Αναγνώστες

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

ο Κορoνοιος , το Πραγματικό και η Ομίχλη του Καρπεντερ


Τι  είναι το   Λακανικό   Πραγματικό;   ..  Κάτ.  αρχάς δεν    Είναι  δηλαδή δεν υφίσταται  ως  κάτι  χειροπιαστό , υλικό.   .. Συμπεραίνουμε την ύπαρξη του  από τις  επιπτώσεις του . Είναι σαν το Μηδέν . Σκεφτείτε  το  μηδέν ως τρύπα  μέσα σε ένα  δακτυλίδι :  Δεν  είναι     , είναι   ένα  κενό , όμως  χωρίς  την τρυπα στη μέση  δεν  θα υπήρχε  το δαχτυλίδι . Έτσι και το πραγματικό  :  Καμπυλώνει , διαπερνά   την πραγματικότητα  μας  υφίσταται  από κάτω,. Όμως  δεν Είναι.  Σαν τον Κορoνοιό.  Δεν τον  βλέπουμε   μας  διαπερνά  ταξιδεύει ,  έρχεται  από κει  από οπού  δεν  τον  περιμένουμε , όχι  από την  οδό των προσφύγων  αλλά  από τον πλούσιο  Βορρά  Και  επιδρά  στην οικονομία  μας  Πριν ακόμα  μας έρθει, ως ρευστός  φόβος μας  υπονομεύει  σαν την Ομίχλη του Καρπερντερ,  μια  ακόμα  από τις   χιλιάδες  τρύπες  της ρευστής παγκοσμιοποιημένης  νεωτερικοτητας...  Και τι άλλο  είναι  όλο αυτό παρα μια  τερατώδης εμπλοκή  , ενα Βραχυκύκλωμα    του  παγκοσμιοποιημένου  παροντισμου μας .;Ειμαστε  όλοι  παγιδευμένοι σε εναν    χωρόχρονο   χωρίς  μέσα   και έξω  χωρίς  παρελθόν και μέλλον .

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο θειος

Μεχρι το ..,Λακανικο Πραγματικο, και την τρυπα του δαχτυλιδιου το πηγαινες εξαιρετικα, μετα χαθηκες μεσα στην ομιχλη του Καρπεντερ:
Προκειμενου, στο πλαισιο των καθηκοντων μου ως Προεδρος και ως θειος, να προσπαθησω να σε βοηθησω, σε πληροφορω ότι υπαρχει και παρελθον και παρον, και αν νομιζουμε ότι η εποχη που ζουμε είναι η χειροτερη, δεν εχουμε παρα να τα συγκρινουμε.

Να σου θυμησω αρχικά ότι σε εποχες που δεν υπηρχε η ... «επαρατος παγκοσμιοποιηση» ο μισος πληθυσμός της Ευρωπης πεθαινε απο πανωλη.

Μεχρι πριν από την παγκοσμιοποιηση, στην περιφανη ελληνικη υπαιθρο οι χωρικοι, που δεν ειχαν βγει εξω από το χωριο τους, ουτε κανενας τους επισκεπτετο, πεθαιναν αβοηθητοι από ντουβουρτζά, ενώ το ποσοστο της παιδικης θνησιμοτητας ηταν υπερδιπλασιο από το σημερινο ΦΠΑ.
Οι ανθρωποι στην ηλικια των 40 ετων θεωρουνταν γεροι, ο θειος στα 86 επεδειρεται ακομα σε χειραντληση σπερματος (τα χοντρα).

Ολοκληρη η ιστορια του ανθρωπινου γενους είναι η ιστορια πολεμων μεταξυ των ανθρωπων και μεγαλυτερων (δινοσαυρων) ή μικροτερων (ιοί, μικροβια) όντων.

Να σου θυμισω επισης ότι τα όλα τα βαρια οπλα για την διεξαγωγη αυτου του πολεμου (αντιβιωτικα), που αφορά στην επιβιωση των ανθρωπων, προερχονται από τον …πλουσιο Βορρα, η δε συνεισφορα της Ανατολης και του Νοτου, υπηρξαν οι Κινεζικες “Αλοιφες για τους κάλους”, οι κηραλοιφες του Βελόπουλου, η Αγια Ζωνη και ο Αγιασμός της ορθοδοξιας.

Προσφορα του …πλουσιου Βορρα επισης αποτελει και ο τροπος που –μεχρι ενός σημειου- αντιλαμβανεσαι το …Λακανικο Πραγματικο, πριν χαθεις στη μεταφυσικη ομιχλη του Καρπεντερ μαζι με οσους αντιλαμβανονται τον Δυτικο κοσμο σαν τον Παραδεισο ή τον ιδεατο κοσμο του Πλατωνα και όχι σαν ένα πεδιο συγκρουσης της λογικης με το παραλογο.

Γιαυτο το να μιλουν καποιοι για …παγκσμιοποιηση δειχνει ότι δεν εχουν αντιληφθει ουτε ότι η γη αποτελει έναν μικροκοσμο ιών μεσα σ’ ένα απεραντο περιβαλλον, ουτε –κυριως- ότι οσο εξελισεται η επιστημη αυτος ο (μικρο)κοσμος μας μικραινει ακομα περισσοτερο.

Παντωως αυτό που θα ειχε ενδιαφερον να γνωριζουμε είναι πως ερμηνευει η Λακανικη σκεψη το φαινομενο: να νοιωθει καποιος πιο ασφαλης όταν …κουβαλάει το χωριο του μεσα στο κεφαλι του.

Νοσφεράτος είπε...

Θειε οραγματι η Λακανικη αντιληψη περι Πραγματικου ειναι τμημα της Δυτικης Αντιληψης του κοσμου.. και η Ψυχαναλυση επισης Δυτική αντιληψη ειναι αλλοιως θα λέμαε για Νιρβανα Ζεν και Γιογκα... Μακρυα απο μένα ο Αντιδυτικισμός και τα Ματζουνια.. Ακομα και η ..Αντιπαγκοσμιοποιηση.. Το σχολιο μου ειχε να κανει οερισσοτερο με το οτι Το Μηδεν ειναι αυτο που βρισκεται στο κεντρο του κοσμου μας ..Κι αυτο Δυτικο ειναι

Νοσφεράτος είπε...

Για τον Παροντισμο σε παραπεμπω σε απειρα δυτικά αρθρα μεταξυ των οποιων και ορισμενες αναρτησεις δικές μου εντος του Σπηλαιου μου

Ανώνυμος είπε...


ο Θειος

Τοτε ενταξει.

Να προσεχεις τον κορονοϊο,
να μην γυριζεις απο δω κι απο κει (ουτε απο κει κι απο δω) και να πλενεις τα χερια σου.

Μεινε σπιτι και πλακωσε τους στις αναλυσεις κοινωνιολογιας, από το μπαλκονι.

Βαλε μεσα και υγιεινιστικη ιατρικη (καθαρισμος αυτιων χωρις μπατονετα, ξυσιμο πλατης στην κασα της μπαλκονοπορτας και αλλαι δικαιοπραξιαι).

Με χαρά εμαθα ότι ο Βιοαννης πηρε το μεταπτυχιακο του ως επικουρεας, το παιδι αυτό το ειχα ξεχωρισει από την αρχη, ηταν ο μοναδικος που προσεχε μεσα στην ταξη κατά την παραδοση του μαθηματος και πιστευα ότι θα παει μπροστα.
Και -όπως παντα- δεν ειχα αδικο.

Επειδη εισαι ο μονος που μου απομεινε αφοσιωμενος κι επειδη –λογω ηλικιας- ανηκω στις ευπαθεις ομαδες, αν παω από κοροναϊο, θελω να συνεχισεις το εργο μου και να τεθεις επικεφαλης του ιδρυματος (στον Βιο θ’ αφησω τον Κηπο και στη θεια σας το ποιητικο μου εργο).
Αλλά προσεξε μη το κανεις συριζοκαναλο (γιατι μια τετοια κλιση την εχεις).

Νοσφεράτος είπε...

θειε με συγκινεις......

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...