Αναγνώστες

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ενα παλιο αλλά ειδικά τωρα επικαιρο αρθρο του slavoj zizek στο Βημα : Η πάλη των τάξεων στη Γουόλ Στριτ (κλικ)

To Link μου εδωσε ο greek Rider και τον ευχαριστώ(κατσε να του στειλω μια καρτ ποσταλ...)
Αποσπασματα απο το αρχθρο του Ζιζεκ:
Η αρχή:
'''Tο πρώτο πράγμα που μας κάνει εντύπωση όταν παρατηρούμε τις αντιδράσεις στην παρούσα οικονομική κρίση είναι ότι... κανένας δεν γνωρίζει πραγματικά τι πρέπει να κάνει.

Αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι η αβεβαιότητα αποτελεί μέρος του παιχνιδιού.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει η αγορά εξαρτάται όχι μόνο από την εμπιστοσύνη των παικτών έναντι των κυβερνητικών παρεμβάσεων αλλά κυρίως από τον βαθμό εμπιστοσύνης που πιστεύουν ότι μπορούν να επιδείξουν στους άλλους παίκτες.

Είμαστε συνεπώς αναγκασμένοι να κάνουμε επιλογές χωρίς να διαθέτουμε τη γνώση που θα μας επέτρεπε να ακολουθούσαμε μια πεφωτισμένη επιλογή ή όπως θεωρεί ο Τζον Γκρέι: «Είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σαν να ήμαστε ελεύθεροι».
..................................................................
..............................................................
και το τελος:
Ποια είναι η λύση; Ο μεγάλος ιδεαλιστής γερμανός φιλόσοφος Ιμάνουελ Καντ απάντησε στο συντηρητικό σύνθημα «Μη σκέφτεστε,υπακούστε!» λέγοντας «Υπακούστε,αλλά σκεφτείτε!» και όχι «Μην υπακούετε, σκεφτείτε!».



Ενώ υποβαλλόμαστε σε εκβιασμό όπως το σχέδιο σωτηρίας, πρέπει να διεπόμαστε από γρήγορη αντίληψη ότι πρόκειται για εκβιασμό και να προσπαθήσουμε να αντισταθούμε στον λαϊκιστικό πειρασμό να εκφράσουμε την οργή μας.


Αντί να υποκύψουμε σε μια τέτοια ανίσχυρη έκφραση, πρέπει να μετριάσουμε την οργή μας για να τη μετατρέψουμε σε σταθερή απόφαση να σκεφτούμε, να στοχαστούμε με τρόπο πραγματικά ριζοσπαστικό,

 να αναρωτηθούμε ποια είναι αυτή η κοινωνία που εγκαταλείπουμε η οποία καθιστά δυνατό αυτού του είδους τον εκβιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οργασμός και χρόνος

 Το δογματικό μυθιστόρημα του οργασμού( η οργασμός και χρόνος) ----------------------σελ 40- 44. «Η ανοησία συνίσταται στην ανάγκη της κατάλ...