείδητο. ἢ ἀπό μια παθολογική κατάσταση; Τι ἀποδείχνει πώς απευθύνονται σε μένα; 


Τί ἀποδείχνει πώς είμαι ὁ «προκαθορισμένος» για να ἐπιβάλω τὴν ἀντίληψή μου για τὸν ἄνθρωπο και την εκλογή μου στήν άνθρωπότητα;


Δέν θα βρῶ ποτέ καμμίαν από δειξη, κανένα


 σημάδι για να πεισθω


. "Αν μια φωνή απευθύνεται σε μένα, ἐγώ πάντα θ' άποφασίσω ἂν ἡ φωνή αὐτή εἶναι φω νὴ ἀγγέλου᾽ 


ἂν θεωρώ πώς ή δείνα πράξη είναι καλή εγώ δια λέγω νὰ πῶ πώς αὐτή ἡ πράξη είναι μάλλον καλή παρά κακή,



 Τίποτα δεν με προκαθορίζει να γίνω ᾿Αβραάμ. κι' ωστόσο είμαι ὑποχρεωμένος να κάνω κάθε στιγμή υποδειγματικές πράξεις.


 "Όλα συμβαίνουν σαν ὅλη ἡ ἀνθρωπότητα να είχε στραμμένα τα βλέμματά της πάνω στον κά- θε άνθρωπο. σ' αὐτό πού κάνει σαν να κανόνιζε τη θέση της άνάλογα με ὅτι κάνει ὁ καθένας.


 Καὶ κάθε ἄνθρωπος πρέπει ν' αναρωτιέται: είμαι τάχα αὐτός πού ἔχει το δικαίωμα να ένερ γεί κατά τέτοιο τρόπο. που ή ἀνθρωπότητα να ευθυγραμμίζε ται στις πράξεις μου;

 "Αν αὐτό δὲν τὸ ἀναρωτιέται· τότε σημαί νει πώς κρύβει το ἄγχος του ἀπ' τὸν ἑαυτό του.


Το ἄγχος ποὺ μᾶς ἀπασχολεῖ δὲν ὁδηγεῖ στὴν ἐφησύχαση, στην άπραξία. Πρόκειται για ένα «άπλό» ἄγχος, που γνωρίζουν όλοι   όσοι ἔτυχε ν' ἀναλάβουν εὐθύνε ς στη ζωή τους. Όταν, για παράδειγμα, ένας στρατιωτικός ἠγέτης αναλαμβάνει τὴν εὐθύνη μιας επίθεσης και στέλνει έναν ορισμένο αριθμό ἀνδρῶν στο θάνατο. διαλέγει να το κάνει και στο βάθος διαλέγει μόνος. 



Αναμφισβήτητα, οι διαταγές προέρχονται απο  τα πάνω, άλλά είναι υπερβολικά εὑρεῖες κι' έπι βάλλεται μια έρμηνεία, που θα δώσει αὐτός ὁ ἴδιος' κι' ἀπ' αὐ τη την ερμηνεία ἐξαρτᾶται ή ζωή δέκα ή δεκατεσσάρων ἢ εἴ κοσι άνθρώπων.


Δὲν μπορεῖ δὲν γίνεται να μή νοιώθει, καθώς παίρνει τὴν ἀπό φαση ἕνα κάποιο άγχος. 


"Όλοι οι ηγέτες, γνωρίζουν αὐτό το ἄγχος.


 Κι΄ ὠστόσο, δὲν τοὺς ἐμποδίζει να ἐνεργοῦν, τὸ ἀντίθε το εἶναι αὐτή ἡ ίδια ή προϋπό θεση τῆς δράσης τους γιατί ύποτίθεται πώς αντιμετωπίζουν πολλαπλές δυνατότητες και δ ταν διαλέγουν την μιάν ἀπ' αὐ τές, καταλαβαίνουν πώς δέν ἔν χει αξία παρά μόνο γιατί διαλέχτηκε.



ΣΑΡΤΡ



Ο ΥΠΑΡΞΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Κ.ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ


θ. Καλαγάνης 81


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΡΣΕΝΙΔΗΣ



32




Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Ο Φασισμός του Μεσοπολέμου ως κυρίως Αντικομμουνισμός ( ΕΝΤΖΟ ΤΡΑΒΕΡΣΟ ,)

 Σελ 138, 139 ,140,141 


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ

Enzi Traverso 


Μετάφραση Νίκος Κούρκουλος 

Εκδόσεις 21ου 2016 

Επανάσταση ή αντεπανάσταση;


Κοινό στοιχείο των Μος. Στέρνχελ και Τζεντίλε είναι ότι υπότιμούν ένα βασικό στοιχείο του φασισμού: τον αντικομμουνισμό. 


Ασφαλώς, κανείς τους δεν αγνοεί την πλευρά αυτή, όμως κανείς τους δεν της αποδίδει αποφασιστικό ρόλο.


 Αυτή η υποτίμηση έχει διαφορετικές αιτίες. Στην περίπτωση του Μος, σχετίζεται κυρίως με την απαξίωση της ιδεολογικής διάστασης του φασισμού και με την προβολή των πολιτισμικών, αισθητικών και συμβολικών όψεών του. 


Στην περίπτωση του Στέρνχελ, απορρέει από την ερμηνεία του φασισμού σαν αντίδραση καθαρά αντιφιλελεύθερη ή, για την ακρίβεια, από την αναγωγή του φασισμού σε νεοτερική έκφραση του Αντιδιαφωτισμού, του οποίου ο αντικομμουνισμός είναι απλώς μια παραλλαγή. 


Τέλος, οι Μος, Στέρνχελ και Τζεντίλε υποτιμούν τον αντικομμουνισμό επειδή επιμένουν στην «επαναστατική» φύση του φασισμού. 

Όμως ο αντικομμουνισμός διαμορφώνει το φασισμό από την αρχή έως το τέλος της πορείας του. 


Πρόκειται για αγωνιστικό, επιθετικό, ριζοσπαστικό αντικομμουνισμό που δίνει νέο χαραχτήρα στον εθνικισμό και μεταμορφώνει την «πολιτειακή θρησκεία» του σε σταυροφορικό πόλεμο εναντίον του εχθρού. 

Σαν αντιμπολσεβικισμός, ο φασισμός δεν μοιάζει καθόλου «επαναστατικός», αλλά μάλλον φαινόμενο τυπικά αντεπαναστατικό, που αντρώνεται στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα που γεννήθηκε στην.   Ευρώπη μετά το 1917. Το κατασταλτικό κύμα. μετά τον πόλεμο –σε Βερολίνο, Βαυαρία και. Βουδαπέστη το 1919, στην ιταλική « διετία» (biennio rosso) το 1919-1920, στις βαλτικές χώρες το 1919-1921, στη Βουλγαρία το 1923 αποτελεί μια από τις σημαδιακές του στιγμές.

Σελ139

 Η φασιστική επανάσταση δεν μπορούσε να οριστεί αλλιώς παρά σαν ριζική αντίθεση στην κομμουνιστική επανάσταση. 

Ήταν λοιπόν, με την έννοια αυτή, «επανάσταση ενάντια στην επανάσταση».

 Κατά βάθος, αυτή η αντεπαναστατική διάσταση αποτελει  το κοινό βάθρο των φασιστών στην

Ευρώπη πέρα  από τις συχνά διαφορετικές ιδεολογίες  και διαδρομές του.

Ο  Άρνο Τζ. Μάγερ έχει δίκιο να δηλώνει ότι «η αντεπανάσταση αναπτύχθηκε και έφτασε στην ωριμότητα σε όλη την Ευρώπη κάτω από τα γνωρίσματα του φασισμού» 68 


Ακριβώς στο όνομα του αντικομμουνισμού, ο ιταλικός φασισμός, ο ναζισμός και ο φρανκισμός συμμαχούν σε κοινό μέτωπο κατά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. 


Από πολλές απόψεις, ο αντικομμουνισμός ήταν πολύ πιο ισχυρός από τον αντιφιλελευθερισμό στο φασισμό. 


Στην Ιταλία το 1922, όπως και στη Γερμανία δέκα χρόνια αργό-τερα, η σύγκλιση ανάμεσα στο φασισμό και τις παραδοσιακές ελίτ, με φιλελεύθερη και συντηρητική προέλευση, ήταν στη ρίζα της «νόμιμης επανάστασης» που επέτρεψε την άνοδο στην εξουσία σε Μουσολίνι και Χίτλερ. 

Δεν πρόκειται ασφαλώς να συρρι- κνώσουμε το φασισμό στον αντικομμουνισμό και μόνο ή, ακο- λουθώντας τη γραμμή του Ερνστ Νόλτε, σε αρνητικό «αντίγρα-φο» του κομμουνισμού. 


" Ο φασισμός προσπαθεί να συνδυάσει σε συνεκτικό σύστημα ιδεολογικά στοιχεία που γεννήθηκαν. 14


πριν τη ρωσική επανάσταση του αλλάζε και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αντικομμουνισμός του μπολιάζεται πολύ φυσιολογικά κα νω στον κορμό του Αντιδιαφωτισμού. Όμως ο αντικομμουσμός παραμένει απαραίτητος για να μετατραπεί μετά τα διαφορετικά στοιχεία και κυρίως για να μετατραπεί μια ιδεολογία σε πολιτική και μια κοσμοθεωρία σε πρόγραμμα δράσης. 


Με άλλα λόγια, ο φασισμός δεν θα υπήρχε χωρίς τον αντικομμουνισμό, έστω κι αν δεν μπορούμε να τον ταυτίσουμε περιοριστικά μαζί του.

Τελικά, η ίδια η έννοια της φασιστικής επανάστασης, που χρησιμοποιούν πολύ συχνά οι τρεις ιστορικοί μας, μεταξύ άλλων και στον τίτλο των βιβλίων τους, είναι εκείνη που εγείρει περια σότερες αμφιβολίες.


 Κι αν έχουν δίκιο να υπογραμμίζουν τις αδυναμίες των μαρξιστικών ερμηνειών του φασισμού, έχουν άδικο να τις αγνοούν εντελώς, γιατί θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν την πραγματική εμβέλεια της «φασιστι κής επανάστασης». 


Οι φασισμοί μπορεί μεν να εγκατέστησαν νέα καθεστώτα, καταστρέφοντας το κράτος δικαίου, τον κοινοβουλευτισμό και τη φιλελεύθερη δημοκρατία, όμως, με εξαίρεση την Ισπανία, πήραν την εξουσία με νόμιμους τρόπους, ενώ δεν ανέτρεψαν ποτέ την οικονομική δομή της κοινωνίας. 


Σε αντίθεση με τις κομμουνιστικές επαναστάσεις που τροποποίησαν ριζικά τις μορφές της ιδιοκτησίας, οι φασισμοί ενσωμάτωσαν πάντα στο σύστημα εξουσίας τους τις παλιές οικονομικές, διοικητικές και στρατιωτικές ελίτ. Με άλλα λόγια, η γέννηση των φασιστικών καθεστώτων επιβάλλει πάντα ένα βαθμό «όσμωσης» μετα ξύ φασισμού, αυταρχισμού και συντηρητισμού. 


Κανένα φασιστικό κίνημα δεν έφτασε στην εξουσία χωρίς την υποστήριξη, παθητική έστω, των παραδοσιακών ελίτ. 7ο Αυτό ισχύει ασφαλώς στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, επίσης όμως, σε κάποιο βαθμό, και στο ιδεολογικό επίπεδο, αν σκεφτούμε τη συνύπαρξη


70. Robert O. Paxton, Le fascisme en action, ό.π., σελ. 246-247.


67. Πρβλ. Mark Neocleous, Fascism, Open University Press, Μπάκιγχαμ, 1997, κεφ. III-IV.


68. Arno J. Mayer, The Furies. Violence and Terror in the French and Rus- sian Revolutions, Princeton University Press, Πρίνστον, 2000, σελ. 67.


69. Ernst Nolte, La Guerre civile européenne 1917-1945. National-socialisme et bolchevisme, Éditions des Syrtes, Παρίσι, 2000 [ελλ. μτφ. Γιάννης Καραπα- τὰς. Ο ευρωπαϊκός εμφύλιο


 πόλεμος 1917-1945. Εθνικοσοσιαλισμός και μπολ- σεβικισμός, Τροπή, 2015]. Η θέση αυτή υπήρχε ήδη στο πρώτο έργο του Νόλτε, στο πλαίσιο μιας πιο μετριοπαθούς προσέγγισης που συμπεριλάμβανε στο φα- περό και την Action française (Ernst Nolte, Le fascisme dans son époque, Jul- Κατά Παρίσι, 1970, 3 τόμοι).

66. Robert O. Paxton, Le fascisme en action, ό.π., σελ. 193.

Η Γραφή της Βίας .Ρόλαντ Μπαρτ η επικράτεια των σημείων

 *


Η ΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ



Σέλ 131- 135 

Ὅταν λέμε ὅτι οἱ μάχες τῆς Zengakuren" εἶναι όργα- νωμένες, δὲν ἀναφερόμαστε μόνο σ' ἕνα σύνολο από προφυλακτικά μέτρα τακτικῆς (ἀπαρχή σκέψης ἤδη ἀν- τιφατικῆς πρὸς τὸν μύθο τοῦ στασιασμού), ἀλλά σε μιά γραφή τῶν πράξεων πού ἀποκαθαίρει τή βία ἀπό τή δυ τική της ὑπόσταση : τὸν αὐθορμητισμό. Στή μυθολογία μας ἡ βία εἶναι δέσμια τῆς ἴδιας πρόληψης ὅπως ἡ λογο- τεχνία καί ἡ τέχνη : δὲν μποροῦμε νὰ ὑποθέσουμε ότι ἔχει ἄλλη λειτουργία ἀπό τὸ νὰ ἐκφράζει ἕνα βάθος, μιάν ἐσωτερικότητα, μιά φύση, τῆς ὁποίας εἶναι τάχα ἡ πρωταρχική, ἀπειθάρχητη ἀσυστηματική «γλώσσα»· ξέρουμε δίχως ἄλλο πώς μπορούμε να ἐκτρέψουμε τή βία πρός σκοπούς μελετημένους, να τή μετατρέψουμε σε ὅρ- γανο μιᾶς σκέψης, ἀλλά δέν μπαίνει ποτέ ζήτημα μόνο να τιθασεύσουμε μια προγενέστερη δύναμη, κατεξοχήν ἀρχέγονη. Ἡ βία τῶν Zengakuren δέν προηγεῖται ἀπό τήν ἴδια της τήν ὀργάνωση, ἀλλά γεννιέται τήν ἴδια στιγ- μή μ' ἐκείνη : εἶναι ἄμεσα σημεῖο: μήν ἐκφράζοντας τί- ποτα (οὔτε μίσος, οὔτε ἀγανάκτηση, οὔτε ἠθική ἰδέα), αὐτοκαταργεῖται ἀκόμα πιο σίγουρα μ' ἕνα σκοπό μετα-βατικό (να καταλάβουν ἐξ ἐφόδου ἕνα δημαρχείο, ν' ἀνοίξουν ἕνα συρματόπλεγμα)· ἡ ἀποτελεσματικότητα, ὠστόσο δέν εἶναι τό μόνο της κριτήριο· μιά ἐνέργεια κα- θαρά πρακτική βάζει σε παρένθεση τα σύμβολα, ἀλλά δέν ξοφλάει μ' αὐτά : χρησιμοποιεῖται τὸ ὑποκείμενο άλλὰ καὶ ἀφήνεται άθικτα (ἀκριβῶς ἡ κατάσταση του στρατιώτη). 


Η μάχη Zengakuren ὅσο κι ἂν εἶναι έμπρα κτη ἐνέργεια παραμένει ένα μεγάλο σενάριο σημείων (εί ναι πράξεις ποὺ ἔχουν ένα κοινό), τὰ γνωρίσματα αὐτῆς τῆς γραφῆς, λίγο περισσότερα ἀπ' ὅ,τι θὰ ἐπέτρεπε να προβλέψει μια φλεγματική, ἀγγλοσαξωνική ιδέα της ἀποτελεσματικότητας, εἶναι βέβαια ἀσυνεχή, συντεταγμένα, ρυθμισμένα ὄχι γιὰ νὰ σημαίνουν κάτι, ἀλλά σαν νὰ ἔπρεπε να ξεμπερδέψουν (γιὰ μᾶς) μὲ τὸν μύθο του αὐτοσχέδιου στασιασμού, την πληρότητα τῶν « αὐθορμήτων συμβόλων : ὑπάρχει ἕνα ἀρχέτυπο τῶν χρωμά των – κάσκες μπλέ-κόκκινες-ἄσπρες -, ἀλλὰ αὐτά τά χρώματα, ἀντίθετα πρός τα δικά μας, δέν ἀναφέρονται σε τίποτε το ἱστορικό· ὑπάρχει μια σύνταξη τῶν πράξεων (ἀναποδογυρίζω, ξεριζώνω, σέρνω, στοιβάζω), που συντελείται σάν μιά πεζή φράση, ὄχι σάν μιά ἐμπνευσμένη ἐκτόξευση· ὑπάρχει μια σημαίνουσα ἐπανάληψη τῶν νεκρῶν χρόνων (φεύγω νά ἀναπαυθῶ στά μετόπισθεν, ἑνός διευθετημένου ἀγώνα, δίνω μια μορφή στή χαλάρωση). 

Ὅλα τοῦτα συμβάλλουν στήν ἐμφάνιση μιᾶς γραφῆς τῆς μάζας, ὄχι τῆς ὁμάδας


 (οἱ κινήσεις  αλληλοσυμπληρώνονται, οἱ ἄνθρωποι δέν ἀλληλοβοηθιοῦνται)· τέλος, ἔσχατο θράσος τοῦ σημείου, εἶναι και μιά φορά ἀποδεκτό, τά ρυθμικά σλόγκαν τῶν συναγωνι- στῶν νὰ ἐκφέρουν ὄχι τήν Ὑπόθεση, τό Θέμα τῆς δρά-σης (αὐτό ὑπέρ ἤ ἐναντίον τοῦ ὁποίου μάχονται) – κάτι τέτοιο θά ἦταν γι' ἄλλη μιά φορά ἡ μετατροπή τοῦ λόγου σε ἔκφραση ἑνός ἐπιχειρήματος, σέ βεβαίωση τοῦ δίκιου μας – ἀλλά μόνο αὐτή τήν ἴδια τήν ἐνέργεια (« Οἱ Zenga- Kuren πᾶνε στη μάχη »), πού ἔτσι παύει νά εἶναι φενακισμένη, κατευθυνόμενη, δικαιολογημένη, ἀθωωμένη ἀπό ή « γλώσσα » θεότητα ἐξωτερική κι ἀνώτερη ἀπό τήμάχη, σαν μία Μασσαλιώτιδα με φρυγικό σκούφο ἀλλά Ενισχυμένη ἀπό μιά καθαρά φωνητική ἄσκηση, πού ἀπλῶς προσθέτει στὸν ὄγκο τῆς βίας, μία κίνηση, ἕνα ἀκόμα μούσκουλο.





• Εθνική Ομοσπονδία τῶν αὐτοδιοικούμενων φοιτητικῶν ἐνώσεων (Σημ. Γ.Κ.).


131


κασμίνα


τος του

Χαϊκού : η διαρρηξη του Νοήματος. από το Ρόλαντ Μπαρτ : Η. επικράτεια των σημείων .

 Η ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΤΟΥ ΝΟΗΜΑΤΟΣ


Το χαϊκού ἔχει τούτη την κάπως φαντασμαγορική ἰδιότητα, νὰ μᾶς κάνει να φανταζόμαστε ὅτι πάντοτε μποροῦμε κι ἐμεῖς νὰ τὸ φτιάχνουμε εύκολα. Λέμε : τί πιο προσιτό στήν αὐτόματη γραφή ἀπό τοῦτο δώ (de Bu- son):


Εἶναι βράδυ, φθινόπωρο, Σκέφτομαι μόνο τους γονεῖς μου.


Το χαϊκού διεγείρει τον πόθο :


 πόσοι καί πόσοι δυτικοί ἀναγνώστες δὲν ὀνειρεύτηκαν να περιφέρονται στη ζωή μ' ἕνα καρνέ στο χέρι, σημειώνοντας ἐδῶ κι ἐκεῖ « ἐντυπώσεις », πού ἡ συντομία τους εἶναι ἐχέγγυο τῆς τελειότητας, πού ἡ ἁπλότητά τους θα πιστοποιεῖ τή βαθύτητα (δυνάμει ἑνός διπλοῦ μύθου, τοῦ κλασικού, πού τή συντομία τή μετατρέπει σε ἀπόδειξη τέχνης, καί του ρομαντικού, πού βραβεύει μέ τό ἔπαθλο τῆς ἀλήθειας τὸν αὐτοσχεδιασμό). 


Τό χαϊκού, ἄν καί εἶναι κατανοητό, δέν σημαίνει τίποτε, 

καί μέ τόν διπλό τοῦτον ὅρο ἀκριβῶς φαίνεται να προσφέρεται στη νόηση, μέ τρόπο ἰδιαίτερα ἐλεύθερο, ἐξυπηρετικό, ὅπως θά ἔκανε ἕνας εὐγενικός οἰκοδεσπότης ποὺ σᾶς ἐπιτρέπει νὰ ἐγκατασταθείτε σπίτι του μέ ὅλη σας τήν ἄνεση

, μαζί μέ τίς ἰδιοτροπίες σας, τίς ἀξίες σας, τα σύμβολά σας· ἡ « ἀπουσία » τοῦ χαϊκού (ὅπως ἀκριβῶς θά λέγαμε γιά ἕνα ἐξωπραγματι-κό φάντασμα ὅσο καί γιά ἕνα νοικοκύρη πού ἔφυγε ταξίδι) σπρώχνει στόν ἐκμαυλισμό, στη διάρρηξη, κοντολογίς στον πιο μεγάλο πόθο, ἐκεῖνο τοῦ νοήματος. 

Τοῦτο το πολύτιμο, ζωτικό, ἐπιθυμητό σάν τὸν πλοῦτο (τύχη καί χρήμα), νόημα, το χαϊκού, ἀπαλλαγμένο ἀπό τούς μετρικούς καταναγκασμούς (στίς μεταφράσεις πού ἔχουμε γι' αὐτό),


 μοιάζει νὰ μᾶς τὸ προμηθεύει πλουσιοπάροχα, φτηνά καί κατά παραγγελία· μέσα στο χαϊκού, θά λέγαμε, το σύμβολο, ή μεταφορά, το μάθημα δέν στοιχίζουν σχεδόν τίποτε : μόλις λίγες λέξεις, μια εἰκόνα, ἕνα συναίσθημα – ἐκεῖ ποὺ ἡ λογοτεχνία μας ζητάει συνήθως ἕνα ποίημα, μιά ἀνάπτυξη, ἢ (σε στύλ σύντομο) μιά σκέψη σμιλεμένη, κοντολογίς μια μακρόχρονη ρητορική ἐρ-γασία.


 Ἔτσι, το χαϊκού μοιάζει να δίνει στη Δύση δι- καιώματα πού ή λογοτεχνία της τῆς τὰ ἀρνιέται, κι εύκο λίες που τίς παζαρεύει μαζί της.


 Ἔχετε το δικαίωμα, λέει το χαϊκού,

 νὰ εἶστε ἀσήμαντος, λιγόλογος, συνηθισμένος· κλείστε αὐτό πού βλέπετε, αὐτό πού νιώθετε

 μέ-σα σ' ἕνα πενιχρό ὁρίζοντα ἀπό λέξεις, καί θά προκαλέσετε τὸ ἐνδιαφέρον· ἔχετε το δικαίωμα ἐσεῖς ὁ ἴδιος (καί ἀρχινώντας ἀπό τόν ἑαυτό σας) να δημιουργήσετε τή δική σας διασημότητα· ἡ φράση σας, ὅποια κι ἂν εἶναι, θά ἐκφέρει ἕνα δίδαγμα, θὰ ἀπελευθερώσει ἕνα σύμβολο, θά εἶστε βαθυστόχαστος· με λιγότερο κόπο, ή γραφή σας θά εἶναι πλήρης.


Ἡ Δύση διαβρέχει το καθετί μέ νόημα, ὅπως κάθε αὐ- ταρχική θρησκεία πού ἐπιβάλλει τη βάφτιση σε ὁλάκερους πληθυσμούς· τὰ ἀντικείμενα τῆς «γλώσσας» (τά καμωμένα μέ τήν ὁμιλία) εἶναι τυπικά προσήλυτοι : το πρωταρχικό νόημα τῆς γλώσσας καλεί, μετωνυμικά, το δευτερογενές νόημα τοῦ λόγου, καί αὐτό τό κάλεσμα ἔχει ἀξία καθολικῆς ὑποχρέωσης. 


Ἔχουμε δυό μέσα για να γλιτώσουμε τον λόγο ἀπὸ τὴν ἀτίμωση τῆς ἔλλειψης νοήματος καί ὑποβάλλουμε συστηματικά τήν ἐκφορά

 (μ' ἕνα. φρενιασμένο βούλωμα κάθε μηδαμινότητας που θ' άφηνε νὰ φανεῖ τὸ κενό τῆς « γλώσσας »)


 στη μια ἢ τὴν ἄλλη ἀπὸ τις δυό αὐτές σημασίες (ἡ ἐνεργές κατασκευές σημείων) : 

το σύμβολο καί τόν διαλογισμό, τη μεταφορά καί τον συλλογισμό. 

Το χαϊκού, που οἱ προτάσεις του εἶναι πάντα ἀπλές, κοινές, με μια λέξη ἀποδεκτές (όπως λένε στη γλωσσολογία), προσελκύεται στη μια ἢ στήν ἄλλη ἀπό τίς δυό αὐτές ἐπικράτειες τοῦ νοήματος. 


Καθώς εἶναι ἕνα « ποίημα », το καταχωρούμε σ' ἐκεῖνο τὸ μέρος τοῦ γενικοῦ κώδικα τῶν συναισθημάτων που τὸ ὀνομάζουμε « ποιητική συγκίνηση » 


(ή Ποίηση εἶναι συνήθως γιὰ μᾶς τὸ σημαίνον τοῦ « διάχυτου », τοῦ « ἄφατου », τοῦ « αἰσθαντικοῦ », εἶναι ἡ τάξη τῶν ἀταξινόμητων ἐντυπώσεων)· μιλάμε για «συμπυκνωμένη συγκίνηση », γιά « εἰλικρινή ἐπισήμανση μιᾶς ἐπίλεκτης στιγμής », καί προπαντός γιά « σιωπή »


 (ή σιωπή εἶναι γιὰ μᾶς σημείο μιᾶς πληρότητας τῆς « γλώσσας »).

 ῎Αν ὁ ἕνας (ὁ Jôco) γράφει :

Πόσοι ἀνθρώποι 

Πέρασαν κάτω ἀπό τή χινοπωριάτικη βροχή

 ᾿Από τη γέφυρα τῆς Σέτα !


βλέπουμε τὴν εἰκόνα τοῦ χρόνου που φεύγει.

 "Αν ὁ ἄλλος (ὁ Bashô) γράφει :


Φτάνω ἀπ' τὸ μονοπάτι τοῦ βουνοῦ.


Ω ! μὰ αὐτό εἶναι ἐξαίσιο !


Μιά βιολέτα !


μὴν ἔχει ἐπενδυθεῖ ἀπὸ τὸν δυτικό σχολιαστή με ἕνα φορτίο συμβόλων. 

Ἡ ἀκόμα, θέλουμε να βλέπουμε ὁπωσδήποτε μέσα στο τρίστιχο τοῦ χαϊκού (στούς τρεῖς στίχους του ἀπό πέντε, ἑπτὰ καὶ πέντε συλλαβές) ἕνα συλλογιστικό σχεδιάγραμμα, σε τρία τέμπα (τό ἀνηφόρισμα, τὴν ἐκκρεμότητα, τη συναγωγή του συμπεράσμα-τος) :


Ο παλιός βάλτος :


Ένα βατράχι πηδάει μέσα :


Ω! ὁ θόρυβος τοῦ νεροῦ.


(μέσα σ' αὐτὸν τὸν παράξενο συλλογισμό ὁ ἐγκλεισμός γίνεται μέ τή βία :πρέπει, γιά να χωρέσει μέσα σ' αὐτόν, ἡ ἐλάσσων πρόταση να πηδήξει στη μείζονα).


 Εννοεῖται, ὅτι ἂν παραιτιόμασταν ἀπό τή μεταφορά ἢ ἀπό τὸν συλλογισμό, το σχόλιο θα γινόταν ἀδύνατο : 

το να μιλάω γιὰ τὸ χαϊκού θα σήμαινε ἁπλούστατα νὰ τὸ ἐπαναλαμβάνω. 


Αὐτό πού ἀπλοϊκά κάνει ἕνας σχολιαστής τοῦ Basho:


Κιόλας τέσσερις ἡ ὥρα...


Εννιά φορές σηκώθηκα


Για να θαυμάσω το φεγγάρι.


« Το φεγγάρι, εἶναι τόσο όμορφο, λέει, πού ὁ ποιητής σηκώνεται καί ξανασηκώνεται ἀδιάκοπα για να το θαυμάσει ἀπό τό παράθυρό του ».


 ᾿Αποκρυπτογραφικοί, τυποποιητικοί ή ταυτολογικοί, οἱ δρόμοι τῆς ἑρμηνείας, που σὲ μᾶς ἔχουν προορισμό να εἰσδύσουν στο νόημα, δηλαδή νὰ εἰσχωρήσουν σ' αὐτό με διάρρηξη – κι όχι να το τραντάξουν, να το κάνουν να πέσει, σαν το δόντι


90

ἐκείνου τοῦ ἀναμασητή τοῦ παράλογου πού εἶναι όπωσδήποτε ὁ ἀσκητής τοῦ Ζέν, μπροστά στο κοάν" του – δέν μποροῦν λοιπόν να συναντήσουν το χαϊκού· 

γιατί ἔργο τῆς ἀνάγνωσης που συνδέεται με το χαϊκού εἶναι 

νὰ σταματήσει τή «γλώσσα», ὄχι να την προκαλέσει: 


ἔργο που τη δυσκολία του καί τήν ἀναγκαιότητά του άκριβῶς, ὁ δάσκαλος τοῦ χαϊκού, Bashô, φαινόταν ὁπωσδήποτε να γνωρίζει:


Πόσο εἶναι ἀξιοθαύμαστος 

Ἐκεῖνος ποὺ δέν σκέφτεται: 

« Η Ζωή εἶναι ἐφήμερη 

Σαν βλέπει μιάν ἀστραπή !


* Φράση αἰνιγματική πού δίνεται στὸν ἀσκούμενο στην περισυλλογή για να φτάσει στο σατόρι (στην Εκσταση) (Σημ. Γ.Κ.).


91






εἶναι γιατί συνάντησε ἕνα βουδιστή ἐρημίτη, « ἄνθος ἀρετῆς »· καὶ οὕτω καθεξής. Ούτε μια γραμμή που να


88

87

86

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Η Βιοεξοουσια του Φουκώ



Βιοεξουσια


Φουκώ γνώση


Ο όρος βιοεξουσια

 εμφανίζεται στη Βούληση για γνώση,

 πρώτο τομο της Ιστορίας της σεξουαλικότητας, όπου ορίζει ένα βαθύ μετασχηματισμό των μορφών δυτικής κυριαρχίας ανάμεσα στο τέλος του 18ου και την αρχή του 19ου αιώνα.


 Σε αντίθεση με το κλασικό μοντέλο της εξουσίας, ενσαρκωμένο από το κράτος και κωδικοποιημένο από τη νομοθεσία,

 η βιοπολιτική 

κατακλύζει την κοινωνία και εισχωρεί στον ιστό της ίδιας της ζωής. 


Ως κυριαρχική εξουσία, 

το κράτος διαθέτει τη νόμιμη βία, 

εγκεκριμένη από το λαό τον οποίο εκπροσωπεί και στον οποίο παραχωρεί δικαιώματα και υποχρεώσεις, περιορίζοντας τους χώρους της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας του. 


Η βιοεξουσία, απεναντίας, δεν είναι εξαναγκαστικό σύστημα


 αλλά διάχυτος μηχανισμός 

διαχείρισης της ζωής από απρόσωπα μέσα, διοικητικές πρακτικές και συχνά άγραφους νόμους. 

Η ανάδυση της βιοεξουσίας συμπίπτει με την άνοδο του βιομηχανικού καπιταλισμού αλλά –και εδώ έγκειται το παράδοξό της- 

φαίνεται να αντιφάσκει προς τη φιλελεύθερη αρχή του διαχωρισμού μεταξύ του κράτους και της κοινωνίας.


 Από τον Χομπς ως τον Βέμπερ, το κυριαρχικό κράτος νοούνταν ως εξουσία ικανή ν' αποφασίζει για τη ζωή και το θάνατο των υπηκόων και πολιτών του, 

ενώ η βιοε-ξουσία «θεωρεί έργο της τη διαχείριση της ζωής». 17 


Ο άξονας της βιοεξουσίας

 δεν είναι πια η βία του κράτους 

αλλά η οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης που δεν αποσκοπεί πια στην καταστολή αλλά στον έλεγχο και τη ρύθμιση της ζωής και των κινήσεων των πληθυσμών. 


Ο πληθυσμός δεν είναι πια ο «λαός» -δηλαδή το έθνος εννοημένο σε αφηρημένους όρους, ως νομικοπολιτική κοινότητα- 230

αλλά ένα σύνολο ζωντανών πλασμάτων, σω-μάτων ενταγμένων σ' ένα κοινωνικό και οικονομικό δίκτυο, αντικείμενο δημογραφικών, επισιτιστικών, ιατρικών, εκπαιδευτικών, υγειονομικών και οικολογικών πολιτικών. 


Σε αντίθεση με την κλασική πολιτική φιλοσοφία, που αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο αποκλειστικά ως «πολιτικό ζώο», διακριτό από τον άνθρωπο ως ζωντανό ον,

 η βιοπολιτική θεωρεί το νεοτερικό άνθρωπο ως «ένα ζώο στην πολιτική από το οποίο εξαρτάται η ζωή του ως ζωντανού όντος». 18 


Η περιοχή δράσης της βιοεξουσίας είναι το έδαφος που ορίζεται όχι τόσο από τα σύνορα της κρατικής κυριαρχίας αλλά ως χώρος κατοικημένος από ζωντανά όντα. 


Η τάξη πραγμάτων που κυριαρχεί εκεί δεν είναι η τάξη του νμου και της στρατιωτικής βίας αλλά, ιδεατά τουλάχιστον, μια τάξη που καθορίζεται από ένα «αόρατο χέρι» –ο Φουκό επαναλαμβάνει και ξαναορίζει τη μεταφορά του Άνταμ Σμιθ-19 το οποίο προσανατολίζει από το εσωτερικό, με αυτόματο και «φυσικό» τρόπο, τις πρακτικές και τους τρόπους ζωής. 


Η νεοτερική βιοεξουσία εκδηλώνεται σύμφωνα με δυο διακριτές τροπικότητες: από τη μία, πειθαρχικές και εξαναγκαστικές τεχνικές που υποτάσσουν τα σώματα (το πανοπτικό μοντέλο της φυλακής, του εργοστάσιου και του στρατώνα), 20 


από την άλλη η «κυβερνητικότητα», δηλαδή η εξουσία που ασκείται πάνω στον πληθυσμό, εννοημένο σαν ένα σύνολο ζωτικών διαδικασιών, η εξουσία που ενεργεί σαν τεχνική ρύθμισης μεταβολικών ανταλλαγών ανάμεσα στο κράτος και την κοινωνία. 


Περισσότερο από κυρίαχος που κατέχει την εξουσία για θανάτωσηση  η βιοεξουσία είναι εργοστάσιο ζωντανών σωμάτων, των οποίων ρυθμίζει και προ στατεύει τη ζωή.

231

Η έννοια της βιοεξουσίας προσφέρει ένα κλειδί ανάγνωσης όχι αποκλειστικό μα ουσιαστικό- για να αναλυθεί μια μεγάλη γκάμα σύγχρονων φαινομένων. 



Προσανατόλισε τη μελέτη του μεταπολεμικού κράτους προνοίας, με τις στατιστικές και τα σχέδιά του, μια σειρά παρεμβάσεων στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, τη μέριμνά του για τα παιδιά και για τους ηλικιώμένους. 


Άσκησε μια όχι αμελητέα επιρροή στη μελέτη φαινομένων όπως η μαζικοποίηση των πρότυπων ζωής, με την ευρύτερη έννοια, από την αγορά και η έλευση νέων μορφών κυριαρχίας.


 Στην Αυτοκρατορία, ο Μάικλ Χαρντ και ο Τόνι Νέγκρι χρησιμοποιούν την έννοια της βιοεξουσίας για να ορίσουν την «κοινωνία ελέγχου» του κόσμου σήμερα, όπου «οι μηχανισμοί επιστασίας γίνονται όλο και πιο “δημοκρατικοί”, όλο και πιο εγγενείς στο κοινωνικό πεδίο, διάχυτοι στο μυαλό και το σώμα των πολι- τών». 21 


Στο σύστημα αυτό, οι μορφές διάκρισης και αποκλεισμού εσωτερικεύονται από τα άτομα με αυξανόμενο τρόπο. «Η εξουσία -γράφουν – ασκείται τώρα από μηχανές που οργανώνουν άμεσα τα μυαλά (μέσω συστημάτων επικοινωνίας, δικτύων πλη ροφόρησης, κλπ) και τα σώματα (μέσω συστημάτων κοινωνικών πλεονεκτημάτων, μέσω πλαισιωμένων δραστηριοτήτων) προς μια κατάσταση αυτόνομης αλλοτρίωσης, ξεκινώντας από το νόημα της ζωής και την επιθυμία για δημιουργικότητα». 23 



επίσης Sandro Chignola, «L'impossibile del sovrano. Governamentalità e libe- ralismo in Michel Foucault», στο Sandro Chignola (επιμ.), Governare la vita. Un seminario sui Corsi di Michel Foucault al Collège de France (1977-1979), Ombre corte, Βερόνα, 2006, σελ. 37-70, και Pierre Lascoumes, «La gouverne- mentalité: de la critique de l'État aux technologies du pouvoir», Le Portique, 2004, τχ. 13-14, σελ. 2-14.


22. Michael Hardt & Antonio Negri, Empire, Exils, Παρίσι, 2000, σελ. 48 (ελλ. μτφ. Νεκτάριος Καλαϊτζής, Αυτοκρατορία, Scripta, 2002]. 23. Ό.π., σελ. 49.

18. Ό.π., σελ. 188.


19. BX. Michel Foucault, Naissance de la biopolitique, Cours au Collège de France, 1978-1979, Gallimard-Seuil-EHESS, biopolitique, Cours 286-290 (ελλ μτφ. Βασίλης Πατσογιάννης. Η γέννηση της βιοπολιτικής. Παραδόσεις στο Κολλέγιο της Γαλλίας (1978-1979), Πλέθρον, 2012].


20. Michel Foucault, Surveiller et punir. Naissance de la prison, Gallimard, Παρίσι, 1975 (ελλ. μτφ. Τάσος Μπέτζελος, Επιτήρηση και τιμωρία. Η γέννηση της φυλακής. Πλέθρον, 2011). 21. Bλ. Michel Foucault, «La gouvernementalité», Dits et Écrits, III, Ga


αλέγγρος τον


τε


C

16. BA. Thomas Lemke, «The birth of bio-politics. Michel Foucault's lec- ture at the Collège de France on neo-liberal governmentality», Economy and Society, 2001, τχ. 2, σελ. 190-207.


17. Michel Foucault, Histoire de la sexualité. 1. La volonté de savoir, Galli- mard, Παρίσι, 1976, σελ. 182 [ελλ. μτφ. Τάσος Μπέτζελος, Ιστορία της σεξουα- Δικότητας. 1. Η βούληση για γνώση, Πλέθρον, 2011].

Τα αχανή ανάκτορα της μνήμης κατά Αυγουστίνο

 Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ


Λίγοι στοχαστές μελέτησαν βαθύτερα τα μνήμης καὶ τῆς ψυχῆς ἀπ' ὅσο ό · Αυγουστίνος, διδάσκαλος της ρητορικής που περιγράφει την του στον χριστιανισμό στις απόσπασμα ὅπου μιλάει για τη μνήμη, ὁ αναγνώστης  σχηματίζει την εντύπωση  στην εντύπωση ὅτι ἡ μνήμη τοῦ Αὐγουστίνου είχε ἀσκηθεῖ κατὰ τοὺς κανόνες τῆς κλασικῆς μνημονικῆς.


" Καὶ φτάνω στους λειμώνες καὶ στὰ ἀχανή ἀνάκτορα της μνήμης Έκεί ή δραση αποθέτει τους θησαυρούς αρίφνητων εἰκόνων. 

Ἐκεῖ κρύβονται ἐπίσης καὶ ὅσα συλλογιζόμαστε, μεγεθύνοντας ἢ σμικρύνοντας ἢ μεταβάλλον. βασμα όποιον ἄλλο τρόπο αὐτὰ ποὺ συνέλαβαν οἱ αἰσθήσεις μας, και της μὲ ὅποιον  ἄλλο τρόπο  ἐναποτέθηκε καὶ ἀποθηκεύτηκε καὶ δὲν ἔχει Πόλ, και βυθιστεί καὶ θαφτεί μέσα στὴ λήθη. 


Στὰ ἀνάκτορα τῆς μνήμης καλῶ νὰ προβάλει μπροστά μου ὅ,τι θέλω. 


"Άλλα μοῦ φανερώνονται μέσως, καὶ ἄλλα θέλουν τὸν χρόνο τους, σὰν νὰ ξετρυπώνουν ἀπό βαθύτερα κρησφύγετα. 


Εἶναι ἄλλα ποὺ ὁρμοῦν ἀπρόσκλητα στη θέση άλλων καὶ ξεπετάγονται μπροστά μου σὰν νὰ μοῦ λένε: «Εμᾶς δὲν θέ λεις». 


Τότε, μὲ τὸ χέρι τῆς καρδιᾶς τὰ ἀποδιώχνω ἀπὸ τὸ πρόσωπο τῆς ἀναπόλησής μου, μέχρι να διακρίνω πίσω ἀπὸ τὶς σκιὲς τὴν ἐπι·θυμητή εἰκόνα νὰ ἀναδύεται μέσα ἀπὸ τὴν κρύπτη της.


 Ἄλλες άναμνήσεις φτάνουν εύκολα, μπαίνουν πειθαρχημένα στη θέση τους καὶ ἔρχονται μὲ τὴ σειρὰ ποὺ τὶς κάλεσα.


 Αὐτὲς ποὺ ἐμφανίζονται πρώτες παραχωρούν τη θέση στις ἑπόμενες καὶ ἔπειτα ἐξαφανίζονται, για να ξαναφανερωθούν ὅταν θελήσω. 


Αὐτὸ συμβαίνει ὅταν ἀφηγοῦμαι κάτι ἀπὸ μνήμης. **


Ἔτσι ἀρχίζει ὁ στοχασμός γιὰ τὴ μνήμη, μὲ τὴν πρώτη πρότα ση, τὴν εἰκόνα τῆς μνήμης ὡς σειρᾶς κτιρίων, ὡς «ἀχανῶν ἀνα κτόρων» καὶ τὴ χρήση τῆς λέξης «θησαυροί»





48. Εξομολογήσεις, Χ. 8 Γ'Αγίου Αὐγουστίνου Ἐξομολογήσεις, μτφρ. Φραγ κίσκη Αμπατζοπούλου, Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη, 1999, τόμος δεύτερος, ο 93-94


78

Τουλάχιστον θα μεινουν τα ποιήματα

 Τουλάχιστον θα μεινουν τα ποιήματα

Μαζί με τα ελάχιστα : ένα σωσίβιο, μια τίγρης , η σχεδία ,
Λίγο νερό και τα συντρίμμια μας
Και η αγάπη;
Α ναι
Και η αγάπη


