Πώς απαντάς στις επικρίσεις, ότι οι οικολόγοι εφαρμόζουν μια συντηρητική πράσινη πολιτική, που προσομοιάζεται με εκείνη των ΜΚΟ;
Κατ’ αρχήν, η δράση των ΜΚΟ δεν είναι a priori συντηρητική ούτε αυτές είναι ένα ενιαίο σύνολο. Υπάρχουν ΜΚΟ που κινούνται π.χ. στον χώρο της Εκκλησίας ενώ ακόμη και η ΟΝΝΕΔ έχει χρηματοδοτηθεί ως ΜΚΟ!
Υπάρχουν και ΜΚΟ που δεν έχουν καν νομική υπόσταση αλλά μεγάλη δράση και στήριξη ενώ άλλες δραστηριοποιούνται με έντονο κινηματικό προφίλ, όπως η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης.
Από την άλλη, αν ως συντηρητισμός εννοείται η προστασία όσων ελάχιστων έχουν απομείνει από τη φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά, όσων δεν ισοπεδώνονται από τον άπληστο νεοφιλελευθερισμό ή το βάρβαρο εθνολαϊκισμό, ε ναι, τότε μ’ αυτή την έννοια οι οικολόγοι είναι (και) συντηρητικοί: προσπαθούν να συντηρήσουν η να διασώσουν ό,τι έχει απομείνει.
Είναι γνωστό, βέβαια, ότι αρκετές ΜΚΟ έχουν συγκεκριμένους περιορισμούς στην πολιτική τους καθώς δεν θέλουν να χάσουν μέλη και υποστηρικτές που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους. Απολύτως κατανοητό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όμως, ήρθαν για να ξεπεράσουν αυτή την αδυναμία και να αρθρώσουν έναν πραγματικά δυναμικό, ρηξικέλευθο, συνθετικό και ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο, που ήδη αγκαλιάζεται και από αρκετά στελέχη ΜΚΟ.
Απο την συνεντευξη του Μιχαλη Τρεμοπουλου εδω:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου