Αναγνώστες

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Παν. Μαντζούφας Επικ. Καθηγητής Συντ. Δικαίου "Η Κάρτα του Πολίτη έχει θετικά, αλλά και πολλά αρνητικά στοιχεία"

Παν. Μαντζούφας Επικ. Καθηγητής Συντ. Δικαίου "Η Κάρτα του Πολίτη έχει θετικά, αλλά και πολλά αρνητικά στοιχεία"

απο το μπλογκ:ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ


Για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα, μιλήσαμε με ένα ειδικό, με τον Ευρυτάνα Επίκουρο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Παναγιώτη Μαντζούφα. Ο κ. Καθηγητής, κατά το διάστημα της ολιγοήμερης παραμονής του στην γενέτειρά του το Καρπενήσι, με περίσσια ευγένεια, μας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη για το φλέγον αυτό ζήτημα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κάρτα του Πολίτη, αναλύοντας άγνωστες πτυχές αυτής της υπόθεσης. Ακόμη ο κ. Μαντζούφας μας μίλησε για τον τουρισμό στην Ευρυτανία, για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου καθώς και για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Αυτά και άλλα σημαντικά στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.

Τι είναι με λίγα λόγια η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη είναι μια μορφή κάρτας που θα αντικαταστήσει την Αστυνομική Ταυτότητα και η οποία έχει σκοπό αφενός να προστατεύσει τις συναλλαγές μας πολύ καλύτερα από την Α.Τ. και αφετέρου να εξυπηρετείτε ο πολίτης στις συναλλαγές του με τη Δημόσια Διοίκηση, δηλαδή μέσω αυτής της κάρτας δεν θα χρειάζεται να μας ζητάνε ένα σωρό δικαιολογητικά και πιστοποιητικά γιατί όλα αυτά τα στοιχεία θα βρίσκονται μέσα στην κάρτα. Βρισκόμαστε επομένως και στο προστάδιο της Ηλεκτρονικής Ψηφιακής Δημ. Διοίκησης.

Δηλαδή θα υπάρχουν τσιπαρισμένα κάποια έγγραφα;Ακριβώς. Και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Αν αντικαταστήσει την ταυτότητα θα πρέπει η κάρτα να αναγράψει τα ελάχιστα δυνατά στοιχεία, δηλαδή μια ψηφιακή φωτογραφία, ονοματεπώνυμο, ενδεχομένως τόπος και χρόνος γεννήσεως και όνομα πατρός για να ταυτοποιείται ο πολίτης.
Ο κάθε υπάλληλος που θα χρησιμοποιεί την κάρτα θα παραπέμπει τον ιδιοκτήτη της σε μια βάση δεδομένων που εκεί θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία του. Αυτό, όμως δεν είναι εύκολο να γίνει, γιατί προϋποθέτει μια πολύ μεγάλη υποδομή από τις δημόσιες υπηρεσίες, πράγμα το οποίο ανάγεται στο μέλλον. Εδώ μιλάμε για ένα κείμενο ιδεών που έδωσε η κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε ούτε πως θα είναι η κάρτα ούτε τι θα περιλαμβάνει ακριβώς. Βρισκόμαστε σ’ ένα πρώιμο στάδιο.

Είναι αλήθεια ότι μέσα στην Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη θα μπορούν να γραφτούν πολλές πληροφορίες για τον κάτοχο της κάρτας αλλά θα μπορεί , κάποια στιγμή , να γραφτούν και τα χρήματα που κατέχει και πλέον όλες οι αγορές και πωλήσεις να γίνονται μέσω της κάρτας; Αυτό είναι το 3ο στάδιο. Αν τελικά η κάρτα αντικαταστήσει την Α.Τ. όπως είπαμε θα περιλαμβάνει τα ελάχιστα δυνατά στοιχεία. Αν όμως μπουν κι άλλα στοιχεία μέσα θα πρέπει να υπάρξει σύνεση του πολίτη πράγμα το οποίο δεν θα είναι εύκολο να δοθεί. Πρώτον αν η Αρχή Προστασίας δεν μπορεί να προχωρήσει η κάρτα και δεύτερον είναι πως ο κάτοχος θα πρέπει να δώσει την σύνεση του για τα στοιχεία που θα μπουν στην κάρτα. Που σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι δεν θα θέλουν να δώσουν παραπάνω στοιχεία απ’ ότι λέει η Α.Τ.

Στο ενδεχόμενο να κλαπεί ή να χαθεί η κάρτα τι γίνεται;Αυτή η κάρτα δημιουργείται να προσφέρει ασφάλεια αλλά να κλαπεί ή χαθεί θα πρέπει να υπάρχουν ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα ή για να ακυρώνεται ή να απενεργοποιείται. Τα σύγχρονα συστήματα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά αν παραβιαστούν οι κίνδυνοι είναι πιο μεγάλοι από τα παλιό σύστημα, γιατί θα μπορεί όποιος θέλει να διεισδύσει σε μια τράπεζα δεδομένων και προσωπικών πληροφοριών του καθενός.
Το δεύτερο κομμάτι που εξετάζεται είναι η κάρτα αυτή να χρησιμοποιείται και στις ιδιωτικές συναλλαγές. Αυτό προϋποθέτει και οι ιδιώτες να έχουν ηλεκτρονικά συστήματα συμβατά με του Δημοσίου. Να κάνω μια μικρή παρένθεση εδώ και να πω ότι το Δημόσιο δεν έχει φτιάξει ακόμη αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα κι όπως καταλαβαίνεται μιλάμε για κάτι πολύ μελλοντικό.
Όσον αφορά για τα χρήματα, που με ρωτήσατε προηγουμένως είναι ένα ζήτημα σημαντικό, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε το φορολογικό και το τραπεζικό απόρρητο που μας προστατεύει. Μεγάλος κίνδυνος της κάρτας του πολίτη είναι πως ο καθένας θα μπορεί να βλέπει και να μαθαίνει τι χρήματα έχουμε στη διάθεσή μας τι χρήματα έχουμε στην τράπεζα και ενδεχομένως και τι χρωστάμε στην εφορία και στο δημόσιο.
Γιατί αν μπορεί ο καθένας να μαθαίνει τα περιουσιακά μας στοιχεία το πρόβλημα θα είναι να γίνουμε αντικείμενο εκβιασμού (π.χ. ο χ μαθαίνει ότι ο ψ χρωστάει πολλά χρήματα και δεν θα κάνει μαζί του μια συνεργασία ή ο χ μαθαίνει πως ο ψ έχει πάρα πολλά λεφτά και τον απαγάγει ζητώντας του λύτρα). Υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι. Δεν είναι τόσο απλό. Η κάρτα έχει θετικά, αλλά και πάρα πολλά αρνητικά στοιχεία.
Το εναλλακτικό σενάριο είναι μια δεύτερη κάρτα μόνο για τις φορολογικές συναλλαγές. Η κάρτα αυτή, όμως, είναι μια πάρα πολύ διαφορετική κάρτα από την κάρτα του πολίτη. Η κάρτα αυτή θα αποκαταστήσει τις αποδείξεις.

Λέγεται ότι το μικροσκοπικό τσιπάκι της κάρτας μπορούν να σου το φυτέψουν κάτω από το δέρμα και να μην έχεις τον φόβο μη το χάσεις ή σου το κλέψουν. Ισχύει κάτι τέτοιο; Αυτό είναι κάτι άλλο και έχει να κάνει με την νανοτεχνολογία. Το θεωρώ πολύ μελλοντικό και δύσκολο, γιατί κανείς δεν θα δεχτεί να βάλει στο χέρι του ένα τσιπ, γιατί εκτός των προβλημάτων υγείας που μπορεί να μας προκαλέσει, δεν θέλουμε να μας μετατρέψουν σ’ έναν αριθμό.

Είναι επίσης αλήθεια ότι θα μπορούν να έχουν κάποιοι πρόσβαση στην κάρτα αυτή και να μπορούν να γνωρίζουν πόσες φορές αρρώστησες και από ποιά ασθένεια; Υπάρχει το συνταγματικό δικαίωμα που λέγεται Δικαίωμα στην πληροφοριακή αυτοδιάθεση. Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια πως δεν θέλω να μάθει κανένας ότι συμβαίνει στην προσωπική μας ζωή. Ούτε το κράτος ούτε κανένας να μας ξέρουν πληροφορίες για το άτομό μου. Αν όμως υπάρχει ένας τρόπος να μαθαίνει κάποιος παρά τη θέλησή μου, πληροφορίες για μένα, αυτό το απαγορεύει το ελληνικό Σύνταγμα και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων (π.χ. αν μέσα στην κάρτα υπήρχαν τα στοιχεία συνταγογράφησης τα γεροντάκια δεν θα στήνονταν με τις ώρες στις ουρές του ΙΚΑ) Έτσι θα πετυχαίναμε εξοικονόμηση χρόνου, θα μπορούσαμε να ελέγχουμε τι φάρμακα παίρνουν, θα ελέγχαμε και το φαρμακείο και θα πετυχαίναμε καλύτερα κέρδη. Από την άλλη ο κίνδυνος είναι ο εξής: Αν εγώ μπορώ να ξέρω από τι πάσχει η υγεία κάποιου και ο άνθρωπος αυτός θέλει να κάνει μια ασφάλεια ζωής, τότε ή δεν θα του κάνω την ασφάλεια ή θα του ζητήσω περισσότερα χρήματα.
Επομένως κάθε ζήτημα που διευκολύνει τις ζωές μας μπορεί να είναι και εστία κινδύνου πάλι για την ίδια μας τη ζωή.
Αν ο Έλληνας πολίτης αρνηθεί να παραλάβει την κάρτα αυτή τι κυρώσεις έχει;
Αν η κάρτα περιοριστεί στα στοιχεία που περιλαμβάνει η Α.Τ. υπάρχει ο αντίστοιχος νόμος που προβλέπει αυτή τη νέα ψηφιακή ταυτότητα που θα’ χει το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας. Ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί να παραλάβει μια τέτοια κάρτα, γιατί τότε δεν θα υπάρχουν στοιχεία για την ταυτότητά του που είναι απαραίτητη. Μπορεί να αρνηθεί στη σύνεση του να υπάρχουν άλλα στοιχεία πέρα από τα βασικά, γιατί εκείνα τα στοιχεία προϋποθέτουν τη σύνεσή του ή να υπάρχει και δεύτερο τύπου κάρτας και να έχει ένα τσιπ που να τη χρησιμοποιείς για τις φορολογικές συναλλαγές ή για τις ασφαλιστικές συναλλαγές.
Θα αλλάξουμε θέμα και θα σας ρωτήσουμε για τον τουρισμό στην Ευρυτανία.
Βασικός πυλώνας για τον τουρισμό στο Καρπενήσι και στην Ευρυτανία γενικότερα το Χιονοδρομικό Κέντρο και το οδικό δίκτυο. Α) Χιονοδρομικό: Ακούγονται πολλά, υπάρχουν χρέη, προβλήματα, χρειάζεται αναβάθμιση. Ποια η δική σας άποψη για το μείζον αυτό θέμα; Β) Οδικό δίκτυο: Από την Λαμία και πάνω η κατάσταση είναι δύσκολη. Βέβαια τεράστια προβλήματα έχει και το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας. Τι θα λέγατε για τον δρόμο Καρπενήσι – Αγρίνιο, για τον Παραμεγδόβιο καθώς και για τον δρόμο των Αγράφων.
Εμείς από την πλευρά του συλλόγου των ξενοδόχων πρέπει να βελτιωθούν γενικές υποδομές της Ευρυτανίας, γιατί το τουριστικό θέμα μιας πόλης δεν εξαρτάται μόνο από τις ποιοτικές επενδύσεις. Δηλαδή αν έχουμε καλά ποιοτικά καταλύματα, αν έχουμε εστιατόρια, καφετέριες, αυτά είναι πολύ σημαντικά, αλλά πιο σημαντικό είναι να υπάρχουν γενικές υποδομές, εμείς από το κράτος δε ζητάμε τίποτα άλλο από το αυτονόητο, δηλαδή βελτίωση οδικού δικτύου, καλύτερους δρόμους, προσβάσεις σε όλα τα φυσικά τοπία της Ευρυτανίας, αρά αυτό θα δώσει και σε εμάς μια πιο σημαντική ώθηση, θέλουμε τα αυτονόητα, π.χ. αν υπήρχε ένας άξονας με καλές υποδομές που να ενώνει την Ιόνιο οδό με τον κεντρικό άξονα, αυτό για μας θα ήταν η μεγαλύτερη προσφορά στον τουρισμό μας. Έχουμε μια καταπληκτική περιοχή την ανατολική Ευρυτανία που έχει την μεγαλύτερη και την πιο όμορφη λίμνη στην Ελλάδα και δεν έχουμε ένα κατάλυμα να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την περιοχή.
Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά τα έργα, εγώ δεν θέλω να αδικήσω για επιλογές ούτε να κάνω κριτικές, θα έλεγα όλοι μας η δύναμη έπρεπε να δοθεί στο να γίνει αυτός ο άξονας, δηλαδή Λαμία-Αγρίνιο που να περνάει μέσα από τον Απεράντιο να δώσει ώθηση ένας καλός ποιοτικός δρόμος και τότε θα εκτοξευόταν γιατί έχουμε πολύ κόσμο από την Πελοπόννησο που θέλει να επισκεφτεί αλλά φοβάται τις προσβάσεις, λόγο επικινδυνότητας. Το χιονοδρομικό είναι ένα μεγάλο αγκάθι, ήταν ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά τη δεκαετία το 80 έχει περάσει μια περίοδο παρακμής, λεπτομέρειες δεν μπορώ να ξέρω για το που πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, αυτά είναι ζητήματα που δεν τα κατέχω καλά, εκείνο που είναι σημαντικό τώρα ότι το χιονοδρομικό πρέπει να αποκτήσει την παλιά του αίγλη, την παλιά του δυναμική, γιατί τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειαζόμαστε ένα καλό χιονοδρομικό, γιατί αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ίσως το μοναδικό που βρίσκεται κοντά σε μια μεγάλη πόλη 12 χλμ από την πόλη.
Τα χιονοδρομικά κέντρα ως υποδομές δημόσιου χαρακτήρα δεν μπορεί μόνος ένας ιδιώτης να το αναλάβει, με μιας μορφή σύμβασης θα μπορούσε να γίνει με τη διαφορά ότι τα κέρδη έρχονται από τις παράπλευρες ιδιότητες, από τις καφετέριες ενδεχομένως και από κάποια ξενοδοχεία. Οι υποδομές είναι πολύ ακριβές και επομένως αυτά θα έπρεπε να τα αναλάβει ένας δημόσιος τομέας, που θα έπρεπε να λειτουργεί όμως με κριτήρια ιδιωτικού τομέα, αρά δεν είναι τόσο η μορφή όσο οι προϋποθέσεις και να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργεί μόνο σε κατάλληλες συνθήκες. Γιατί μπορεί να υπάρχουν 10 άτομα και ο ιδιώτης να μην το ανοίξει το χιονοδρομικό έτσι θα θίξει και όλους τους υπολοίπους. Τα χιονοδρομικά είναι μοιραίο να είναι σε κάποιο βαθμό παθητικά. Η διαχείριση όμως πρέπει να είναι σοβαρή.

Τουριστικοί προορισμοί πέρα από το Καρπενήσι και μάλιστα πολύ καλοί είναι και τα χωριά της κεντροδυτικής και της Ανατολικής Ευρυτανίας, όπως επίσης και η λίμνη Κρεμαστών. Τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να έχουμε ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη σε όλη την Ευρυτανία;
Εγώ θα σας πω πιστεύω πολύ στο σύνολο της Ευρυτανίας, μολονότι τα συμφέροντα της οικογένειάς μου αλλά και η περισσότερη δύναμη έχει επικεντρωθεί στον άξονα Καρπενήσι-Προυσός, Θεωρώ ότι πρέπει η Ευρυτανία να αναπτυχθεί και στα ανατολικά, πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την καταπληκτική λίμνη, να γίνουν έργα γενικών υποδομών. Πιστεύω πολύ στην ανατολική Ευρυτανία και πιστεύω ότι η νέα διοίκηση, ο νέος δήμος θα πρέπει να δώσει ώθηση στην τουριστική υποδομή της περιοχής, να απελευθερωθεί η λίμνη από τις δεσμεύσεις της ΔΕΗ να δοθούν άδειες, να μπει ένα καραβάκι μέσα στη λίμνη, να γίνει μια ειδική πίστα για υδροπλάνα.
Πρέπει να παλέψουμε όλοι στο να ανοίξει η λίμνη, γιατί το συμφέρον είναι να κρατήσουμε όσες πιο πολλές μέρες τον τουρισμό και να τον στέλνει να κάνει εκδρομές σε όλη την Ευρυτανία, προς τ’ Άγραφα, τον Απεράντιο, πρέπει να πιέσουμε οι προφορικές δεσμεύσεις να γίνουν γραπτές, και πρέπει, να δεσμευθούν και οι πόροι από τον Καλλικράτη.

Θα τα καταφέρουμε ως Ελλάδα, να ξεπεράσουμε τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε;
Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από την αισιοδοξία, δεν έχουμε άλλη επιλογή η αισιοδοξία μας και η ελπίδα είναι το μόνο που μας απέμεινε τώρα. Η χώρα είναι χρεοκοπημένη και για να βγει από την χρεοκοπία πρέπει να βοηθηθεί και πρέπει και η ίδια να βοηθήσει τον εαυτό της, πολλά από αυτά τα μέτρα που υποτίθεται μας τα επιβάλλει η Τρόικα, θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει μόνοι μας εδώ και πολλά χρόνια, αυτά είναι στοιχεία που συγκροτούν ένα υγιές κράτος.
Ένα μήνυμά σας στους όπου γης Ευρυτάνες για τον Νέο χρόνο που ανέτειλε.
Ψηλά το κεφάλι και αισιοδοξία, καλή χρονιά σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα url του θείου Ισιδώρα