Π.θ








Άντονυ Γκιντενς: Φύση

 Άντονυ Γκιντενς Φύση

77
Υπάρχει κάποιο νόημα σε μια τέτοια χρήση. "Φύση" σημαίνει αυτό που είναι αδιατάρακτο, αυτό που δημιουργείται ανεξάρτητα από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Κατά έναν τρόπο η εικόνα είναι αρκετά ψευδής, γιατί η ύπαιθρος είναι φύση υποταγμένη στα ανθρώπινα σχέδια.
Ωστόσο, η "φύση" με αυτή την έννοια διατηρεί χαρακτηριστικά που συνδέονται εδώ και καιρό
Σε πολλές παραδόσεις, φυσικά, η φύση ήταν εξατομικευμένη· ήταν η επικράτεια θεών, πνευμάτων ή δαιμόνων. Θα ήταν λάθος να δούμε τον ανιμισμό ή άλλες παρόμοιες απόψεις ως συγχώνευση του ανθρώπινου και του φυσικού κόσμου,
Ωστόσο, η εξατομίκευση της φύσης εξέφραζε την ίδια την ανεξαρτησία της από τα ανθρώπινα όντα, μια πηγή αλλαγής και ανανέωσης που ξεκίνησε από την ανθρωπότητα, έχοντας ωστόσο μια διάχυτη επιρροή στις ανθρώπινες ζωές.Αν η φύση καθοριζόταν από αποφάσεις, αυτές δεν ήταν ανθρώπινες.
Ένας τρόπος ανάγνωσης της ανθρώπινης ιστορίας, από την εποχή της ανόδου της γεωργίας, και ιδιαίτερα των μεγάλων πολιτισμών, και μετά είναι η προοδευτική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Η περιβαλλοντική οικολογία στην τρέχουσα περίοδο έχει προκύψει κυρίως ως απάντηση στην αντιληπτή ανθρώπινη καταστροφικότητα.
Ωστόσο, η ίδια η έννοια του «περιβάλλοντος», σε σύγκριση με τη «φύση», σηματοδοτεί μια πιο βαθιά μετάβαση.
Το περιβάλλον, που φαίνεται να είναι απλώς μια ανεξάρτητη παράμετρος της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι στην πραγματικότητα το αντίθετό του: η φύση μεταμορφώθηκε πλήρως από την ανθρώπινη παρέμβαση. Αρχίζουμε να μιλάμε για το περιβάλλον μόνο όταν η φύση, όπως και η παράδοση, έχει διαλυθεί. Σήμερα, μεταξύ όλων των άλλων καταλήξεων, μπορούμε να μιλήσουμε με μια πραγματική έννοια για το τέλος της φύσης αναφερόμενοι στην ενδελεχή κοινωνικοποίησή της. ένας τρόπος για
Η κοινωνικοποίηση της φύσης σημαίνει πολύ περισσότερα από το γεγονός ότι ο φυσικός κόσμος πλήττεται όλο και περισσότερο από την ανθρωπότητα.
Η ανθρώπινη δράση, όπως αναφέρθηκε, έχει αφήσει εδώ και καιρό ένα αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον. Η ίδια η εφεύρεση της γεωργίας σημαίνει καθαρισμό του φυσικού οικοσυστήματος έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας βιότοπος όπου οι άνθρωποι μπορούν να καλλιεργούν φυτά ή να εκτρέφουν ζώα όπως θέλουν. Πολλά πλέον γνώριμα τοπία «φυσικής ομορφιάς», όπως μερικά από αυτά στη νότια Ελλάδα, έχουν δημιουργηθεί στην πραγματικότητα από τη διάβρωση του εδάφους μετά την καλλιέργεια της γης στην αρχαιότητα
. Νωρίτερα, οι Σουμέριοι, οι δημιουργοί του αγροτικού πολιτισμού, είχαν καταστρέψει τη γη που είχαν εργαστεί για να κάνουν καρποφόρα.
Μέχρι τη σύγχρονη εποχή, ωστόσο, η φύση παρέμενε κυρίως ένα εξωτερικό σύστημα που κυριαρχούσε στην ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι στο αντίστροφο. Ακόμη και στους πιο εξελιγμένους υδραυλικούς πολιτισμούς, οι πλημμύρες ή οι ξηρασίες ήταν συχνές. μια κακή συγκομιδή θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή.



Η Μιξοφοβια κατά Μπάουμαν ( παράπλευρες απώλειες )


Έκδοση 2012 .Μετάφραση Έφη Παπαδελη 

Η «μιξοφοβία» εκδηλώνεται μέσα από μια πορεία προς νησίδε ομοιότητας και ομοιογένειας μέσα σ' ένα πέλαγος ποικιλίας κ ανομοιότητας. Οι λόγοι που προκαλούν τη μιξοφοβία είναι τη τριμμένοι – εύκολα κατανοητοί, αν και όχι απαραιτήτως είκολα -συγχωρητέοι. 


Όπως υποδεικνύει ο Richard Sennett, το αίσθημα του "εμείς", το οποίο εκφράζει την επιθυμία να είμαστε ομοιο είναι ένας τρόπος ν' αποφεύγουν οι άνθρωποι την ανάγκη να κοιτάξουν βαθύτερα ο ένας μέσα στον άλλο». Με αυτό τον τρόπο υπόσχεται κάποια πνευματική παρηγοριά την προοπτική και κάνουμε την κοινότητα δεσμών ευκολότερη καθιστώντας περιττη  τη την προσπάθεια να κατανοήσουμε, να διαπραγματ


105


και. να συμβιβαστούμε.


 «Εγγενής στη διαδικασία διαμόρφωσης πας συνεκτικής εικόνας της κοινότητας είναι η επιθυμία ν' αποφυγούμε την πραγματική συμμετοχή.


 Το να νιώθουν οι άνθρωποι κοινούς δεσμούς χωρίς κοινή εμπειρία συμβαίνει, κατά πρώ το λόγο, επειδή οι άνθρωποι φοβούνται τη συμμετοχή, φοβού και τις προκλήσεις, τους κινδύνους και την οδύνη που αυτή απέχει». 


Η τάση προς μια «κοινότητα ομοιότητας» είναι σημείο απόσυρσης όχι μόνο από την ετερότητα έξω από την κοινότητα, αλλά κι από την εμπλοκή στη ζωηρή αλλά ταραχώδη, δεσμευτικη αλλά βαριά, αλληλεπίδραση μέσα στην κοινότητα.


Η επιλογή της απόδρασης, που υπαγορεύεται από τη μίξοφοβία, έχει μια δική της, ύπουλη και δηλητηριώδη συνέπεια: όσο  αναπτύσσεται η στρατηγική, όσο πιο πολύ αυτοδι-αιωνίζεται και αυτοενισχύεται, τόσο πιο αναποτελεσματική είναι  



και Όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι άνθρωποι συντροφιά με άλλους «σαν κι αυτούς», με τους οποίους συναναστρέφονται αβίαστα και οικεία, χωρίς κίνδυνο παρανόησης, χωρίς ποτέ σχεδον να προκύπτει η επίπονη ανάγκη να μεταφράσουν ανάμεσα σε διαφορετικά σύμπαντα νοήματος,

 τόσο πιθανότερο είναι να «ξεμάθουν» την τέχνη να διαπραγματεύονται νοήματα και τρό- πους συμβίωσης. 


Καθώς δεν μαθαίνουν ή ξεχνούν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ζήσουν με τη διαφορά, βλέπουν την προ-οπτική ν' αντιμετωπίσουν τους ξένους κατά πρόσωπο με αυξανομένη ανησυχία


. Οι ξένοι τείνουν να δείχνουν πιο απειλητικοί από κάθε άλλη φορά, καθώς γίνονται ολοένα και πιο «παράξενοι  -αλλότριοι, ανοίκειοι, ακατανόητοι- και καθώς η αμοιβαία επικοινωνία, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως ν' αφομοιώσει την «ετερότητά» τους στο βιόκοσμο του καθενός, χάνει τη σημασία της και ατονεί, ή δεν ξεκινάει καν. Η τάση προς ένα ομοι- αγενές, εδαφικά απομονωμένο περιβάλλον μπορεί να πυροδο-τηθεί από τη μιξοφοβία· από την άλλη, η έμπρακτη εφαρμογή του εδαφικού διαχωρισμού αποτελεί σωσίβιο και τροφοδότη αυτης της μιξοφοβίας.

Η μιξοφοβία, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος μαχόμενος στο αστικό πεδίο μάχης. 


Η ζωή στην πόλη είναι μια ιδιαίτερα αμφίσημη εμπειρία. Απωθεί αλλά και ελκύει ωστόσο οι πλευρές της ζωής στην πόλη που, περιοδικά ή ταυτόχρονα, έλκονται ή απωθούνται είναι οι ίδιες... Η άτακτη ποικιλομορφία του αστικού περι βάλλοντος είναι μια πηγή φόβου, αλλά το φως και η λάμψη του αστικού σκηνικού, που δεν υστερεί ποτέ σε καινοτομίες και εκ πλήξεις, επιδεικνύει μια ακαταμάχητη γοητεία και σαγηνευτική δύναμη.


Επομένως, το να έρχεται κανείς αντιμέτωπος με το ατελείω το και μονίμως εκθαμβωτικό θέαμα της πόλης δεν βιώνεται και θαρά και μονοσήμαντα ως κατάρα· ούτε το να προστατεύεται κανείς από την πόλη γίνεται αντιληπτό σαν καθαρή ευλογία. Η πόλη προάγει τη μιξοφιλία όσο και τη μιξοφοβία. Η ζωή στην πόλη είναι μια εγγενώς κι ανεπανόρθωτα αμφίσημη υπόθεση. Όσο μεγαλύτερη και πιο ετερογενής είναι μια πόλη, τόσο περισ σότερα ελκυστικά στοιχεία μπορεί να στηρίξει και να προσφέρει. Μια τεράστια συγκέντρωση ξένων είναι απωθητικό πράγμα, αλλά συνάμα ένας τεράστιος μαγνήτης που προσελκύει πάντα νέες ομάδες αντρών και γυναικών που έχουν βαρεθεί τη μονο- τονία της ζωής της επαρχίας ή της κωμόπολης, απηυδισμένοι από την επαναληπτική της ρουτίνα κι απελπισμένοι από την έλ- λειψη ευκαιριών. Η ποικιλομορφία υπόσχεται πολλές και διαφο ρετικές ευκαιρίες, καλύπτοντας όλες τις δεξιότητες κι όλα τα γούστα. Φαίνεται πως η μιξοφιλία, όπως ακριβώς και η μιξοφο βία, είναι μια αυτοπροωθούμενη, αυτοδιαδιδόμενη και αυτοανα ζωογονούμενη τάση. Καμία από τις δύο δεν ενδέχεται να εξα- ντληθεί ή να χάσει το σφρίγος της. Μιξοφοβία και μιξοφιλία συ νυπάρχουν σε κάθε πόλη, αλλά συνυπάρχουν επίσης και μέσα στον καθένα από τους κατοίκους της πόλης. 

