ο ρατσισμός συμφωνα με τον Φουκο


ρατσισμός Ο ρατσισμός εντάχθηκε στους μηχανισμούς του κράτους με την ανάδυση της βιοεξουσιας.
Ο ρατσισμός είναι ένας τρόπος για να εισαχθεί επιτέλους στο πεδίο της ζωής μια τομή :ανάμεσα στα στοιχεία που πρέπει να ζήσουν και σε εκείνα που πρέπει να πεθάνουν :η εμφάνιση , διάκριση ιεράρχηση των φυλών , ο χαρακτηρισμός ορισμένων φυλών ως καλών και ορισμένων άλλων ως κατώτερων είναι ενας τρόποκατακερματισμού του βιολογικού πεδίου,ένας τρόπος διαχωρισμού της μιας από την άλλη ομάδα, η δημιουργία μιας διαχωριστικής γραμμής βιολογικού τύπου σε ένα πεδίο που εμφανίζει ως βιολιογικό
η πρώτη λειτουργία του ρατσισμός είναι να κατακερματιζει,να δημιουργεί διαχωριστικές γραμμές .
η δεύτερη u
α πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία μιας θετικής σχέσης «όσο πιο πολλούς αφήσεις να πεθάνουν, τόσο περισσότερο για το λόγο αυτό εσύ θα ζήσεις »
Ο ρατσισμός ενεργοποιεί αυτή την πολεμικού τύπου σχέση «αν θες να ζήσεις ο άλλος πρέπει να πεθάνει» με ένα νέο τρόπο συμβατό προς την βιοεξουσια:
ο θάνατος του άλλου δεν είναι απλά η ζωή μου επειδή μου εξασφαλίζει προσωπική ασφάλειας με τον θάνατο του αλλού, το θάνατο της κακής φυλής (του εκφυλισμένου , η του μη φυσιολογικού) η ζωή θα γίνει πιο υγιής και πιο καθαρή.


…Η σχέση αυτή δεν είναι λοιπόν στρατιωτική, πολεμική ή πολιτική είναι σχέση βιολογική. Οι αντίπαλοι είναι οι εξωτερικοί η εσωτερικοί κίνδυνοι σε σχέση με τον πληθυσμό και για τον πληθυσμό Με άλλα λόγια η θανάτωση δεν είναι αποδεκτή στο σύστημα της βίο-εξουσίας παρά μόνο όταν κατατείνει όχι στη νίκη επί των πολιτικών αντιπάλων , αλλά στην εξόντωση του βιολογικού κίνδυνου και στην ενίσχυση το ίδιο το είδους ή της φυλής η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξόντωση αυτή .

 Η φυλή, ο ρατσισμός είναι η προϋπόθεση για την αποδοχή της θανάτωσης σε μια κοινωνία τυποποίησης....

Michel Foucault Για την υπεράσπιση της κοινωνίας …
βιβλιοπαρουσιαση στο


περιοδικο ΕΝΕΚΕΝ τευχος 10
Σχόλια

Ο χρήστης Δια Βίου Ανέλιξη ΚοινΣΕπ είπε…
πολυ καλά κάνεις και μας θυμιζεις τις θεσεις
Ο χρήστης anidifranco είπε…
Ο Φουκώ είναι ίσως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες φιλόσοφους του περασμένου αιώνα. Η καχυποψία του ως προς την αντικειμενική γνώση και την αλήθεια, όπως παρουσιάζεται μέσα από νομιμοποιημένες πηγές (πχ επιστήμη) είναι από τις πιο γόνιμες και πολύτιμες πηγές γνώσης και τρόπου σκέψης. Πολύ καλό το άρθρο, μακάρι να αφορούσε περισσότερους. Καλημέρα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τώρα είναι σαν να παλεύεις με τον Αόρατο άνθρωπο : χτυπιέσαι μόνος σου στον αέρα..

Και η γραφή γίνεται πάλι το μοναδικό μας Ξόρκι.