Αναγνώστες

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ολετήρες και κυριακάτικα μεζεδάκια(απο το Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία)

Ολετήρες και κυριακάτικα μεζεδάκιa

αποσπασμα:

''Η εικόνα που βλέπετε αριστερά έχει να κάνει με ένα από αυτά τα μεζεδάκια, για να δείτε ότι μερικά πράγματα συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Είναι εικόνα της οθόνης του CNN που μπήκε σε ρεπορτάζ για τη σύνοδο κορυφής των G21 (οι είκοσι κλέφτες και ο ΓΑΠ) στις Κάννες της Γαλλίας, όπως γράφει η λεζάντα. Μόνο που εκεί που δείχνει ο χάρτης, δεν είναι ούτε Γαλλία, ούτε Κάννες, είναι η ιβηρική χερσόνησος και συγκεκριμένα η ακτή της Γαλικίας, η Λα Κορούνια ας πούμε. Ισπανία, όχι Γαλλία.
Να το έκανε αυτό ελληνικό κανάλι (που έχουν ασφαλώς κάνει και χειρότερα), θα λέγαμε για τον αγεωγράφητο δημοσιογράφο που προσλήφθηκε με μέσο. Χρήσιμο είναι να βλέπουμε ότι αυτά συμβαίνουν παντού -γιατί, φαντάζομαι, το CNN θα θεωρείται ότι ανήκει στην πρώτη δεκάδα των ειδησεογραφικών σταθμών παγκοσμίως (ή την πρώτη τριάδα ίσως) και οι συντάκτες του θα θεωρούνται πρότυπα γνώσεων και επαγγελματισμού, όχι; Και δεν πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, που δεν έχει ξανασυμβεί.
Πράγματι, τα γαλλικά ΜΜΕ που έφεραν στην επιφάνεια το θέμα σημειώνουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που τα αμερικάνικα κανάλια γενικώς και το CNN ειδικότερα τα κάνουν μούσκεμα με την ευρωπαϊκή γεωγραφία.
Θυμίζουν ότι το 2005, σε ρεπορτάζ για τις ταραχές στα προάστια των γαλλικών πόλεων, το CNN είχε παρουσιάσει έναν χάρτη της Γαλλίας που έφερνε τις Κάννες κοντά στα σύνορα της Ισπανίας και την Τουλούζ στην… Αυστρία. Κάποιοι θα αποδώσουν την κοτσάνα στην γνωστή άγνοια (και περιφρόνηση) των Αμερικανών για οτιδήποτε βρίσκεται πέρα από το μεγάλο αυλάκι, κάποιοι άλλοι θα σκεφτούν ότι  η βιασύνη και η τσαπατσουλιά είναι οικουμενικά πράγματα. Κι αν έχετε απορία πού βρίσκονται πράγματι οι Κάννες, ιδού ο χάρτης. Πάντως, ως προς το γεωγραφικό πλάτος, ο χάρτης του CNN δεν πέφτει πολύ έξω, οι Κάννες πράγματι βρίσκονται περίπου στο ίδιο πλάτος με την γαλικιανή ακτή!
Το άρθρο που είχα ξεκινήσει να γράφω κι έμεινε μισό (για τεχνικούς λόγους), σχολίαζε την τρίτη σπάνια λέξη που ακούστηκε την Παρασκευή, και μάλιστα λίγο πριν αρχίσει το ρεσιτάλ του ο πρωθυπουργός. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Ι. Κοραντής, πρέσβης και πρώην διοικητής της ΕΥΠ, τον αποκάλεσε ή μάλλον μετάνιωσε που δεν τον είχε αποκαλέσει, “ολετήρα” και έστειλε πολύν κόσμο στα λεξικά βραδιάτικα, ίδια όπως είχε κάνει το πρωί ο ημιμαθής αρχηγός του, με τους αρχολίπαρους και τους σπουδαρχίδες. Ο ολετήρας είναι από το αρχαίο ολετήρ, λέξη που τη βρίσκουμε ήδη στον Όμηρο: στο Σ της Ιλιάδας, ο Αχιλλέας αποκαλεί “φίλης κεφαλής ολετήρα” τον Έκτορα, δηλαδή φονιά του αγαπημένου του, του Πάτροκλου. Ολετήρας είναι λοιπόν ο φονιάς, είναι και ο καταστροφέας, ο εξολοθρευτής. Η λέξη είναι από την ίδια ρίζα με τον όλεθρο και συνδέεται με το ρήμα όλλυμι (ολέσαι, το απαρέμφατο αορίστου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έρωτας του Προυστ: Σουάν , Οντέτ

 OCTAVIO PAZ Η ΔΙΠΛΗ ΦΛΟΓΑ Έρωτας και ερωτισμός( 1993)  Μετάφραση ΣΑΡΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ,  ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΕΞΑΝΤΑΣ-ΝΗΜΑΤΑ 1996  Σελ ,58 ,59 ,60   Ο...