Αναγνώστες

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ: κάποιες σκόρπιες σκέψεις.(Απο την Porta Aurea )κλικ


(στη Φωτο βλεπετε την Αγαπημένη σας Coerdia ανάμεσα σε πετούμενες Ομπρέλες. Παραδοξως δεν βρεχει αλλά αυτή προαισθάνεται τη Βροχή)



Αποσπασμα :

'' Η παγκοσμιοποίηση παρουσιάζεται, όχι σπάνια, ως κάτι αναπόφευκτο, κάτι αναντιστρεπτό. Δεν είναι έτσι όμως. Γιατί, προκειμένου να υπάρξει παγκοσμιοποίηση όπως υπάρχει σήμερα, δεν αρκούσε η πρόοδος της τεχνολογίας και των η/υ, αλλά και συγκεκριμένη νομοθεσία, οικονομική, εμπορική κ.λπ., η οποία καθιστούσε εύκολη την διακίνηση χρήματος και πληροφορίας μεταξύ των κρατών. Αυτή όμως η νομοθεσία δεν έπεσε από τον ουρανό, δεν ήταν "αναπόφευκτη" λόγω της προόδου της τεχνολογίας, αλλά επιβλήθηκε από όσους είχαν ιδιοτελές συμφέρον να υπάρχει μεγαλύτερη και πιο ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων και υπηρεσιών παγκοσμίως. Ασφαλώς αυτοί, μέσω των ΜΜΕ τα οποία ελέγχουν, έχουν συμφέρον να παρουσιάζεται η κατάσταση της παγκοσμιοποίησης ως αναπόφευκτη και φυσιολογική εξέλιξη. Λες και ζούμε όχι στην κοινωνία, αλλά στα δάση και ό,τι συμβαίνει είναι "φυσιολογικό" έχοντας ισχύ φυσικού νόμου.

- Κύριο αντεπιχείρημα των οπαδών της παγκοσμιοποίησης είναι ότι μπορεί μεν να υπάρχει ανισότητα μεταξύ Δύσης και μη Δύσης και μπορεί να φεύγουν δουλειές από την πρώτη στη δεύτερη, αλλά αντίστοιχα ο πλούτος διαχέεται, έστω και άνισα (εννοώντας ότι πριν δεν διαχεόταν καθόλου), στη μη Δύση και ταυτόχρονα αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης είναι ότι υπάρχουν φθηνά προϊόντα. Και οι δυο όψεις του αντεπιχειρήματος αυτού είναι λανθασμένες. Γιατί, δεν είναι και τόσο μεγάλο επίτευγμα το να παίρνουν επιπλέον ένα δολλάριο το μήνα οι εργαζόμενοι μιας δυτικής πολυεθνικής στην Ασία ούτε μπορούμε αυτό να το πούμε "διάχυση του πλούτου, έστω (λίγο) άνιση", τη στιγμή που η δυτική αυτή πολυεθνική κερδίζει δισεκατομμύρια κάθε μήνα. Ούτε αυτή η "διάχυση του πλούτου" (σε αναλογία 1 δολλάριο προς α εκατομμύρια δολλάρια το μήνα) πρόκειται να οδηγήσει μελλοντικά στην βελτίωση της θέσης των μη Δυτικών εργαζομένων, αφού η αναλογία πλούτου θα αυξάνεται συνεχώς υπέρ των πλουσίων και όχι υπέρ των φτωχών. Δηλαδή η παγκοσμιοποίηση δεν θα διαχύσει τον πλούτο προς τα κάτω ώστε (κάποτε) να γίνουν σχετικά πλουσιότεροι οι φτωχοί και να πλησιάσουν τους πλούσιους, αλλά οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αλλά ούτε και το αντεπιχείρημα της προσφοράς φθηνών προϊόντων στους δυτικούς καταναλωτές λέει κάτι. Γιατί αφενός προκειμένου να υπάρξουν φθηνά προϊόντα δεν πρέπει να βελτιωθεί ποτέ η θέση των μη δυτικών εργαζομένων (θα πρέπει αναλογικά πάντοτε να δουλεύουν για "ένα δολλάριο") , άρα είναι ψεύδος η υπόσχεση προς τους μη Δυτικούς ότι κάποτε θα γίνουν πλουσιότεροι δουλεύοντας τώρα σκληρά και υπό απάνθρωπες συνθήκες, και αφετέρου τα φθηνά προϊόντα για τους δυτικούς καταναλωτές είναι δώρο άδωρο, αφού οι δυτικοί καταναλωτές μένουν άνεργοι επειδή οι δυτικές εταιρείες μετακομίζουν εκτός Δύσης. (8/6/2007)''

Δεν υπάρχουν σχόλια: