Αναγνώστες

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Για τη νεωτερικη οικογένεια



Κύρια λειτουργία της νεωτερικης οικογένειας ,έγινε η κοινωνικοποίηση των παιδιών και παράλληλα όπως έλεγε ο Ταλκοτ Παρσονς «σταθεροποίηση της προσωπικότητας των ενηλίκων»

Μέσα στην οικογένεια οι γονείς έπρεπε να βρουν καταφύγιο από τις αντιξοότητες και πέσεις της «έξω ζωής»Ο καταμερισμός εργασίας που επικράτησε μέσα στους κόλπους της οικογένειας ανάμεσα στα δυο φυλά αναπαρήγαγε πιστά την κοινωνική αντίθεση ανάμεσα στη προσωπική ζωή και τον κόσμο της εργασίας, και διευκόλυνε και εξυπηρέτησε τη λειτουργία της οικογενειακής μονάδας ως καταφύγιου από τη σκληρότητα του βιομηχανικού καπιταλισμού. Οι γυναίκες ταυτίσθηκαν με τη συναισθηματική ζωή και την ψυχική ισορροπία της οικογένειας οι άντρες με τον αγώνα για την οικονομική της επιβίωση και ευημερία. Τα καθήκοντα της συζύγου μητέρας εκτός από την πρακτική φροντίδα του νοικοκυριού και των παιδιών επεκτάθηκαν και στη διαφύλαξη συναισθημάτων οικειότητας :αγάπη , συμπαράσταση , συντροφικότητα. Αντίθετα , ο άντρας επωμίσθηκε το ρόλο του βιοπαλαιστή, και ταυτόχρονα του προστάτη της γυναίκας από τον«έξω κόσμο». Και καθώς περνούσε όλη μέρα σ¨ένα απρόσωπο και ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας, όταν γύριζε στο σπίτι περίμενε να βρει αγάπη, φροντίδα κατανόηση , αποδοχή, με λίγα λόγια τη συναισθηματική ασφάλεια και θαλπωρή που χρειαζόταν για να φορτίσει τις μπαταρίες του και να ξαναβγεί την άλλη μέρα πάλι στον «έξω κόσμο»
(βλ και η Επινοηση του Ερωτα , ΕΝΕΚΕΝ

3 σχόλια:

Rodia είπε...

Μακριά νυχτωμενος όποιος το έγραψε... Εξιδανικεύει την πραγματικότητα, αγνοεί βασικά στοιχεία, κλπ κλπ.
Η ιδανική οικογένεια θέλει πολύ δρόμο ακόμα για να γίνει ιδανική. Φυσικά όμως, μπορεί να υπάρχει στη σφαίρα της φαντασίας.
Οσο για τη «σταθεροποίηση της προσωπικότητας των ενηλίκων» επίτρεψέ μου να έχω διαφορετική γνώμη: μάλλον για τη διαταραχή της προσωπικότητας των ενηλίκων ευθύνεται!
:) με όλο το θάρρος και συγγνώμη αν σου ανατρέπω κάτι

Νοσφεράτος είπε...

''Μακριά νυχτωμενος όποιος το έγραψε... ''

Αγαπητη μου Ροδια ..
Εγώ το εγραψα ..;)
Και -αν μου επιτρεπεις - δεν εξιδανικευσα τιποτε ..Αναφερομαι στον ιδεοτυπο ( οχι την Ιδανική οπικογενεια - αλλά τον Ιδεοτυπο με την Βεμπεριανή εννοια - της οικογενειας και του καταμερισμου των Ρόλων κατα τον 19ο αιώνα ..
Φυσικά το αρθρο εχει και αλλα ..Πολλά αλλα ..και αναφορες
''Οσο για τη «σταθεροποίηση της προσωπικότητας των ενηλίκων» επίτρεψέ μου να έχω διαφορετική γνώμη: μάλλον για τη διαταραχή της προσωπικότητας των ενηλίκων ευθύνεται!''
Τα περι «σταθεροποίηση της προσωπικότητας των ενηλίκων» ειναι του Παρσονς ..Ομως δεν υφισταται αντιφαση ..Ετσι κιαλλιως η σταθεροποιση των προσωπικοτητων ολλων μας στην Νεωτερικοτητα - και στην Υστερη που ζουμε σημερα στηριζεται σε Ψυχαναγκασμους ..
Δε μου λές ..Γιατί δεν επικοινωνεις με το ΕΝΕΚΕΝ να σου στειλει το περιοδικό ( τ 2 ..αρθρο η Επινοηση του Ερωτα.;)

Rodia είπε...

Εχω μπερδευτεί με τόσους συνδέσμους και παραπομπές... Προσπαθώ να βγάλω άκρη!
Πάντως, όταν ανέβω Θεσ/νίκη θα το επισκεφτώ :)

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...