Αναγνώστες

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Αντονιο Γκραμσι

Ο Αντόνιο Γκράμσι γεννήθηκε στην πόλη Άλες της Σαρδηνίας στις 23 Ιανουαρί­ου 1891. Σπούδασε με υποτροφία που κέρδι­σε στο Πανεπιστήμιο του Τουρίνου. Εκεί, μυήθηκε στις σοσιαλι­στικές ιδέες και στα 1913 έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και σε πολύ μικρό διάστημα αναδείχτηκε σε καθοδηγητικό στέλεχος.

Το 1914 παίρνει το πτυχίο του και τον επόμενο χρόνο περνά στην σύνταξη της σοσιαλιστικής εφημερί­δας του Τουρίνου «Η Κραυγή του Λάου» και λί­γο αργότερα στην σύνταξη του κεντρικού οργά­νου του Σοσιαλιστικού Κόμματος «Εμπρός» και της «Νέας Τάξης».

Στα 1920, καθοδηγεί την μεγά­λη απεργία των εργατών για την υπεράσπιση των εργοστασιακών επιτροπών του Τουρίνου και δια­τυπώνει το πολιτικό πρόγραμμα «Για την ανανέ­ωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος». Στις 21 Ια­νουαρίου 1921, ιδρύει το Κ.Κ. Ιταλίας. Η άνο­δος των φασιστών στην εξουσία είχε ως αποτέλε­σμα να τεθούν εκτός νόμου το Κ.Κ.Ι. και οι άλλες δημοκρατικές οργανώσεις και να συλληφθούν οι ηγέτες τους, ανάμεσα στους οποίους και ο Γκράμ­σι. Στην δίκη πού ακολούθησε, ο Γκράμσι καταδι­κάστηκε σε εικοσαετή φυλάκιση.


Αλλά και μέσα στην φυλακή ο Γκράμσι δεν σταμάτησε ν’ αγωνί­ζεται. Μελετά και γράφει με σκοπό να προετοιμά­σει ένα μεγαλόπνοο έργο πάνω στα θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα του εργατικού κινήματος και πάνω στα εθνικά και πολιτιστικά προβλήματα της Ιταλίας. Αυτό το έργο δεν πρόλαβε να το τε­λειώσει, γιατί η συνολική κατάρρευση της υγείας του τον οδήγησε στον θάνατο στις 27 Απριλίου 1937. Άφησε όμως πίσω του, ως διαρκή παρακα­ταθήκη, έναν τεράστιο όγκο δοκιμίων, άρθρων και σημειώσεων, που εκδόθηκαν για πρώτη φορά υστέρα από τον πόλεμο και που επηρέασαν και επηρεάζουν αποφασιστικά την σύγχρονη κίνηση των ριζοσπαστικών ιδεών σε όλον τον κόσμο.

πηγή:
http://www.stochastis.gr/


βλ και Ο στοχαστής της πράξης
Γ. ΒΩΚΟΣ ΤΟ ΒΗΜΑ http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15055&m=B59&aa=1

3 σχόλια:

vripol είπε...

"Από την απαισιοδοξία της πράξης στην αισιοδοξία της θέλησης"

Α. Γκράμσι

Νοσφεράτος είπε...

''Απο την Χαζοχαρουμενη αισιοδοξια της κυνικής Νεο Δεξιας Μεταδημοκρατικής Λαμογιάς στην ενεργητική απαισιοδοξια οσων εντιμων νθρωπων εχουν απομεινει σε αυτό τον Τοπο (και στον Κοσμο) ''
''Η''

''Να περισωσουμε οτι ειναι Δυνατον να περισωθεί''

Ανώνυμος είπε...

"Therefore, let us continue with whatever we can - no illusions, but even more, no defeatism".

coerdia

 κινηματογράως και τρο TONY JUDT TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡ...