Αναγνώστες

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Η Θεσσαλονίκη σήμερα

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Η Θεσσαλονίκη σήμερα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μ' αρέσει η Θεσσαλονίκη να προσπαθεί να γίνει ...Αθήνα. Είναι φαιδρό να τη λένε "ερωτική πόλη". Ερωτικό είναι και ένα υπόγειο, που περισσεύει ο πόθος. Δεν μ' αρέσει η συναισθηματική καπηλεία της πόλης. Είναι διεθνώς κοινότυπο και λειψό ψυχικά. Δεν μ' αρέσει το νέο Βαλκανικό όραμα. Η πόλη ήταν κοσμοπολίτισα και την κάναν "πόλη φαντασμάτων".

Μου αρκεί να είναι μια ανοιχτή πόλη, στοργική για τον ξένο,ανθρώπινη για τους κατοίκους. Λείπει το όραμα των ιθυνόντων, περισσεύει η εθνικίλα, η λεκτική έπαρση αντάμα με τη μάσα και το τσαλαπάτημα της δημιουργίας. Δεν ξέρω αν θέλω μια Θεσσαλονίκη βιομηχανική κι "αναπτυγμένη". Χρειάζεται η δουλειά, αλλά με άλλο πρόσωπο. Σήμερα η ΒΙΠΕΘ (Σίνδος) έγινε Logistomana,μεταφορικές και αποθήκες για τα Βαλκάνια, περατσάδα Κινέζικων προϊόντων ή δυτικών made in China. Το επιθυμητό μοντέλλο ανάπτυξης δεν ξεκαθάρισε.

Το νέφος των αυτοκινήτων και 3-4 βιομηχανιών inhouse πνίγει την πόλη. Και συγκοινωνία δεν έχουμε. Δεν συμφωνήσαμε και δεν λύσαμε κανένα πρόβλημα ουσίας. Όλοι στην ατομική επιδίωξη και κάναμε και τη Χαλκιδική Πάρκο Ψυχαγωγίας.

Αυτή η πόλη είναι πια άρρωστη. Και δεν τη σώζουν οι οδυρμοί....

Ο χρόνος του Έρωτα σύμφωνα με τον Οκτάβιο Παζ

 ... Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΚΤΑΒΙΟ  ΠΑΖ ΔΙΠΛΗ ΦΛΟΓΑ σελ 213,  214  ...Κάθε ζευγάρι πάσχει από τη νοσταλγία του παραδείσου, κάθε ...