Αναγνώστες

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο Φίλιπ Κ. Ντικ (KLIK)



Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο
Ντικ Φίλιπ K.
Μετάφραση: Λιθαρής Χριστόδουλος
Cult Stories. Επιστημονική Φαντασία::. Κλασική Λογοτεχνία
Ενα από τα πλέον γνωστά, ίσως και το σπουδαιότερο μυθιστόρημά του, όπου το εύρημα των παράλληλων κόσμων χρησιμοποιείται και εδώ συμβολικά για να κριτικάρει τη σύγχρονη Ιστορία, είναι το «Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο», 1962. Σύμφωνα με το εξωτερικό περίγραμμα του μύθου του, η ναζιστική Γερμανία έχει κερδίσει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κι έχει υποδουλώσει την Ευρώπη και τη μισή Αμερική. Η υπόλοιπη έχει περιέλθει στους Ιάπωνες. Οι Σύμμαχοι έχουν χάσει τον πόλεμο, και ο νέος φίρερ, δρ Γκέμπελς, έχοντας κατακτήσει τη Σελήνη και τους άλλους πλανήτες, προετοιμάζεται να εξαπολύσει μια πλήρη γενοκτονία. Κάπου στα Βραχώδη Ορη ένας διανοούμενος μελετητής, απομονωμένος σ' ένα κάστρο, γράφει ένα βιβλίο στο οποίο «φαντάζεται» έναν κόσμο όπου οι Σύμμαχοι έχουν νικήσει και ο Αξονας έχει ηττηθεί. Η ανθρώπινη κατάπτωση, υπό την πίεση και το βάρος ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος, καθώς και οι εφιαλτικές επιπτώσεις του μιλιταρισμού πάνω στον ανθρώπινο παράγοντα περιγράφονται με ανατριχιαστική ακρίβεια και αληθοφάνεια.
πηγη :
αποσπασμα :
''Εκείνη είπε: «Τι είναι η «ιστορικότητα;»«Όταν κάτι περιέχει ιστορία. Άκουσέ με. Ο ένας από αυτούς τους δύο αναπτήρες ήταν στην τσέπη του Φράνκλιν Ντιλάνο Ρούσβελτ όταν τον δολοφόνησαν. Ο άλλος δεν ήταν. Ο ένας έχει ιστορικότητα, διαβολεμένα μεγάλη. Ποτέ, κανένα αντικείμενο δεν είχε τόση. Ο άλλος τίποτε. Το νιώθεις;» Τη σκούντηξε. «Δεν μπορείς. Δεν μπορείς να καταλάβεις ποιος είναι ο ένας και ποιος ο άλλος. Δεν υπάρχει ούτε “μυστικιστική πλασμική παρουσία'', ούτε ''αύρα'' γύρω του»…''

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠ ΝΤΙΚ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς ενυπάρχει άφθονη ειρωνία περί της διαφοράς των δύο αναπτήρων και της ιστορικότητα ενός εξ αυτών.

Unknown είπε...

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=49393

aldebaran είπε...

"Ο άνθρωπος στο Ψηλό Κάστρο" , είναι όντως το πιο διαφορετικό , και πιο "πολιτικό" βιβλίο του Ντικ. Μέσα από την αλληγορία του εναλλακτικού μέλλοντος προσφέρει μια ανάλυση πάνω στα καταπιεστικά καθεστώτα και τις επιπτωσεις στον άνθρωπο. Αυτήν η κρατική , η "νόμιμη" καταπίεση ήταν κάτι που αποτελούσε για τον Ντικ μια έμμονη ιδέα που την αποτύπωσε και εξαιρετικά στο άλλο μεγάλο βιβλίο τους " Flow my tears , the Policeman said " , "Κυλήστε δάκρυά μου , είπε ο αστυνόμος " , Εκδόσεις Μέδουσα ,1991 , Μεταφρ. Γ. Ανδρέου.
Ο ιδιαίτερος ψυχισμός του (πολλές φορές σε σημείο παράνοιας),με στοιχεία οραματικής αποκάλυψης από ένα σημείο και μετά, ήταν καθοριστικός για το έργο του και για τα μηνύματα που προσπάθησε να περάσει και γιαυτό το υπόλοιπο έργο του κινήθηκε πάνω σε διαφορετικά πλαίσια .

Amacord του Φελίνι ..Πέτρος Θεοδωρίδης

 Για την ταινια  Αmacord ------------------------------ Πετρος Θεοδωριδης Στο επίκεντρο της ταινίας Αmacord,  είναι ένας νεαρός έφηβος, και ...