Αναγνώστες

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Απίστευτη ταλαιπωρία μάνας Ρομά και νεογέννητου παιδιού της

Απίστευτη ταλαιπωρία μάνας Ρομά και νεογέννητου παιδιού της


Η Οδύσσεια στο DNA τους

Ενα βρέφος, κόρη 32χρονης Αλβανής Ρομά, στάλθηκε από το κρατικό μαιευτήριο, όπου γεννήθηκε, σε ίδρυμα, σαν ορφανό ή σαν εγκαταλελειμμένο, γιατί δεν βρέθηκε κανένας τρόπος να πιστοποιηθεί ότι η μητέρα που το γέννησε ήταν η γυναίκα η οποία το διεκδικούσε μέχρι την τελευταία στιγμή.
Με όσα μέσα της επέτρεπαν η απορία της και ο φόβος της να μην απελαθεί, λόγω μη νόμιμης διαμονής στη χώρα.
Η ιστορία της Μιράντας και του αβάπτιστου παιδιού της, που έφτασε μέχρι και στον Συνήγορο του Πολίτη, χωρίς όμως να επιτευχθεί το ζητούμενο, να μη χωριστεί η μάνα από το παιδί, είναι ένα παζλ γκρίζων στιγμών που συνθέτουν τη φοβική, τραγική ενίοτε, πραγματικότητα που βιώνουν κάποια πλάσματα, γεννήματα ενός κατώτερου Θεού.
Ανθρωποι που στερούνται νόμιμων εγγράφων, και πολλές φορές η ανέχεια, το περιθώριο και η έλλειψη κρατικής μέριμνας τους οδηγούν σε «στραβοπατήματα» που αποβαίνουν μοιραία...
Η γυναίκα της ιστορίας μας, μητέρα άλλων τεσσάρων παιδιών (έχασε το πέμπτο γιατί δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει για τη θεραπεία της ασθένειάς του), γέννησε το εννιάμηνο σήμερα βρέφος τον περασμένο Μάρτιο.
Το νεογέννητο παρέμεινε σε θάλαμο λόγω προωρότητας και η μητέρα πήρε εξιτήριο δίνοντας λανθασμένο όνομα, λόγω του φόβου της απέλασης.
Κι όταν το βρέφος ήταν έτοιμο για έξοδο από το μαιευτήριο της ζητήθηκε -και εύλογα- απόδειξη ταυτότητας, που όμως δεν ήταν σε θέση να παράσχει.
Τότε απευθύνθηκε στη ΜΚΟ «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» προκειμένου να τη βοηθήσουν να πάρει το μωρό της.
Από την κοινωνική υπηρεσία ενημέρωσαν την πρόεδρο της ΜΚΟ, δικηγόρο Ηλέκτρα - Λήδα Κούτρα, ότι «βλέπουμε πολύ κόσμο και κανείς δεν θυμάται τη μητέρα» κι όταν αντιπροτάθηκε η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων (DNA test) η απάντηση ήταν ότι «πρόκειται για ακριβή εξέταση και η κοπέλα είναι ανασφάλιστη». Η ΜΚΟ υπέβαλε σχετική αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη και τον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού, ζητώντας την παρέμβασή τους για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Ο βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα του Παιδιού απευθύνθηκε στο νοσοκομείο, ζητώντας ενημέρωση για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες προετίθετο να προβεί «με δεδομένο ότι η αποτροπή των μη αναγκαίων καθυστερήσεων θα είναι προς το συμφέρον του παιδιού, ειδικά στην ιδιαίτερα ευάλωτη ηλικία που βρίσκεται».
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το παιδί με εισαγγελική παραγγελία μεταφέρθηκε σε Κέντρο Βρεφών, παρ' όλο που η ΜΚΟ είχε ενημερώσει για την πρόθεση των μελών της να συγκεντρώσουν τα χρήματα για το τεστ DNA. Σχετική αίτηση σε εισαγγελέα να δώσει παραγγελία για εξέταση DNA κι όταν πιστοποιηθεί η μητρότητα να παραδοθεί το παιδί στη μητέρα, είχε απορριφθεί ως μη στηριζόμενη στο νόμο.
Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε σύμφωνα με τη σχετική αλληλογραφία η αντιφατική συμπεριφορά της Μιράντας σε σχέση με τα στοιχεία ταυτότητάς της αλλά και η αποκάλυψη -στη συνέχεια- των πραγματικών της στοιχείων, από τα οποία προέκυπτε η κράτησή της για ένα διάστημα σε σωφρονιστικό κατάστημα. Η γυναίκα, παρ' ότι υποστηρίζει ότι «την έμπλεξαν», είχε δικαστεί για ποινική υπόθεση, η εκτίμηση όμως της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής γι' αυτήν κάθε άλλο παρά επικίνδυνο για τα παιδιά της και την κοινωνία άτομο έδειχνε. Η ίδια όταν είχε έρθει η ώρα της αποφυλάκισής της, οπότε κι έπρεπε να απελαθεί, ζήτησε να παραμείνει κρατούμενη μέχρι να τελειώσουν τα παιδιά το σχολείο. Κι όταν τελικά βγήκε κι απελάθηκε, επέστρεψε στην Ελλάδα με τα πόδια, προκειμένου να πάρει κοντά της ένα από τα παιδιά της που παρέμενε σε ίδρυμα.
Στο σχετικό έγγραφο η κοινωνική λειτουργός πιστοποιούσε την πολύ καλή διαγωγή της, αλλά και τη σχέση αγάπης με τα παιδιά της.
«Είναι συνεργάσιμη και προσπαθεί φιλότιμα να φροντίσει τα παιδιά της. Λείπει το υποστηρικτικό περιβάλλον και σε περίπτωση που υπάρξει στήριξη, είναι σε θέση να την αξιοποιήσει θετικά για την ίδια και τα παιδιά της. Οταν αποφυλακιστεί, επιθυμεί να μείνουν στην Ελλάδα επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να τα φροντίσει στην Αλβανία. Τα παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, φοιτούν σε ελληνικό σχολείο και δεν επιθυμούν να ζήσουν στην Αλβανία», υποστήριζε η κοινωνική λειτουργός.
Σύμφωνα όμως με την τελευταία ενημέρωση του βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη προς τη ΜΚΟ, που ασχολείται με το θέμα, έχουν πλέον γίνει από την αρμόδια κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου όλες οι οφειλόμενες ενέργειες για τη διασφάλιση του βρέφους, δεν υφίσταται θέμα παραβίασης δικαιώματος παιδιού, για το οποίο την αποφασιστική κρίση είχε εισαγγελέας ανηλίκων, οπότε και η σχετική αναφορά θα μπει στο αρχείο.
Και το καυτό ερώτημα που εγείρεται, πέρα από τις όποιες ενστάσεις για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η αρχή, είναι το κατά πόσο τα δεδομένα που μέτρησαν περισσότερο στη ζυγαριά των αρμοδίων είναι τα σωστά για το μέλλον του βρέφους.
Από την πλευρά της η κ. Κούτρα λέει για τη Μιράντα ότι «όσοι τη γνώρισαν με τα παιδιά της θα καταλάβαιναν πόσο καλή μάνα θα ήταν αν είχε τη μισή από την υποστήριξη που οφείλει το κράτος να παρέχει».
Κι εκφράζει την άποψη ότι «τα δικαιώματα των Ρομά παραβιάζονται βάναυσα στην Ελλάδα. Πρώτα καταδικάζονται από την πολιτεία σε συνθήκες εξαθλίωσης και μετά "κρίνονται" για τις γονεϊκές επιδόσεις τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα url του θείου Ισιδώρα