το Μπλόκαρε το Fb Συμπαρασταθείτε στη Σπηλιά του Μοντεχρήστου


Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

John Gray ,Μαύρη Λειτουργία, : Ο ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ

   Ναζισμός και ο κομμουνισμός είναι προϊόντα της Νεωτερικής Δύσης ..
·           Το ίδιο ισχύει και για τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό- αν και το γεγονός αυτό το απορρίπτουν οι οπαδοί του και οι δυτικοί.

Ο Πνευματικός θεμελιωτής του ριζοσπαστικού Ισλάμ είναι ο Σαγίντ Κουτμπ, ένας Αιγύπτιος διανοούμενος τον οποίο εκτέλεσε ο Νάσσερ το 1966.

 Τα  γραπτά του Κουτμπ  φανερώνουν την επίδραση που άσκησαν σε αυτόν πολλοί  ευρωπαίοι στοχαστές όπως ο Νίτσε,  και βρίθουν ιδεών που έχουν αντιγραφεί από την Μπολσεβίκικη παράδοση…

Η πεποίθηση του ότι η επαναστατική βία είναι μια καθαρτήρια δύναμη έχει περισσότερα κοινά με τους Ιακωβίνους παρά με τους ασασσινους του 12 ο  αιώνα. Οι ασασισινοι σκότωναν ηγέτες για τους οποίους πίστευαν ότι έχουν παρεκκλίνει από την αληθινή οδό του Ισλάμ’ ωστόσο, δεν πίστευαν ότι η τρομοκρατία θα μπορούσε να τελειοποιήσει την ανθρωπότητα ούτε θεωρούσαν την  αυτοκαταστροφή στις επιθέσεις αυτοκτονίας ένα σύμβολο προσωπικής κάθαρσης . Αυτές οι αντιλήψεις εμφανίστηκαν  στον 20ο αιώνα, όταν οι ισλαμιστές στοχαστές  δέχτηκαν την ευρωπαϊκή επίδραση .

 Ο Αλί Σαριάτι-προκάτοχος του Αγιατολαχ Χομεϊνί ως ηγέτης των Ιρανών φονταμενταλιστών –υπεραμυνόταν του μαρτυρικού θανάτου ως μιας κεντρικής πρακτικής στο ΙΣΛΆΜ,αλλά η άποψη του ότι ο μαρτυρικός θάνατος  αποτελεί επιλογή  προηλθε από την νεωτερική δυτική φιλοσοφία .

Ο Φονταμενταλιστικός επαναπροσδιορισμός του σιισμου από τον Σαριατι παρέπεμπε σε μια ιδέα υπαρξιακής επιλογής  που πήγαζε από τον Χάιντεγκερ 

πηγη:John Gray ,Μαύρη Λειτουργία, Η αποκαλυπτική θρησκεία και ο θανατος της Ουτοπίας, εκδόσεις Οκτώ  2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη

εθνολαικισμός και Θεσσαλονίκη
στου ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου