Αναγνώστες

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: O Zizek για τις Περσονες στο διαδικτυο





''Στον μεταμοντέρνο κόσμο, αυτό που λάμπει θριαμβευτικά είναι η μάσκα· εδώ ο Ζίζεκ έχει πολλά να πει: «...εξαφανίζεται ακριβώς η αντίληψη τηςς ίδιας της επιδερμίδας του σώματός μας: Φοράμε προσωπεία τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν, και αυτό που βρίσκεται κάτωθεν του τεχνητού αντικαταστάσιμου προσωπείου δεν είναι πλέον η ίδια η επιδερμίδα του σώματος, αλλά η τρομακτική ωμή σάρκα βρίθουσα αίματος και μυών. "Εγώ" δεν είμαι πλέον το πρόσωπο που ο καθένας μπορεί να δει: το πρόσωπό μου είναι ένα πρόσωπο που μπορώ να βγάλω».
Ετσι, η περίφημη διαδικτυακή διάδραση δεν αφορά παρά μια εκτεταμένη προσπάθεια επιβολής υποκριτικών μεθόδων.
Οντες ανώνυμοι, α-πρόσωποι, οι χρήστες δεν εννοούν να καταλάβουν ότι σερφάροντας τη δίχως έρμα ταυτότητά τους, αργά ή γρήγορα θα βυθιστούν στην πλαστότητα του εικονικού ωκεανού τους.
«Μήπως τελικώς η εκπομπή "Μεγάλος Αδελφός" απλώς καθιστά εμφανή αυτή την καθολική δομή;» αναρωτιέται ο Ζίζεκ, «με άλλα λόγια, μήπως στην "αληθινή ζωή" μας πάντα υποδυόμαστε έναν ρόλο - δεν είμαστε αυτό που είμαστε, αλλά υποδυόμαστε τον εαυτό μας; Το επίτευγμα του "Μεγάλου Αδελφού" είναι ότι μας υπενθυμίζει αυτό το ανοίκειο γεγονός;»
απο το Μιλησε κανεις για ολοκληρωτισμο;
πηγη :
Ελευθεροτυπία - Φαντάσματα στο τσατ ρουμισμο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...