10


32. Richard Sennett, The Uses of Disorder. Personal Identity and City Life, ber & Faber, 1996, σελ. 39, 42 [Οι χρήσεις της αταξίας: Προσωπική ταυτότητα και ζωή της πόλης, μτφρ. Γιάννης Καραπαπάς, Τροπή, Αθήνα 2003).


3


32. Richard Sennett, The Uses of Disorder. Personal Identity and City Life, ber & Faber, 1996, σελ. 39, 42 [Οι χρήσεις της αταξίας: Προσωπική ταυτότητα και ζωή της πόλης, μτφρ. Γιάννης Καραπαπάς, Τροπή, Αθήνα 2003).

Ο κομμουνισμός ως Τραγωδία


Enzo Traverso


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ


ερμηνεύοντας τις βιαιότητες του 20ού αιώνα


Μετάφραση: Νίκος Κούρκουλος


21ος παράλληλος


ΕΚΔΟΣΕΙΣ του ΕΙΚΟΣΤΟΥ

67



Σελ 67 


Ο Χόμπσμπαουμ έγραψε μια τραγωδία. 


Η απελευθερωτική ελπίδα που ενσαρκώθηκε στον κομμουνισμό διάσχισε τον αιώνα σαν μετεωρίτης. 


Σκοπός του δεν ήταν η καταστροφή της δημο κρατίας αλλά η επικράτηση της ισότητας, η ανατροπή της κοινω- νικής πυραμίδας, το να πάρουν στα χέρια τους τη μοίρα τους εκείνοι που ήταν πάντα υποταγμένοι και καταπιεσμένοι. 


Η οκτωμβριανή επανάσταση –ένα όνειρο που «ζει ακόμα μέσα μου», βε- βαιώνει στην αυτοβιογραφία του- μεταμόρφωσε αυτή την απε- λευθερωτική ελπίδα σε «συγκεκριμένη ουτοπία». Ενσαρκωμένη στο σοβιετικό κράτος, γνώρισε αρχικά μια θεαματική άνοδο και μετά μια μακρά παρακμή, όταν η προωθητική του δύναμη εξα ντλήθηκε, ως την τελική πτώση. 


Ο σοβιετικός σοσιαλισμός ήταν τρομαχτικός, ο Χόμπσμπαουμ το αναγνωρίζει χωρίς δισταγμούς, αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική. «Η τραγωδία της οκτωβριανής επανάστασης – γράφει έγκειται ακριβώς στο ότι το μόνο που μπορούσε να γεννήσει ήταν το δικό της είδος αυταρχικού, αδυ σώπητου και βάναυσου σοσιαλισμού», ο Ασφαλώς, η αποτυχία της ήταν εγγεγραμμένη στις προκείμενές της, όμως η διαπίστω ση αυτή δεν τη μετατρέπει σε μια ανωμαλία της ιστορίας. 



Ο Χόμπσμπαουμ δεν συμμερίζεται την άποψη του Φυρέ, σύμφωνα με τον οποίο η οκτωβριανή επανάσταση, όπως κι η Γαλλική Επανά σταση, ήταν ένας εκτροχιασμός που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.



 Ο κομμουνισμός δεν μπορούσε παρά να αποτύχει, εκ- πλήρωσε όμως μιαν αναγκαία λειτουργία. 



Η κλίση του ήταν θυσιαστική. «Το πιο διαρκές αποτέλεσμα της οκτωβριανής επανά- στασης, στόχος της οποίας ήταν η ανατροπή του καπιταλισμού σε παγκόσμια κλίμακα – γράφει στην Εποχή των άκρων- ήταν ότι έσωσε τον αντίπαλό της, στον πόλεμο όπως και στην ειρήνη, παρακινώντας τον, από φόβο, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, να μεταρρυθμιστεί 

62. Eric Hobsbawm, Interesting Times. A Twentieth-Century Life. Allen Lane, Λονδίνο, 2002, σελ. 56 (ελλ. μτφ. Σταματίνα Μανδηλαρά, Συναρπαστικά χρόνια. Μια ζωή στον 20ο αιώνα, Θεμέλιο, 2003).


63. Eric Hobsbawm, L'Age des extrêmes, ό.π., σελ. 642.

Αιώνας - κόσμος

Enzo Traverso


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ


ερμηνεύοντας τις βιαιότητες του 20ού αιώνα


Μετ' .Νίκος κουρκουλος


ΕΚΔΟΣΕΙΣ του ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ.  

2016 

Αιώνας - κόσμος 

Σελ 

63


Οι Ηνωμένες πολιτείες παρά την ασύγκριτη πολεμικη τους δύναμη δεν μπορούν να επιβαλλουν την κυριαρχία τους πάνω στον υπόλοιπο πλανήτη. Δεν αποτελούν τον πυρήνα μιας νέας παγκόσμιας τάξης συγκρίσιμης με την Pax Britannica του 19ου αιώνα, ενώ έχουμε περάσει σε «μια βαθιά ασταθή μορφή παγκόσμιας αταξίας, τόσο σε διεθνή κλίμακα όσο και στο εσωτερικό των κρατών», 


 Σύμφωνα με μια σύγχρονη προοπτική, ο 20ός αιώνας θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ένας «αιώνας-κόσμος». Ο ιταλός ιστο ρικός Μαρτσέλο Φλόρες χρονολογεί την αρχή του το 1900, χρο νια που σημαδεύει συμβολικά μια τριπλή μετάλλαξη. Στη Βιέννη, ο Φρόιντ δημοσιεύει την Ερμηνεία των ονείρων, έργο που εγκαινιάζει την ψυχανάλυση: στην αυγή του φορντιστικού καπιταλισμού, ο αστικός κόσμος επιχειρεί μια αναδίπλωση στην εσωτερι-κότητά τκη τους δθου, ανάλογη με την «ενδοκοσμική άσκηση» που, σύμ φωνα με τον Βέμπερ, η προτεσταντική Μεταρρύθμιση είχε θέσει στην υπηρεσία του εκκολαπτόμενου καπιταλισμού. Στη νότια Αφρική, από τον πόλεμο των Μπόερς αναδύονται οι πρώτες μορ-φές στρατοπέδων συγκέντρωσης, με συρματοπλέγματα και πα ραπήγματα για τον εγκλεισμό αμάχων. Αυτός ο μηχανισμός ορ- γάνωσης και διαχείρισης της βίας έμελλε να ρίξει τη σκιά του σε ολόκληρο τον 20ο αιώνα. Στην Κίνα, τέλος, η εξέγερση των Μπόξερ καταστέλλεται από την πρώτη διεθνή επέμβαση των συ- νασπισμένων μεγάλων δυνάμεων (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρουγγαρία, Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ιαπωνία).53 Θα επακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες εκστρατείες (τιμωρητικές, «ανθρωπιστικές», «ειρηνευτικές», κλπ)



. Σύμφωνα με τον Φλόρες, ο 20ός αιώνας είναι η εποχή του οξιντενταλισμού, που βλέπει την επέκταση σε πλανητική κλίμακα του συστήματος των δυτικών αξιών, πολιτισμικών κωδίκων και πρότυπων ζωής. 54


52. Eric Hobsbawm, On Empire, America, War and Global Supremacy, Pan- theon Books, Νέα Υόρκη, 2008, σελ. 5.


53. Marcello Flores, Il secolo-mondo. Storia del Novecento, II Mulino, Μπο-


54. Ό.π., σελ. 39-52.

Περί Δημοκρατίας κατά τον 19ο αιώνα.Εντζο Τραβερσο

 

Enzo Traverso


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ


ερμηνεύοντας τις βιαιότητες του 20ού αιώνα


Μετάφραση: Νίκος Κούρκουλος


21ος παράλληλος


ΕΚΔΟΣΕΙΣ του ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ( 2011)


2016 

Σελ 49. .

Ο φιλελευθερισμός που προέκυψε από αυτή τη σύνθεση ανάμεσα σε παρακμάζουσα αριστοκρατία και ανερχόμενη αστική τάξη φο βόταν, ή για να το πούμε πιο σωστά μισούσε τη δημοκρατία, στην οποία έβλεπε μια μορφή αναρχίας και «οχλοκρατίας».



