Αναγνώστες

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΘΕΣΕΙΣΤεύχος 117, περίοδος: Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2011

Σ' αυτό το τεύχος... Αποθήκευση ως pdf Εκτύπωση Σύσταση με e-mail
Τεύχος 117, περίοδος: Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2011 http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1141&Itemid=29
…των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή αναδεικνύει το χαρακτήρα «ταξικού πολέμου» που προσλαμβάνει η σύγκρουση της κυβερνητικής πολιτικής με την κοινωνία, πολώνοντας από τη μια πλευρά τα συμφέροντα των κυρίαρχων κεφαλαιοκρατικών τάξεων και από την άλλη τα συμφέροντα και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και μεγάλου μέρους των μεσαίων τάξεων. Στη σύγκρουση αυτή, κρίσιμο ιδεολογικό εργαλείο στο οπλοστάσιο της εξουσίας αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά η αναπαράσταση της κοινωνίας ως ένα αδιαφοροποίητο «εμείς» που αντιπαρατίθεται στους «ξένους» (Το ακαταμάχητο «εμείς». Η ψυχωσική αναζήτηση της φαντασιακής κοινωνικής συνοχής).  
Ακολουθεί το άρθρο του Γιώργου Καταλιάκου, Αίγυπτος 2011: «Χαρτογραφώντας δρόμους που ανοίγονται», το οποίο ανιχνεύει τη δυναμική και τη σημασία της λαϊκής εξέγερσης και των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο.
Στη συνέχεια δημοσιεύονται τρία άρθρα που εστιάζουν στο χαρακτήρα, τις ιδεολογικές προκείμενες και τους στόχους των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και «μεταρρυθμίσεων» στην εκπαίδευση: Δημήτρης Νικολούδης: Το ζήτημα της αξιολόγησης και η εμπειρία των νεοφιλελευθέρων πολιτικών, Κώστας Διαμαντής: Αυτοαξιολόγηση σχολείων: Μια κριτική προσέγγιση, Θανάσης Αλεξίου: Ο κοινωνικός δαρβινισμός στην εκπαίδευση: Το επιστημολογικό υπόβαθρο των πρακτικών ταξινόμησης.
Η μελέτη του Γιώργου Καλαμπόκα με τίτλο Μαρξισμός: Ένας (σίγουρος) δρόμος για την ουτοπία; που δημοσιεύεται στη συνέχεια, εξετάζει το «διάλογο» των Μαρξ και Ένγκελς με το έργο των «ουτοπικών σοσιαλιστών», από τον οποίο συνάγει συμπεράσματα για το χαρακτήρα της μαρξιστικής θεωρίας αλλά και για τη σχέση του μαρξισμού με την ουτοπία.
Την ύλη του τεύχους ολοκληρώνουν δύο άρθρα, αφορμή των οποίων υπήρξε το βιβλίο των Γιάννη Μηλιού και Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου, Ιμπεριαλισμός, χρηματοπιστωτικές αγορές, κρίση (εκδ. Νήσος, 2011): Μάριος Εμμανουηλίδης και Χρήστος Νασιόπουλος: Οικονομία του κίνδυνου, πολιτικές διακινδύνευσης, Σπύρος Σακελλαρόπουλος: Για μια επανεκτίμηση της θεωρίας του ιμπεριαλισμού.(Με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο των Γιάννη Μηλιού και Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου).
«Θ.» 05.10.11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα url του θείου Ισιδώρα