 Την αντίληψη αυτή τη μοιράζονταν π.χ. ένας θετικιστής και θεωρη τικός της φυλής όπως ο Γκυστάβ Λε Μπον, για τον οποίο η «εποχή του όχλου» –η δημοκρατία- ανάγγελλε την παρακμή του πο λιτισμού, 


κι ένας βρετανός φιλελεύθερος συντηρητικός πολιτικός όπως ο Άλφρεντ Μίλνερ, για τον οποίο, όπως αναφέρεται στην Εποχή των αυτοκρατοριών, το αγγλικό κοινοβούλιο ήταν απλώς «τα καθάρματα του Γουέστμινστερ». 18


 Αντί να αναδυθεί σαν φυσικό συμπλήρωμα του φιλελευθερισμού και της αγοράς, σύμφωνα μ' ένα διαδεδομένο κι εντελώς εσφαλμένο στερεότυπο, η δημοκρατία ήταν το αποτέλεσμα αγώνων που κράτησαν περισσότερο από έναν αιώνα, από τις επαναστάσεις του 18ου ως εκείνες του 20ού αιώνα. 


Οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί του 19ου αιώνα ήταν εκείνο που ο Ντομένικο Λοζούρντο ονόμασε Her renvolk democracy: μια «δημοκρατία του λαού των κυρίων», αυ-στηρά περικλεισμένη από σύνορα τάξης, φύλου και φυλής, που απέκλειε από το δικαίωμα ψήφου τα εργαζόμενα στρώματα, τις γυναίκες και τους «ιθαγενείς» του αποικιακού κόσμου. 19 


Με άλλα λόγια, οι εκλογές ήταν μια υπόθεση για ιδιοκτήτες, άντρες  αι λευκούς.


Στον πρώτο τόμο της τετραλογίας του, ο Χόμπσμπαουμ ανα- έρει μετά βίας τους απελευθερωτικούς πολέμους στη Λατινική μερική της δεκαετίας του 1820, ενώ στους επόμενους περιγρά-


17. Christopher A. Bayly, La naissance du monde moderne, ό.π., σελ. 454. 18. Eric Hobsbawm, The Age of Empire 1875-1914, Vintage, Λονδίνο, 1989, 97.


9. Domenico Losurdo, Le Péché originel du XXe siècle, Aden, Βρυξέλες κεφ. 2.

Από την κοινωνία στην Μνήμη

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΤΖΟ ΤΡΑΒΕΡΣΟ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ 

ΕΚΔΟΣΕΙς ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ 

2016  


21


Το τέλος του 20ού αιώνα πήρε τη μορφή μιας συμπύκνωσης μνημών: οι πληγές του άνοιξαν και πάλι, μνήμη και ιστορία δια-σταυρώθηκαν και, σύμφωνα με την ωραία διατύπωση του Ντα νιέλ Μπενσαΐντ, «τα υδροφόρα στρώματα της συλλογικής μνήμης» συνάντησαν «το συμβολικό σπινθήρισμα του ιστορικού συμβάντος». 13 

Ο παγωμένος χρόνος του ψυχρού πολέμου έδωσε τη θέση του στην εκκόλαψη μιας πληθώρας από μνήμες που στο παρελθόν λογοκρίνονταν, κρύβονταν ή απωθούνταν. 

Έχοντας αναγορευτεί σε νέο υπόδειγμα των προσεγγίσεων του συγκαιρι νού κόσμου, η μνήμη εκτοπίζει σε δεύτερο επίπεδο την έννοια της κοινωνίας που, ανάμεσα στις δεκαετίες του 1960 και 1980, έμοιαζε να κυριαρχεί χωρίς αντίπαλο στο εργαστήρι των ιστορικών. 14

 Κι ενώ στο παρελθόν ασχολούνταν μαζί της μόνο κάποιοι πιστοί της προφορικής ιστορίας, η μνήμη απόχτησε ξαφνικά τη διπλή υπόσταση της πηγής και του αντικειμένου ιστορικής έρευνας, για να γίνει τελικά ένα είδος ετικέτας στη μόδα, μια λέξη του συρμού, που χρησιμοποιείται συχνά σαν συνώνυμο της ιστορίας. 

22

κυρίως όμως μέσα στην επόμενη δεκαετία η μνήμη μεταμορφώθηκε σε ιστοριογραφικό υπόδειγμα. Δεν θα ήταν δύσκολο να επισημάνουμε μιαν αναλογία ανάμεσα στις τροχιές της συλλογικής μνήμης και τις προσανατολιστικές κατευθύνσεις των κοινων νικών επιστημών. Στη Γαλλία, οι έρευνες γύρω από το αποικιακό παρελθόν, το καθεστώς του Βισί, τη Σοά ή την ιστορία της μετα μετανάστευσης ακολούθησαν, λίγο-πολύ, τη «λειτουργία της μνήμης» στην κοινωνία: απομονωμένες στη φάση της «απώθησης» (δεκαετίες 1950 και 1960), αυξήθηκαν στη φάση της «μνημονικής ανάκλησης» (δεκαετίες 1970 και 1980), για να πλημμυρίσουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων όταν η μνημονική εμμονή έφτασε στο απόγειο (από τη δεκαετία του 1990).


 Η ίδια διαπίστωση θα μπορούσε να γίνει για την ιστορία του ναζισμού στη Γερμανία, του φρανκισμού στην Ισπανία ή του φασισμού στην Ιταλία. Από αυτή την άποψη, ο Ζακ Ρεβέλ έχει δίκιο όταν υπογραμματεία πως, αν η μνήμη - μια διαδικασία στην οποία συγκλί. νουν οι αναμνηστικές τελετές, η ένταξη των λειψάνων του παι ρελθόντος στην πολιτισμική κληρονομιά και η αναδιατύπωση των ομαδικών ταυτοτήτων- αποτελεί «μια κίνηση βάθους της κοινωνίας μας», τότε οι ιστορικοί την «ανακάλυψαν» και τη με τέτρεψαν σε αντικείμενο έρευνας, όμως «δεν την επινόησαν», Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου ερευνά τις διασυνδέσεις -όχι πάντα γόνιμες- μεταξύ ιστοριογραφίας και μνήμης, τις οποίες γέννησε το γύρισμα του αιώνα.

Τα σημάδια που αναγγέλλανε αυτή τη στροφή εμφανίστη ταν, κι αυτά, μέσα στη δεκαετία του 1980 –η δημοσίευση των τόπων μνήμης στη Γαλλία και του Ζαχόρ στις Ηνωμένες Πολι είες, η «διαμάχη των ιστορικών» (Historikerstreit) στη Γερμανια , η διεθνής επιτυχία ενός συγγραφέα όπως ο Πρίμο Λέβι....


13. Daniel Bensaid, Walter Benjamin. Sentinelle messianique, Les Prairies dinaires, Παρίσι, 2010, σελ. 39. 14


.

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ

Enzo Traverso


Η ιστορία ως πεδίο μάχη


ερμηνεύοντας τις βιαιότητες του 20ού αιώνα


Μετάφραση Νίκος Κούρκουλος


ΕΚΔΟΣΕΙΣ


του ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ 2016 

Ο Ράινχαρτ Κοζέλεκ χαραχτήρισε Sattelzeit (κατά λέξη «χρονιό διάσελο», το διάστημα ανάμεσα σε δυο κορυφαίες χρονολογίες) την περίοδο ανάμεσα στο Παλαιό Καθεστώς καιτηνβ Παλινόρθωση. Στην πορεία της, το ευρωπαϊκό δυναστικό σύστημα αμφισβητήθηκε από μια νέα μορφή νομιμοποίησης και κυριαρχίας, θεμελιωμένη στην ιδέα του λαού και του έθνους, ενώ μια κοινωνία νομικών τάξεων αντικαταστάθηκε από μια κοινωνία ατόμων. Οι λέξεις άλλαξαν σημασία κι αποκρυσταλλωθηκε ένας νέος ορισμός της ιστορίας ως «ενιαίο συλλογικό»,Που περιλαμβάνει ταυτόχρονα ένα «γεγονοτολογικό σύμπλεγμα» και μια νοηματοδοτημένη αφήγηση (μια «ιστορική επιστήμη»). Η έννοια του Sattelzeit μπορεί ασφαλώς να μας βοηθήσει. να κατανοήσουμε τις αλλαγές του συγκαιρινού μας κόσμου. Τη-ρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε οτι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στο τέλος του πολέμου τουι Βετνάμ (1975) και την 11η Σεπτεμβρίου 2001 σημαδεύει μια ανατροπή, μια μετάβαση, στο τέλος της οποίας το διανοητικόκαι πολιτικό τοπίο τροποποιήθηκε ριζικά, το λεξιλόγιό μας άλλαξε και τα παλιά σημεία αναφοράς αντικαταστάθηκαν. Με άλλα  λόγια, η αλλαγή αιώνα που σημαδεύτηκε συμβολικά από την πτωώση του Τείχους του Βερολίνου αποτελεί το κρίσιμο σημείο μιας μεταβατικής εποχής, κατά την οποία το παλιό και το νέο αναμειγνύονται. Στη διάρκεια αυτού του τέταρτου του αιώνα, λεξεις όπως επανάσταση και κομμουνισμός πήραν διαφορετική


σημασία στο χώρο της κουλτούρας, των νοοτροπιών και του




15-99.

Amacord του Φελίνι ..Πέτρος Θεοδωρίδης

 Για την ταινια  Αmacord ------------------------------ Πετρος Θεοδωριδης Στο επίκεντρο της ταινίας Αmacord,  είναι ένας νεαρός έφηβος, και ...